Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Η λογοκρισία στο θεοκρατικό Ισραήλ...


Tου Κώστα Μπετινάκη

.
Το διαδίκτυο είναι η νέα αγορά. Εκτός από προϊόντα, όμως προωθούνται και ιδέες. Και ανάμεσα στις ιδέες περνάει και η προπαγάνδα. Κάπου εκεί αρχίζει και ο πόλεμος στο Ιντερνετ…
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε νέο σχέδιο: να χρηματοδοτήσει ειδική υπηρεσία από άριστα εκπαιδευμένους μπλόγκερς που θα παρεμβαίνουν και θα απαντούν σε όλα τα δημοσιεύματα που γίνονται στα μπλογκς απανταχού γης, προκειμένου να περνάει η επίσημη ισραηλινή άποψη. Το αρχικό σχέδιο χρηματοδοτείται με ένα πενιχρό ποσό των 150.000 $, αλλά αν το κόλπο πιάσει τότε φυσικά, το ποσό θα αυξηθεί.
Για την διαδικτυακή προπαγάνδα σύμφωνα με το σχέδιο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, θα...
προσληφθούν νεαρά άτομα που γνωρίζουν καλά ξένες γλώσσες, και έχουν σπουδάσει Επικοινωνία, Πολιτικές Επιστήμες ή Νομικά, ή ακόμα και «όσοι απέκτησαν παρόμοια πείρα όταν υπηρέτησαν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και κυρίως στην ανάλυση πληροφοριών». Κύριο προσόν θεωρείται να «γνωρίζουν από μπλογκς».

Το λυπηρό φυσικά είναι πως α οι Ισραηλινοί πολίτες πίστευαν πως το κράτος τους έχει δίκηο, δεν θα χρειαζόταν να δημιουργηθεί μια ανάλογη υπηρεσία.


Να δούμε λοιπόν, πως θα δικαιολογήσουν μερικά «παράξενα», που δεν έχουν σχέση με το Παλαιστινιακό, αλλά με την καθημερινή ζωή, στο θεοκρατικό κράτος του Ισραήλ.

Πρώτη είδηση οι ταραχές ανάμεσα σε εκατοντάδες «υπερορθόδοξους» Εβραίους που συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στην Ιερουσαλήμ, επειδή εμπόδιζαν –το Σάββατο ημέρα αργίας- την λειτουργία ενός σταθμού αυτοκινήτων, στο κέντρο της πόλης. Επιχείρημά τους: «Η λειτουργία του χώρους στάθμευσης και το Σάββατο θα οδηγήσει και στο άνοιγμα των καταστημάτων».

Είναι παλιά η διαμάχη των υπερορθόδοξων εβραίων με τη συνεργασία των μηχανών. Έτσι και τολμήσει κάποιος οδηγός να περάσει από τη γειτονιά τους με το αυτοκίνητο μέρα Σάββατο, θα δεχθεί επίθεση με πέτρες. Στα μεγάλα ξενοδοχεία υπάρχουν ανελκυστήρες του Σαββάτου, που λειτουργούν αυτόματα. Το ένα σταματά στους μονούς και το άλλο στους ζυγούς ορόφους. Για να μην χρειαστεί ο υπερορθόδοξος εβραίος να χρησιμοποιήσει το κουμπί. (Ένα ερώτημα που δεν έχω πάρει απάντηση: Το καζανάκι πως το λειτουργούν το Σάββατο;).

Δεν είναι το Σάββατο όμως που δημιουργεί προβλήματα στο Θεοκρατικό Ισραήλ. Ημέρα που όλοι πρέπει να αναπαύονται, να μην κάνουν οποιαδήποτε εργασία, η να «συνεργάζονται» με μηχανήματα ή να εμπορεύονται…

Από τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν στο Ισραήλ με την εμφάνιση της «γρίπης των χοίρων», ήταν να της …αλλάξουν όνομα, επειδή δεν ήταν «κοσέρ». Την είπαν «μεξικάνικη γρίπη», επειδή οτιδήποτε έχει σχέση με χοιρινά είναι μολυσμένο (έχουν την ίδια προκατάληψη με τους μουσουλμάνους).

Διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους πιστούς στο Ισραήλ, κατά πόσο είναι αποδεκτό να γράφουν μουσική και να τραγουδούν κάποιοι αποκλειστικά χρησιμοποιώντας παραδοσιακή μουσική και στίχους «yidis» από τις Γραφές, όπως ο συνθέτης Λίπα Σμέλτσερ που ντύνεται με ρούχα των εβραίων Χαρεντί.

«Οδηγούν τους νέους σε παραπλανητικούς δρόμους και δημιουργούν αρνητική επιρροή στη νέα γενιά», υποστηρίζει ο υπερορθόδοξος ραβίνος Εφραίμ Λουφτ, επικεφαλής υπερορθόδοξου οργανισμού λογοκρισίας που αποκαλείται «Επιτροπή για την εβραϊκή μουσική».

Αλλά η παράνοια που οδηγεί η προσήλωση στο θρησκευτικό φανατισμό –που θέλουν να κατηγορούν τους μουσουλμάνους- δεν έχει τελειωμό στο Ισραήλ.

Δύο υπερορθόδοξες ισραηλινές εφημερίδες παρενέβησαν με «φωτοσόπ» (θυμίζοντας σοβιετικά πρότυπα) και αφαίρεσαν τα πρόσωπα των γυναικών υπουργών από την «οικογενειακή» φωτογραφία της κυβέρνησης Νετανιάου μετά την ορκωμοσία. Η εφημερίδα «Γιατέντ Νεεμάν» έκανε ντίτζιταλ παρέμβαση και αντικατέστησε τις δύο γυναίκες υπουργούς με άνδρες συναδέλφους των. Η Σαα Τοβά δημοσίευσε τη φωτογραφία με μαύρο στο… επίμαχο σημείο. Γιατί; Η δημοσίευση φωτογραφίας γυναικών για τους υπερορθόδους εβραίους αποτελεί προσβολή στη γυναικεία σεμνότητα.

Μερικές ισραηλινές εφημερίδες δημοσίευσαν τις λογοκριμένες φωτογραφίες δίπλα στην πρωτότυπη κάνοντας χιούμορ: «Βρείτε τις κυρίες»…

(ΣΣ στυξ) Περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον, την απάντηση της νέας υπηρεσίας του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών… Αφού πρώτα δω τι θα απαντήσουν στο BBC απ΄όπου άντλησα το ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν όρια στην ισραηλινή προπαγάνδα. Στο δικτυακό τόπο του NEWSWEEK ο Νταν Εφρόν δημοσίευσε στις 10 Ιουλίου 09, ‘αρθρο που αποκαλύπτει: «Πώς να πουλήσεις στους Αμερικανούς την ιδέα των οικισμών των Ισραηλινών Εποίκων» (στα κατεχόμενα).

Γράφει λοιπόν, πως «για να πουλήσεις την ιδέα ότι οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν ή και να επεκτείνουν τους εβραϊκούς οικισμούς στην Δυτική Οχθη, φτάνει να είσαι θετικός. Άλλαξε το θέμα μακριά από τους οικισμούς, προς την ειρήνη. Ανακάτεψε και εθνοκάθαρση…»

Αυτές τις προτάσεις κάνει κάποιος Φρανκ Λουντζ, πολιτικός σύμβουλος και δημοσκόπος, σε μια «εσωτερική έρευνα», που συνέταξε για την εδρεύουσα στην Ουάσιγκτον «Ισραηλινή Προοπτική». Πρόκειται για μελέτη 117 σελίδων με τίτλο «Το παγκόσμιο γλωσσικό λεξικό 2009της Ισραηλινής Προοπτικής» που στόχο έχει να προωθήσει την πλευρά της Ιστορίας που θέλει το Ισραήλ.

Περιλαμβάνει κεφάλαια, όπως «Πώς να μιλάτε για την Παλαιστινιακή Αυτοδιοίκηση» και «Η γλώσσα για την αντιμετώπιση του πυρηνικού Ιράν».

Στο λεξικό παρατίθενται «φράσεις που πιάνουν» και «φράσεις που δεν πιάνουν». Μια από τις υποδείξεις: «Μην μιλάτε για θρησκεία»….

press-gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: