Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Δημοσκόπηση Vprc: Μεγάλη συμμετοχή, διεύρυνση της διαφοράς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ




Οι πολίτες πρόκειται να ψηφίσουν μαζικά στις εκλογές, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση της Vprc για το Tvxs. Το ΠΑΣΟΚ επικρατεί κατά κράτος στην παράσταση νίκης ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, αυξάνεται η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.



-Την Κυριακή η πρόθεση ψήφου-

Παρότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τις εκλογές (58%) είναι υψηλό και σε κάθε περίπτωση πολύ υψηλότερο από τις Eυρωεκλογές (ΠΙΝΑΚΑΣ 1). Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση της Vprc για το Tvxs περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την ευρω-κάλπη, η πλειοψηφία (56%) δεν ενδιαφερόταν για τις εκλογές .

Έτσι, και παρότι η πλειοψηφία (55%) δηλώνει ότι δεν παρακολουθεί την προεκλογική εκστρατεία (ΠΙΝΑΚΑΣ 5), οι ψηφοφόροι θεωρούν τις εκλογές σημαντικές, καθώς το 86% δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει. Στις Eυρωεκλογές, δήλωνε ότι θα πάει να ψηφίσει το 73%. Το 66% των ψηφοφόρων δηλώνει αποφασισμένο για το κόμμα που θα ψηφίσει (ΠΙΝΑΚΑΣ 4).

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται συντριπτικά στην παράσταση νίκης (61% έναντι 13% της ΝΔ). Τα αντίστοιχα ποσοστά στη δημοσκόπηση της Vprc τρεις εβδομάδες περίπου πριν από τις Ευρωεκλογές ήταν 47% για το ΠΑΣΟΚ και 18% για την ΝΔ.

Ενδεικτική των εκλογικών προθέσεων αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η ερώτηση για τις πιθανότητες ψήφου στα κόμματα. «Πιθανό να ψηφίσει τη ΝΔ» δηλώνει το 31% ενώ «όχι και τόσο πιθανό» και «καθόλου πιθανό» το 66%. (ΠΙΝΑΚΑΣ 6). Αν ο κ. Καραμανλής δεν καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα, κινδυνεύει να χρεωθεί το μικρότερο ποσοστό της ΝΔ μετά τη μεταπολίτευση. Αντίθετα, «πιθανό να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ» δηλώνει το 43% (ΠΙΝΑΚΑΣ 7).

Στα μικρότερα κόμματα, το ΛΑΟΣ αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι εμφανίζονται με ένα σημαντικό –συγκριτικά με τη σημερινή δύναμη τους– εκλογικό ακροατήριο, που ελαφρώς περιορίζεται όσον αφορά στα κόμματα της Αριστεράς. Όμως η πρόθεση ψήφου για όλα τα κόμματα θα δημοσιευθεί την Κυριακή στο Tvxs, στο «δεύτερο κύμα» των δημοσκοπήσεων της Vprc. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο κύματα, που θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή και τα οποία θα διερευνήσουν όχι μόνο τις εκλογικές προθέσεις και τις αλλαγές που σημειώθηκαν στη διάρκεια της έρευνας, αλλά και τις πολιτικές και κοινωνικές διαφοροποιήσεις που υποκρύπτουν.

Η ερχόμενη Παρασκευή είναι η τελευταία ημερομηνία που επιτρέπεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: