Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Σκληρή αντιπαράθεση για τις κάμερες

Mη μιλάς, μη γελάς γιατι σε βλέπει η ΕΛΑΣ. Μόνο με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών στο δεύτερο θερινό τμήμα πέρασε η τροπολογία που προβλέπει τη χρήση κάμερας στο δρόμο όλο των 24ωρο. Ενεκρίθη, με τις ψήφους και του ΛΑΟΣ, η ρύθμιση για τη λήψη DNA από κατηγορούμενους ακόμα και για πλημμελήματα.

Συνολική ήταν η διαφωνία της αντιπολίτευσης για τη χρήση της κάμερας. «Μένετε πλέον η μόνη πιο δεξιά δύναμη», σημείωσε ο Αλέκος Αλαβάνος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «μία κοινωνία φόβου, είτε με τα κινητά, είτε με τις κουκούλες, χωρίς να αναζητείτε τα προβλήματα που αυξάνουν την εγκληματικότητα. Εμείς όμως θα επιμείνουμε στην υπεράσπιση στοιχειωδών δικαιωμάτων», είπε.

Ο κ. Καρατζαφέρης, που αποδέχεται τη ρύθμιση για την τράπεζα DNA, είπε ότι το κόμμα του απορρίπτει τις σταθερές κάμερες παρακολούθησης, γιατί είναι θέμα που «πλήττει δικαίους και αδίκους», με αδιευκρίνιστο ποιος θα είναι ο διαχειριστής των καμερών.

«Μόνος λόγος για τις κάμερες είναι η παρακολούθηση του λαϊκού μαζικού κινήματος», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζης, απορρίπτοντας την τροπολογία.

Οριακής και αμφισβητούμενης συνταγματικότητας χαρακτήρισε τις τροπολογίες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, μιλώντας για «επικοινωνιακά επιχειρήματα της κυβέρνησης», ενώ, κατά τον ίδιο, όλες οι έρευνες και τα αποτελέσματα από τη χρήση καμερών, τόσο στη Βρετανία, όσο και στις ΗΠΑ, απέδειξαν ότι δεν έχει μειωθεί η εγκληματικότητα, αλλά «δημιουργείται απλώς μια ψευδής αίσθηση για την ασφάλεια».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι από τις αρχές του χειμώνα είχε γνωστοποιήσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της για τις κάμερες και το είχε ανακοινώσει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία γνωστοποίησε ότι θα συνέλθει το Σεπτέμβριο για να αποφανθεί.
Ο υπουργός θεώρησε ότι, ούτως ή άλλως, δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης για θέματα, που αφορούν δημόσια ασφάλεια, ενώ ο νόμος δεν απαιτεί σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, αλλά απλή γνώμη.
nooz.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: