Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Οι νέες πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται από τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens, μετά τις αποκαλύψεις Χριστοφοράκου για χρηματισμό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την αναμενόμενη το φθινόπωρο κοινωνική ένταση λόγω των μέτρων για την οικονομική κρίση, φέρνει πιο κοντά το σενάριο των πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με τον Τύπο.

Καθοριστικό ρόλο στο όλο κλίμα αναμένεται να παίξουν και οι δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιηθούν τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εμμέσως αναφέρθηκε ανήμερα της Παναγιάς στο κλίμα των ημερών, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει «προσήλωση στην υπεράσπιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας και του κύρους της πολιτικής μας ζωής».

Ακρως πολιτική και η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

«Ήρθε η ώρα, ωρίμασε η ώρα, για τις απαραίτητες ανατροπές σε ένα πολιτικό σύστημα που ανέχεται, ακόμα και επιβραβεύει πολλές φορές την αδιαφάνεια, τη διαφθορά και την ατιμωρησία. Ήρθε η ώρα, ωρίμασε η ώρα, να ξεπεράσουμε την κρίση. Να ανακτήσουμε το κύρος του πολιτικού συστήματος. Να ξεπεράσουμε την κρίση των αξιών, που ταλανίζει τον τόπο και δεν αφήνει την Ελλάδα να πάει μπροστά», είπε χαρακτηριστικά. «Μπορούμε να τολμήσουμε να καθαρίσουμε το τοπίο, τον δημόσιο βίο του τόπου μας, από όλες εκείνες τις υποθέσεις που συγκλόνισαν. Να λάμψει η αλήθεια, να νικήσει το φως και το αίσθημα Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Φέτος, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν γιόρτασαν μαζί στην Τήνο. Ο κ. Καραμανλής ήταν στην Κομοτηνή και ο κ. Παπανδρέου στην Πάρο.

Ο χρόνος των εκλογών θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens, τόνισε στον Flash 96 ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καλαντζής. Κακό του κεφαλιού τους αν κάποιοι και από τα δύο κόμματα έχουν χρηματιστεί, είπε.

Επισημαίνεται ότι το ενδεχόμενο των εκλογών μέσα στο φθινόπωρο δεν το απέκλεισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. «Το όλο θέμα είναι στα χέρια του πρωθυπουργού...», ανέφερε.

Ζητούμε πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας, ο πρωθυπουργός επιδιώκει συσκότιση, δήλωσε στον Flash 96 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Πετσάλνικος. Δεν είναι δυνατόν το πολιτικό σύστημα να είναι όμηρος του Χριστοφοράκου, συμπλήρωσε εμφατικά ο βουλευτής.

Δεν απέκλεισε εκλογές μέσα στο 2009 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, εκτιμώντας πως η υπόθεση της Siemens πιέζει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

«Είναι προφανές ότι ο κ. Καραμανλής δεν αντέχει το βάρος της διακυβέρνησης της χώρας. Δεν έχει καν την επιλογή πότε θα πέσει, τώρα ή αργότερα. Θα τον θυμούνται - σε αντιδιαστολή με το θείο του - ως: ΄΄Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο μικρός΄΄», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

Η έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου εισέρχεται στην τελική ευθεία. Τη Δευτέρα αναχωρεί για το Μόναχο ο ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός μαζί με αστυνομικούς και γιατρό. Την ίδια ημέρα το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας θα αποφανθεί αν θα ζητήσει τη διακοπή της διαδικασίας έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα μετά την προσφυγή που κατέθεσαν οι συνήγοροί του.

«Ο κ. Χριστοφοράκος τους έχει όλους γραμμένους. Το θέμα είναι ποιους θα επιλέξει να βγάλει ΄΄στη σέντρα΄΄. Δυστυχώς για την Ελληνική Πολιτεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εκεί έχουν καταντήσει τα πράγματα», δήλωσε ο κ. Αϊβαλιώτης.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: