Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Μαδάει την μαργαρίτα των εκλογών ο κ. Καραμανλής



Ημερομηνία λήξεως τον Μάρτιο του 2010 έχει πλέον η κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή μετά την δήλωση του ΚΚΕ ότι θα ακολουθήσει την πάγια τακτική του και δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προτείνει η ΝΔ ούτε βέβαια τον κ. Κάρολο Παπούλια.

Η δήλωση του ΚΚΕ βάζει τέλος στους ευσεβείς πόθους του κ. Καραμανλή να παρατείνει την θητεία του μέχρι το 2011 όπως διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα από το Μέγαρο Μαξίμου. Το ερώτημα για τον κ. Καραμανλή που μαδάει την μαργαρίτα είναι αν θα αναλάβει πρωτοβουλία να πάει σε εκλογές το Φθινόπωρο όπως του προτείνουν τα μισά στελέχη του ή θα συρθεί μέχρι τον Μάρτιο όπως του προτείνουν τα υπόλοιπα. Ήδη το κυβερνητικό επιτελείο έχει αρχίσει να διαμορφώνει κλίμα σχετικά με την προεδρική εκλογή κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι παίζει με τους θεσμούς λόγω της δηλωμένης πρόθεσής του να μην ψηφίσει στην πρώτη ψηφοφορία τον κ. Παπούλια. Τα πράγματα όμως για την Ρηγίλλης δυσκολεύουν μετά την τοποθέτηση του ΚΚΕ. Αν συνεχίσει να κινείται στην ίδια πολιτική γραμμή θα ανοίξει μέτωπο όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με το ΚΚΕ και πιθανόν με τον ΣΥΝ. Θα μείνει μόνη με τον ΛΑΟΣ αναδεικνύοντας τις γενικότερες εκλεκτικές συγγένειες των δύο κομμάτων.

Στελέχη όπως ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος αλλά και ο μυστικοσύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γιάννης Λούλης προτείνουν στον κ. Καραμανλή να αναλάβει εκείνος την πρωτοβουλία των κινήσεων και να προκηρύξει εκλογές τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ των άλλων επιχειρημάτων που καταθέτουν οι υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι ότι τον Χειμώνα η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει ακόμη πιο σκληρά μέτρα και θα έχει πρόβλημα να ψηφίσει προυπολογισμό. Επίσης τον Χειμώνα η δεινή οικονομική κατάσταση θα προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές ενώ θα προστεθούν και απρόοπτα (όπως πχ τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα) όπως και εσωκομματικές «ανταρσίες» που θα προσθέσουν πολιτικό κόστος. Στην λογική αυτή κινούνται και πρώην μέλη του οικονομικού επιτελείου που εκτιμούν ότι η δυσκολία να καταρτίσει τον επόμενο προυπολογισμό αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα. Αρκετοί βουλευτές όμως που θέλουν να παρατείνουν την θητεία τους όσο το δυνατόν περισσότερο και στελέχη όπως ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη προτιμούν εκλογές τον Μάρτιο με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα παίξει καλά τα χαρτιά της και θα ανακάμψει.

Με τον χρόνο των εκλογών συναρτάται και το άλλο θέμα των αλλαγών σε κυβέρνηση και κόμμα. Αν τελικώς αποφασίσει να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να επισπεύσει τις αλλαγές για να ανασυγκροτήσει το κεντρικό επιτελείο και τον κομματικό μηχανισμό. Όπως λένε και οι βουλευτές του δεν μπορεί να κάνει εκλογές με τον Αντώναρο κυβερνητικό εκπρόσωπο και το κόμμα σε διάλυση. Το σενάριο να μπουν στο κεντρικό επιτελείο οι κ.κ. Μειμαράκης και Σπηλιωτόπουλος με παράλληλη αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο και είσοδο στην κυβέρνηση του κ. Λευτέρη Ζαγορίτη εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο. Το τελευταίο διάστημα πάντως υπάρχουν σκιές στις σχέσεις του κ. Μειμαράκη με τον κ. Σουφλιά που εξακολουθεί να έχει βασικό λόγο στις εξελίξεις. Λιγότερο πιθανό είναι να πάει ο κ. Καραμανλής σε γενικότερες αλλαγές και να αλλάξει θέσεις σε βεβαρυμένους υπουργούς όπως η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, η κυρία Φάνη Πάλλη Πετραλιά με παράλληλη αναβάθμιση του κ. Αντώνη Σαμαρά που είναι από τους λίγους που έχουν θετικό πρόσημο. Πάντως η εβδομάδα που τρέχει είναι η τελευταία που μπορεί να κάνει αλλαγές αφού μετά αρχίζουν τα μπάνια του λαού και η απήχησή τους θα είναι περιορισμένη. Αν ο κ. Καραμανλής επιλέξει ως χρόνο εκλογών τον Μάρτιο τότε είναι πολύ πιθανό να κάνει τις αλλαγές το Σεπτέμβριο πριν την ΔΕΘ όπως είχε διαρρεύσει προ δεκαημέρου από τους συνεργάτες του. Σε αυτή την περίπτωση θα κάνει εκτεταμένο ανασχηματισμό αφού θα είναι η τελευταία του κυβέρνηση.

του Σπύρου Γκουτζάνη
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: