Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

Στο Μαυροβούνιο το συμβούλιο της Σοσιαλιστικής ΔιεθνούςΤη Δευτέρα το πρωί ξεκινούν στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου οι εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που θα διεξαχθούν υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε το Μαυροβούνιο για να γίνει η συνεδρίαση του Συμβουλίου, προκειμένου να στείλει μήνυμα στήριξης των Βαλκανίων και ιδιαίτερα των δυτικών Βαλκανίων.

Οπως δήλωσε το Σάββατο, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να κρατά έξω τη Σερβία.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς θα αρχίσει στις 10 το πρωί με ομιλία του κ. Παπανδρέου και ομιλίες του πρωθυπουργού και αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς και του προέδρου του Κοινοβουλίου και αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ράνκο Κριβόκαπιτς.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν τέσσερα θέματα με βασικότερο όλων την οικονομική κρίση η οποία, όπως είπε στον κ. Παπανδρέου ο κ. Τάντιτς, έχει αρχίσει να χτυπά την πόρτα της χώρας του, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας «οδικός χάρτης» των Βαλκανίων για την έξοδο για την κρίση.

Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί, θα αφορά τις κλιματικές αλλαγές ενόψει και της συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπου θα διατυπωθούν οι τελικές προτάσεις τις οποίες θα υποβάλει η Διεθνής το Δεκέμβριο στην Παγκόσμια Σύνοδο για τις «κλιματικές αλλαγές», που θα γίνει στην Κοπεγχάγη.

Είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία τα δύο αυτά θέματα, «οικονομική κρίση» και «κλιματικές αλλαγές» συζητούνται μαζί, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα ενιαίο κείμενο στο οποίο θα γίνεται συγκερασμός των θεμάτων της οικονομικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών.

Επίσης, θα συζητηθούν οι περιφερειακές συγκρούσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το Ιράν, θέμα για το οποίο ο κ. Παπανδρέου έχει αυτό το διάστημα επαφές τόσο με παράγοντες της χώρας όσο και με παράγοντες της ευρύτερης περιοχής.

Τέταρτο θέμα που θα τεθεί, είναι αυτό της λαθρομετανάστευσης, ζήτημα το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει σε όλα τα διεθνή φόρα. Ο κ. Παπανδρέου θα ενημερώσει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο στην Ευρώπη αλλά κυρίως στην Ελλάδα που αποτελεί μια σημαντική πύλη εισόδου λαθρομεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: