Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ


Ρεπορτάζ : Γκέλυ Αλμαλιώτου - Καλαμπαλίκη

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη χώρα μας. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens, Μ. Χριστοφοράκος, να παραδοθεί και να επιστρέψει στη χώρα μας ενδεχομένως και σήμερα το βράδυ (εκτός απροόπτου), μαζί με τον ανακριτή της υπόθεσης Ν. Ζαγοριανό, ο οποίος σήμερα στις 8 το πρωί ταξίδεψε προς το Μόναχο με αυθημερόν εισιτήρια επιστροφής. Ωστόσο ο χρόνος...
επιστρροφής του Χριστοφοράκου μπορεί να «παιχθεί» ανάλογα και με τον τρόπο που θα κινηθεί το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο έχουν προσφύγει ήδη οι συνήγοροί του παίζοντας το τελευταίο τους υπερασπιστικό χαρτί, ώστε να μπλοκάρουν για λίγο διάστημα την έκδοσή του που αποφάσισε το Εφετείο του Μονάχου (για αδικήματα σχετικά με τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ που φέρονται να διαπράχθηκαν από τις 19 Απριλίου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2003).
«Επείγουσα ακρόαση»Δεν αποκλείεται με τη διαδικασία της «επείγουσας ακρόασης» η απόφαση του εν λόγω δικαστηρίου να εκδοθεί ακόμη και σήμερα, αναστέλλοντας την επίμαχη του γερμανικού Εφετείου, κάτι που θα σημάνει την άμεση επιστροφή του.
Οπως και να έχει, ο χρόνος για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου φαίνεται να είναι περιορισμένος, ενώ οι πιθανότητες της παράδοσής του θεωρούνται σαφώς περισσότερες από εκείνες της αναβολής της προσφυγής (όπως προτίθεται να ζητήσουν οι συνήγοροί του εκεί).
Ετσι -όπως όλα δείχνουν- η προσφυγή των δικηγόρων του μάλλον δεν φαίνεται ικανή να καθυστερήσει την έκδοση.
Στη κατεύθυνση για άμεση επιστροφή του Μιχ. Χριστοφοράκου φαίνεται να συνηγορεί και η διαδικασία-εξπρές που πραγματοποιείται από πλευράς ελληνικών αρχών, ώστε ο εκζητούμενος «μίστερ» Siemens Hellas να βρίσκεται στη χώρα μας (άνευ άλλου γεγονότος) ίσως και σήμερα το βράδυ.
Ειδικότερα για αυτόν τον λόγο -σύμφωνα με τις πληροφορίες- ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός αναχώρησε σήμερα το πρωί συνοδευόμενος από κλιμάκιο τεσσάρων αξιωματικών -με επικεφαλής έμπειρο αστυνομικό της κρατικής Ασφάλειας που έχει ξαναταξιδέψει για τον ίδιο λόγο στο Μόναχο, γνώστη της γερμανικής γλώσσας και τρεις αξιωματικούς της Ιντερπόλ- έχοντας εισιτήρια για αυθημερόν επιστροφή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (εκτός απρόσμενης εξέλιξης).
Επίσης ο ανακριτής θα συνοδεύεται και από έναν γιατρό, για ενδεχόμενη επίκληση εκ μέρους του λόγων υγείας, καθώς έχει νοσηλευτεί, όπως είναι γνωστό, φρουρούμενος στη Γερμανία με καρδιολογικό πρόβλημα.
Ο Μιχ. Χριστοφοράκος, κατά τις πληροφορίες, θα παραδοθεί στο αεροδρόμιο στο ελληνικό κλιμάκιο.
Διαβουλεύσεις

Ηδη χθες μέχρι αργά το βράδυ -όπως λεγόταν- δρομολογούνταν οι τελευταίες συνεννοήσεις για τις λεπτομέρειες του εν λόγω ταξιδιού μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης και υπουργείου Εξωτερικών.
Αν εξελιχθούν όντως έτσι τα πράγματα, αυτό σημαίνει ότι οι ενδείξεις των ελληνικών αρχών περί παράδοσης του Μιχ. Χριστοφοράκου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
Επιπροσθέτως δεν φαίνεται να φέρνει εμπόδια για την παράδοσή του το Εφετείο του Μονάχου.
Παράλληλα η αίτηση της Γερμανίδας εισαγγελέως κ. Μπόιμλερ, με την οποία ζητείται η επιβολή ποινής σε βάρος του ενός έτους και προστίμου 750.000 ευρώ για δωροδοκία πολιτικών κομμάτων την περίοδο 2004-2007 (για το προηγούμενο διάστημα κατά τους Γερμανούς υπάρχει παραγραφή), δεν φέρνει -σύμφωνα με πληροφορίες- εμπόδια για την παράδοσή του με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για άλλη πτυχή της υπόθεσης.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: