Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Το Βόρεια Μακεδονία οριστικοποιήθηκε λένε τα Σκόπια!

"Καλώς ήρθες Μακεδονία" λέει η Ντόρα

Η μυστικοπάθεια που περιβάλλει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν έχει προηγούμενο. Τίποτε απολύτως δεν ανακοινώνεται ή δεν «διαρρέει» από τα γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης απογοήτευση και να στρεφόμαστε προς την αξιόπιστη «διαρροή» του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, από όπου με ασφάλεια μπορούμε να πληροφορούμαστε τις πικρές αλήθειες για το συγκεκριμένο θέμα!
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες στα Σκόπια για την επίτευξη προόδου στο ακανθώδες θέμα της ονομασίας, ενόψει των επισκέψεων του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε Σκόπια (6-7 Ιουλίου) και Αθήνα (8-9 Ιουλίου) για συνομιλίες με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών.
Η «απαισιοδοξία» αυτή γεννάται από τη «στασιμότητα» που παρατηρήθηκε, γι ακόμη μία φορά, στην προχθεσινή προκαταρκτική συνάντηση που είχε στη Γενεύη ο κ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, ότι η ονομασία που συζητείται όλο και περισσότερο, είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδόνιας».
Χαρακτηριστικός είναι ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της χώρας, «Dnevnik»: «Το Βόρεια τσιμεντοποιήθηκε». (http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=375A451E55588A41BEC0805902CAC2B4).
Η κυρία Μπακογιάννη, βέβαια, αυτό το διάστημα δεν μπορεί να ασχολείται με τέτοιου είδους θέματα, επειδή το πρόγραμμά της είναι επιφορτισμένο με τις προετοιμασίες του ΑΤΥΠΟΥ συνεδρίου του ΟΑΣΕ που θα γίνουν στην Κέρκυρα, καθώς και με τα σχετικά θέματα (όπως οι μπουφέδες που θα στρωθούν, η ποιότητα των δωματίων των προσκεκλημένων, η θερμοκρασία του νερού στις πισίνες και άλλα πολλά και σημαντικότατα).
Ταυτόχρονα, έχει να τακτοποιήσει και το ζήτημα με την προσγείωση του αεροσκάφους των Σκοπίων (που επάνω του γράφει τη λέξη Μακεδονία) και να ολοκληρώσει την σχετική «προσαρμογή» έτσι ώστε να μην υπάρξουν ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ προβλήματα στον ομόλογό της κύριο Μιλόσοσκι… (του οποίου τα διπλωματικά έγγραφα φυσικά και θα γράφουν επάνω τους «Μακεδονία» και θα σφραγισθούν αναλόγως στο Ελληνικό τελωνείο!).
Κλείνουμε λοιπόν οριστικά προς το Βόρεια Μακεδονία και η κυρία Μπακογιάννη μπορεί να αισθάνεται περιχαρής, έχοντας και την πλήρη στήριξη του «ευέλικτου» πρωθυπουργού της χώρας μας, Μακεδόνα στην καταγωγή, κυρίου Κώστα Καραμανλή. Μικρή σημασία έχει εάν το 1990 υπήρξε ομόφωνη απόφαση ΟΛΩΝ των αρχηγών των Ελληνικών κομμάτων περί εξάλειψης της λέξης «Μακεδονία» από το όνομα της Vardarska Banovina. Και μικρότερη γίνεται η σημασία οποιονδήποτε αποφάσεων είχαν παρθεί στο παρελθόν, αφού η κυρία Μπακογιάννη έχει αποφασίσει άλλα…
Μπορεί οι Σκοπιανοί να νιώθουν πως δεν πέτυχαν ακριβώς αυτό που ήθελαν, απέναντι σε μία άγουσα και φέρουσα εξωτερική πολιτική της Ελλάδας (κι εδώ που τα λέμε, πρέπει να θεωρείται αποτυχία το αποτέλεσμα γι αυτούς, όταν αντιμετωπίζουν συνομιλητές οι οποίοι σε κάθε πρόταση έκαναν πίσω) στερώντας τους τη χαρά μίας ολοκληρωτικής νίκης. Οι διαταγές όμως εκδόθηκαν και παραδόθηκαν και σε αυτούς από το «αφεντικό» του Λευκού Οίκου, ο οποίος βιάζεται να κλείνουν τα θέματα και να μην υπάρχουν εκκρεμότητες. Το γιατί το γνωρίζει μόνο ο ίδιος ο κύριος Ομπάμα και το επιτελείο του, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκαν οι συνομιλίες, η Ελλάδα και οι Έλληνες θα πρέπει να αισθανόμαστε και ευχαριστημένοι, επειδή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ βιάζεται…
Κωνσταντίνος

Υ.Γ.: Στο διπλωματικό παζάρι η Ελληνική εξωτερική πολιτική, ελέω χειρισμών Ντόρας απέτυχε παταγωδώς. Εάν έκανε τέτοια παζάρια (με συνεχή υποχώρησε σε οτιδήποτε της πρότειναν) στην αγορά του Αλ Χαλίλι, ο άραβας πωλητής θα διέκοπτε την αγοραπωλησία, επειδή θα του στερούσε την «χαρά του παζαριού». Ευτυχώς που ο Γκρούεφσκι δεν έχει αραβικές καταβολές… ευτυχώς… Η πρόταση του ιστολογίου πάντως είναι το Transedonia (μακριά από τη Μακεδονία ή παραγόμενο από το γνωστό transexual Μακεδονία...)

αποkostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια: