Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Μπαρό: Η Τουρκία θα κρίνεται αυστηρά για τη λαθρομετανάστευση



Η Τουρκία στην ενταξιακή διαδικασία θα κρίνεται αυστηρά επί του θέματος της λαθρομετανάστευσης, σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Ζακ Μπαρό.
Μιλώντας στην πρωινή συνεδρίαση της διημερίδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συμφώνησε ακόμη πως πρέπει να ενισχυθεί η FRONTEX, ζήτησε να θεσπιστούν κοινές προδιαγραφές για το άσυλο, να υπάρξει κοινή πολιτική επανεισδοχής και κοινοί έλεγχοι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και πέραν της ευρωπαϊκής επικράτειας. Τόνισε ακόμη πως πρέπει να τηρούνται και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών στις χώρες-μέλη.
Επισήμανε ακόμη την ανάγκη τήρησης «ισορροπίας ανάμεσα στον έλεγχο και την καταστολή, ανάμεσα στην ασφάλεια και την αλληλεγγύη».

Δηλώσεις Πρ. Παυλόπουλου
Π. Παυλόπουλος: Μέρος του κοινοτικού κεκτημένου το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο
Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε εμμέσως στην Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι οι πρόνοιες του συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελούν κοινοτικό κεκτημένο και άρα κρίνονται στη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας.
Ο κ. Παυλόπουλος διέκρινε στη συνέχεια τους παράνομους μετανάστες από τους αιτούντες άσυλο και συνέδεσε την πρώτη κατηγορία με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης των κανόνων, ενίσχυσης της FRONTEX και το μετασχηματισμό της στο μοντέλο της EUROPOL.

Οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ
Οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στις παρεμβάσεις τους, επεσήμαναν καταρχάς ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες και αρχές για την παράνομη μετανάστευση. Ορισμένοι ζήτησαν να καταγραφούν σε εθνικό επίπεδο οι διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης, ώστε να προσανατολιστούν οι μετανάστες προς αυτούς τους τομείς. Κάποιοι ομιλητές υποστήριξαν την ενέργεια της Ιταλίας για άμεσο επαναπατρισμό των σκαφών προς τη Λιβύη και ζήτησαν από το ΕΛΚ να μην επηρεαστεί από τις κριτικές που δέχθηκε η ιταλική ενέργεια, ενώ επίσης προτάθηκε η ανταλλαγή ποινικών μητρώων ανάμεσα στα κράτη-μέλη και η συγχώνευση συναφών φορέων, καθώς και η αξιοποίηση των κονδυλίων της αναπτυξιακής συνεργασίας προκειμένου να περιοριστεί το κύμα μετανάστευσης (Θ. Σκυλακάκης).
Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον κ. Μπαρό. Στη συνάντηση με τον κ. Μπαρό μετείχε ο κ. Παυλόπουλος. Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στον Ταύρο.

infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: