Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Πεθαίνοντας στη Τεχεράνη



Μάρτυρας, δολοφονημένος άγγελος, γυναίκα-σύμβολο μιας επανάστασης...και οι χαρακτηρισμοί που έχουν αποδοθεί στην 26χρονη Νεντά από το Ιράν συνεχίζονται. Για πολλούς, το πρόσωπό της αποτελεί τη σφραγίδα αυτού που ονομάστηκε και «Άνοιξη της Τεχεράνης».

Λίγες ώρες μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε το Σάββατο η Νεντά Σολτάνι, μια κοπέλα που έτυχε να βρεθεί μεταξύ των διαδηλωτών στο Ιράν, το ανατριχιαστικό βίντεο με το θάνατό της έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του Faceboοk και του YouTube.

Η Νεντά, φοιτήτρια Φιλοσοφίας, σύντομα αναδείχτηκε σε μάρτυρα του αγώνα της ιρανικής αντιπολίτευσης, που εδώ και δέκα ημέρες αντιδρά στην «εκτεταμένη νοθεία» των εκλογών-όπως καταγγέλει.

Η φωτογραφία με το πρόσωπό της γεμάτο αίμα εμφανίστηκε τη Δευτέρα σε πλακάτ των διαδηλωτών στην Τεχεράνη αλλά και στην Ευρώπη.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Χάμεντ, ένας Ιρανός που ζητά πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία, δέχτηκε ένα πανικόβλητο τηλεφώνημα από έναν φίλο του στην Τεχεράνη που είχε μόλις βιντεοσκοπήσει με το κινητό του τη δολοφονία της Σολτάνι. Λίγη ώρα αργότερα το ντοκουμένο έκανε το γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με τον αραβωνιαστικό της, Κάσπιαν Μάκαν, η Νεντά τασσόταν στο πλευρό των διαδηλωτών, δεν έλαβε όμως μέρος στα επεισόδια. Βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο στην κεντρική Τεχεράνη, μαζί με μια καθηγήτρια μουσικής, όταν εγκλωβίστηκαν σε μποτιλιάρισμα και αποφάσισαν να απομακρυνθούν με τα πόδια για να αποφύγουν τα επεισόδια.

H Nεντά μιλούσε στο κινητό της τηλέφωνο όταν πυροβολήθηκε από άγνωστο. Ο γιατρός που έτυχε να βρίσκεται γύρω της και οι περαστικοί που έσπευσαν για βοήθεια δεν κατάφεραν να τη σώσουν.

Παραμένει άγνωστο ποιος την πυροβόλησε. Πιθανώς ήταν ελεύθερος σκοπευτής ή άνδρας των δυνάμεων καταστολής που επέβαινε σε μοτοσικλέτα.

Επίσης άγνωστο παραμένει γιατί πυροβολήθηκε ενώ δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις. Ίσως έφταιγε το γεγονός ότι μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο, ένα εργαλείο που η ιρανική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να φοβάται.

Η Τεχεράνη απαγόρευσε στην οικογένειά της να οργανώσει κανονική μουσουλμανική κηδεία και η άτυχη κοπέλα κηδεύτηκε σιωπηλά την Κυριακή.

Προσοχή, το βίντεο περιέχει πολύ σκληρές εικόνες




Δεν υπάρχουν σχόλια: