Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009

Επίσκεψη των Ερντογάν-Βαρθολομαίου στα Πριγκιπόνησα
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά και το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου.

«Ήταν μια μεγάλη μέρα για την ομογένεια και για τα ιδρύματά μας», είπε αργότερα στο ΑΠΕ και εξέφρασε την ικανοποίηση και την ευχαρίστησή του, επειδή ο κ. Ερντογάν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Τουρκίας που επισκέπτεται τα σημαντικά αυτά ιδρύματα που έχουν υποστεί μεγάλες διώξεις και δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα της ομογένειας.

«Μας έδωσε πολλές ελπίδες, είμαστε αισιόδοξοι», είπε ακόμα ο Πατριάρχης και ευχήθηκε «με την βοήθεια της Παναγίας που εορτάζουμε σήμερα την κοίμησή της, όλα να εξελιχθούν προς το καλύτερο και η ομογένεια να δικαιωθεί σε πολλές από τις προσδοκίες της». Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Πριγκηπόνησα συνοδευμένος από πενταμελή αντιπροσωπεία του υπουργικού συμβουλίου και παρακάθησε, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχης σε γεύμα που παρατέθηκε στη «Λέσχη της Ανατολής», από τον δήμαρχο των Πριγκηπονήσων. «Ελπίζω η παρουσία μας εδώ να βοηθήσει να λυθούν προβλήματα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και τόνισε τη σημασία της ισοπολιτείας που πρέπει να εγγυάται κάθε σύγχρονη Πολιτεία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε το μοναστήρι το Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, έναν τόπο λατρείας που δεν έπαψε ποτέ να δέχεται πλήθος προσκυνητών, ακόμα και μουσουλμάνων, αμέσως μετά τη περιήγησή του στο ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, που πρόσφατα αποτέλεσε την αφορμή για την καταδίκη τη Τουρκίας, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Είχε την καλοσύνη να ανταποκριθεί στη πρόσκληση που του έκαναν και να έλθει στα νησιά, να ενδιαφερθεί για τα ζητήματά μας, να επισκεφθεί το ορφανοτροφείο και να δει την κατάσταση στη οποία βρίσκεται το κτίριο», είπε ό Πατριάρχης . Στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, ο Πατριάρχης αντάλλαξε δώρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ο Πατριάρχης προσέφερε μια παλιά γκραβούρα του μοναστηριού και ο Τούρκος πρωθυπουργός του προσέφερε ένα κομπολόι.

«Μας τίμησε με τη παρουσία του, άκουσε με πολλή προσοχή τα αιτήματά μας τα οποία φυσικά τα γνωρίζει, αλλά τα άκουσε και από πρώτο χέρι», είπε ακόμα ό Πατριάρχης.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: