Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Συνάντηση Γιώργου Α. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβούνιου


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, των οποίων προεδρεύει στο Μαυροβούνιο, συναντήθηκε σήμερα με τον Μίλο Τζουκάνοβιτς, πρωθυπουργό και ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου, DPS και τον Ράνκο Κριβόκαπιτς, Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Μαυροβουνίου, SDPM.

Αμέσως μετά, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η αξία της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών είναι μία σταθερή αξία για την Σοσιαλιστική Διεθνή.

Εδώ, στα Δυτικά Βαλκάνια όπου βρισκόμαστε, για να υπηρετήσουμε την σταθερότητα και την ειρήνη, χρειάζεται να ενδυναμώσουμε την προοπτική ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία απόφαση, την οποία πήραμε το 2003 επί Ελληνικής Προεδρίας, που χρειάζεται νέο οξυγόνο, νέα δυναμική.

Γι' αυτό και εδώ, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά και στις διμερείς επαφές που έκανα, εξέφρασα μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Να θέσουμε ως όριο ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ημερομηνία 2014, μία συμβολική ημερομηνία, εκατό χρόνια μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, που ξεκίνησε σε αυτά εδώ τα εδάφη, ώστε να δημιουργήσουμε μία δυναμική, να ξεπεράσουμε πληγές και αντιπαραθέσεις στην περιοχή, να γυρίσουμε σελίδα και να δώσουμε μια προοπτική για τους λαούς, όχι μόνο των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Γι' αυτό τον στόχο, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο.

Είναι η θέση μας, είναι τα συμφέροντά μας και είναι ένας στόχος ο οποίος θα βοηθήσει την ειρήνη και την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: