Ο κ. Παπανδρέου, στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι, τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση διαρρέει φήμες για πρόωρες εκλογές και «σέρνει την πολιτική ζωή της χώρας». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση, είπε, βρίσκεται σε ομηρία, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της Βουλής και τις ευρωεκλογές, ενώ συνεχώς παίρνει μέτρα ενταγμένα στη λογική των πρόωρων εκλογών και μάλιστα, σύντομα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τον τρόπο αυτό, διαμορφώνοντας κλίμα πρόωρων εκλογών, βαθαίνει την κρίση στη χώρα» και πρόσθεσε πως «είναι καλύτερα να τελειώνουμε γρήγορα με το θέμα αυτό και ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι ο πρότασή του για συμφωνία με την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές και επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια για δεύτερη προεδρική θητεία, αφορούσε τη διεξαγωγή διπλών εκλογών στις 7 Ιουνίου. Ωστόσο, δεν απέκλεισε συμφωνία για τον κ. Παπούλια, σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Σε διαφορετική περίπτωση, παραμένει σε ισχύ η θέση που εξέφρασε για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, της εκλογής Προέδρου από Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή.
Απέρριψε το ενδεχόμενο συμφωνίας με την κυβέρνηση, για οποιοδήποτε πρόσωπο, αν δεν επιθυμεί δεύτερη θητεία ο κ. Παπούλιας, χωρίς να προηγηθούν εκλογές, ακόμα κι αν πρόκειται για τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. «Η ΝΔ δεν μπορεί να μας πείσει για κανένα άλλο πρόσωπο», είπε και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά να αλλάξει η κυβέρνηση».
Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ, στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι δεν βλέπει ότι μπορεί να συνταχθεί με το ΠΑΣΟΚ, αλλά εκτιμά ότι μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Περισσός σχετικά με το θέμα, «δεν προκύπτει άθροισμα, που μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο σε συνεργασία με τη ΝΔ».
Για την οικονομία, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «η κυβέρνηση παίρνει μέτρα, χωρίς σχέδιο και δεν μπορεί, έτσι, να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Όσο υπάρχει η συγκεκριμένη πολιτική, των πελατειακών σχέσεων, η οποία παράγει διαφθορά, ό,τι φόρο και να βάλει, θα πάει στράφι». Πρόσθεσε δε, ότι η ΝΔ δεν μπορεί να ακουμπήσει τη ρίζα του προβλήματος, γιατί «θα θίξει συμφέροντα με τα οποία είναι σφιχταγκαλιασμένη».
Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν προτίθεται τώρα να πάρει καμία πρωτοβουλία, ακόμα και για διάλογο, διότι, όπως έχουν τα πράγματα, οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα ήταν εύκολα παρεξηγήσιμη. Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, όπως είπε, είναι έτοιμο για διάλογο, καθώς η λεγόμενη «Επιτροπή Σκανδαλίδη», έχει ολοκληρώσει τη σχετική πρόταση.
Ανέφερε, επίσης, ότι στόχος του δεν είναι να πάρει το ένα, ή το άλλο στέλεχος του ΣΥΝ, αλλά να συνεχιστεί η συνεργασία σε θέματα, όπως αυτά για τα οποία έχουν ήδη συνεργαστεί. Ο ίδιος, όπως είπε, από θέση αρχής δεν είναι κατά της εκλογικής συνεργασίας, αλλά «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Τόνισε, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται εύκολα στην Ελλάδα.
Για τον ΛΑΟΣ ανέφερε ότι υπάρχει μια ενίσχυση της ακροδεξιάς, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι προοδευτική. «Και σε κάθε περίπτωση, το κόμμα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός αδιαφορεί για όσα γίνονται στο εσωτερικό της πολυκατοικίας».
Σχετικά, εξάλλου, με τα εσωτερικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στο επικείμενο Εθνικό Συμβούλιο θα συζητηθούν όλα τα οργανωτικά θέματα και θα υπάρξουν αλλαγές, οι οποίες, όμως, δεν θα αφορούν τα κορυφαία όργανα του Κινήματος. «Δεν θα έχουμε ανασχηματισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
.nooz
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου