Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Αναβάλλεται προσωρινά η έκδοση Χριστοφοράκου

Αναστέλλει προς το παρόν την παράδοση του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναστέλλει προς το παρόν την παράδοση του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens Μ. Χριστοφοράκου στις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Κρατική Τηλεόραση το Συνταγματικό Δικαστήριο ζήτησε χρονικό περιθώριο για να μελετήσει το φάκελο που προσκόμισαν οι συνήγοροι του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Μετά από αυτή την εξέλιξη η αναχώρηση του 4ου ειδικού ανακριτή, Ν. Ζαγοριανού, μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως οι ελληνικές αρχές αισιοδοξούν για την άμεση παράδοση του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ηellas, παρά την προσφυγή των συνηγόρων του φυγόδικου στο Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς εκτιμάται ότι ήδη είναι πολύ αργά για τον κ. Χριστοφοράκο και πως η διαδικασία δεν πρόκειται να ανασταλεί, με τη σχετική απόφαση του Εφετείου του Μονάχου να είναι άμεσα εκτελεστέα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χριστοφοράκος καλείται να δικαστεί στη χώρα μας για αδικήματα στο πεντάμηνο από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο 2003 για τρία εμβάσματα 1.450.000 ευρώ και θα κληθεί να απαντήσει αν οι αποδέκτες αυτών των χρημάτων είναι πολιτικά πρόσωπα ή δημόσιοι λειτουργοί.

Μήνυμα από τη Deutsche Welle έστειλε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μέσω του συνηγόρου: "Θα σεβαστώ την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και αν δεν κάνει δεκτή την προσφυγή, θα έρθω στην Ελλάδα με ψηλά το κεφάλι. Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη της πατρίδας μου".

Οι δικηγόροι του κ. Χριστοφοράκου ελπίζουν ότι θα γίνει δεκτή η προσφυγή τους και με τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων θα διατάξουν την αναστολή της διαδικασίας παράδοσης του πελάτη τους.

Όπως είπε ο Στέφαν Κουρζάβε στη Deutsche Welle, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα τον ενημερώσει, αν θα δώσει εντολή στην Εισαγγελία για να διακόψει τη διαδικασία παράδοσης. Αν δεν το κάνει, τότε ο δρόμος της παράδοσης είναι ολάνοιχτος.

Νωρίτερα, ήρθαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για το σχέδιο μεταφοράς Χριστοφοράκου στην Αθήνα στην περίπτωση που το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας δεν ζητήσει τη διακοπή της διαδικασίας έκδοσης, μετά την προσφυγή που κατέθεσαν οι συνήγοροι του.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: