Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Το πραξικόπημα στην Ονδούρα...

.
Το πραξικόπημα στην Ονδούρα είχε αποτέλεσμα να οριστεί νέος αρχηγός του κράτους ο πρόεδρος του Κογκρέσου Ρομπέρτο Μισελέτι. Νωρίτερα άνδρες του στρατού συνέλαβαν τον αριστερό πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια (φωτογραφία) ο οποίος εν μέσω συνταγματικής κρίσης προσπάθησε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Ο Σελάγια, που απελάθηκε στην Κόστα Ρίκα, ζήτησε από τους συμπατριώτες του να αντισταθούν ειρηνικά στο πραξικόπημα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ζητήσουν την αποκατάσταση της κυβέρνησης του.
Ο Σελάγια είχε αποφασίσει να διενεργήσει δημοψήφισμα την Κυριακή, για αναθεώρηση του Συντάγματος που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία στις 29 Νοεμβρίου,
παρά την αντίδραση του στρατού, του Κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη μία τέτοια ψηφοφορία.
Την απομάκρυνση Σελάγια καταδίκασε η...
υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και κάλεσε "όλα τα μέρη της Ονδούρας να σεβαστούν τη συνταγματική τάξη και τον κανόνα δικαίου, να επαναβεβαιώσουν τη δημοκρατική τους κλίση και να δεσμευτούν στην επίλυση των πολιτικών διαφορών ειρηνικά και μέσα από το διάλογο".
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, του οποίου ο Σελάγια ήταν σύμμαχος, έθεσε τα στρατεύματα της χώρας του σε συναγερμό και δήλωσε ότι θα απαντήσει με στρατιωτικά μέσα εάν ο επιτετραμμένος του στην χώρα αυτή της Κεντρικής Αμερικής δεχθεί επίθεση ή απαχθεί.
Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον Οργανισμό Αμερικανικών κρατών κατήγγειλε ότι στρατιώτες "απήγαγαν" τους πρεσβευτές της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Νικαράγουας που ήταν διαπιστευμένοι στην Ονδούρα.

press-

Δεν υπάρχουν σχόλια: