Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Πρόγραμμα «100 ημερών» για την οικονομία παρουσιάζει στη ΔΕΘ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «100 ΗΜΕΡΩΝ» για την οικονομία, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για άμεσα μέτρα, θα παρουσιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη ΔΕΘ αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Οι πληροφορίες από την αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου επέλεξε τελικώς να μιλήσει αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις, με χρονοδιαγράμματα για τα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνησή του και όχι να περιοριστεί σε αόριστες κατευθύνσεις. Όπως επισημαίνεται, οι δεσμεύσεις μπορεί να στερούν κάποια περιθώρια ελιγμών και να ασκούν πρόσθετη πίεση στη νέα κυβέρνηση, όμως είναι αυτές που περιμένει να ακούσει μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων για να πειστεί για την αξιοπιστία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να του δώσει την ψήφο της.


Το πρόγραμμα των τριών μηνών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αφορά τρεις τομείς: τον προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που πρέπει να κατατεθεί στις Βρυξέλλες έως τον Δεκέμβριο και τις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει η κυβέρνηση.

«Θα είναι ένα πακέτο για να πάρει μπροστά η οικονομία», σημειώνουν οι πηγές από το οικονομικό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει εξάλλου στη Θεσσαλονίκη για τα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει το ΠΑΣΟΚ:

1. για τη φορολογία 2. για τους μισθούς 3. για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 4. για την τόνωση της απασχόλησης.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσει έμφαση στην ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και γενικότερα στην καλύτερη λειτουργία του κράτους, παράγοντα που θεωρεί κρίσιμο και για την τόνωση της οικονομίας. Δεσμευτικοί στόχοι
Το καθοριστικό σημείο, λένε κύκλοι της Ιπποκράτους, είναι ότι θα υπάρχει χρονικός προσδιορισμός των μέτρων. Βεβαίως, προσθέτουν οι ίδιοι, δεν θα ανακοινωθούν συγκεκριμένοι φορολογικοί συντελεστές, ούτε η εισοδηματική πολιτική του 2010, αλλά θα τεθούν δεσμευτικοί στόχοι.

Όπως είναι γνωστό, στο θέμα των φόρων το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να ανακοινώσει κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και του φόρου κληρονομιάς, αλλά με μεγάλο αφορολόγητο όριο και προοδευτικούς συντελεστές. Σκοπεύει, επίσης, να ανακοινώσει καθιέρωση τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για τη φορολογία εισοδήματος. Σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις, ο υπεύθυνος τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ανακοινώσει ότι θα καλύπτουν τον πληθωρισμό.
tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: