Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Οι κάλπες χώρισαν την οικογένεια


Κατάσταση διάλυσης δημιουργεί στη Ν.Δ. η απόφαση του Κων. Καραμανλή να επισπεύσει τις κάλπες. Το πρώτο μεγάλο χτύπημα κατά του Πρωθυπουργού ήρθε από τον Μιχ. Λιάπη, αποκαλύπτοντας ένα τεράστιο ρήγμα ανάμεσα στους «κληρονόμους» του ιδρυτή της συντηρητικής παράταξης και προαναγγέλλοντας συνταρακτικές εξελίξεις στο κόμμα μετά τις εκλογές.

O ξάδελφος του Πρωθυπουργού, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από το κομματικό ψηφοδέλτιο (στη Β΄ Αθήνας), πυροβολεί κατά ριπάς εναντίον του κ. Καραμανλή. Αποδομεί την ηγετική του εικόνα, αμφισβητεί σε οξύτατους τόνους την ορθότητα των αποφάσεών του και προβλέπει δεινά για τη χώρα και μια πολυετή, βαθιά κρίση για τη Ν.Δ., εξαιτίας του «ιστορικού λάθους», όπως αναφέρει, να προκηρυχθούν εκλογές στις 4 Οκτωβρίου. Επιπλέον, παρουσιάζει την κυβέρνηση Καραμανλή ως αποτυχημένη και, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι πρόδωσε τις παρακαταθήκες του θείου τους και ιδρυτή του κόμματος.

Το άγριο χτύπημα του Μιχ. Λιάπη προκάλεσε πανικό στο κυβερνητικό επιτελείο. Στους επιτελείς του Μαξίμου και της Ρηγίλλης ήταν διάχυτη η ανησυχία ότι η επίθεση του πρώην υπουργού- ο οποίος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο κόμμα από την ίδρυσή του το 1974- θα αποτελέσει το έναυσμα για αλυσιδωτές εκρήξεις από βουλευτές και κομματικά στελέχη που επίσης αντιδρούσαν στις πρόωρες κάλπες. Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεργάτες του Πρωθυπουργού έσπευδαν να απαξιώσουν τον κ. Λιάπη και συνέδεαν την κίνησή του με το ενδεχόμενο- που χαρακτήριζαν «αρκετά πιθανό»- να προχωρούσε τις προσεχείς ημέρες ο κ. Καραμανλής στον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια, λόγω της υπόθεσης Χριστοφοράκου και το πολύκροτο ταξίδι του στη Γερμανία.

«Ηρωική έξοδο»
Το μήνυμα ήταν ότι ο κ. Λιάπης συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που «πλήγωσαν την παράταξη» και ότι χθες επιχείρησε να κάνει μια «ηρωική έξοδο» για να αποφύγει έναν πιθανό πολιτικό διασυρμό με την «καρατόμησή» του από το ψηφοδέλτια. Εκτιμούσαν δε ότι αυτό το σκηνικό διαμόρφωνε τις προηγούμενες ημέρες ο πρώην υπουργός και με άλλες εμπρηστικές δηλώσεις του, βάζοντας τότε στο στόχαστρο κυρίως τον Γ. Σουφλιά. Επίσης, απέδιδαν τη σκληρή επίθεσή του και στην πικρία του, όπως έλεγαν, για την απόφαση του Πρωθυπουργού να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση κατά τον ανα σχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου. Αρκετοί βουλευτές ωστόσο έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στις πολιτικές αναφορές του κ. Λιάπη και στις προβλέψεις του για το ζοφερό μέλλον της Ν.Δ., καθώς εκτιμούσαν ότι αυτές απηχούν τις θέσεις και τους φόβους που έχει αυτή την ώρα η γαλάζια κομματική βάση.

Χορός αποχωρήσεων
Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν επιτελικά στελέχη της Ν.Δ., η χθεσινή αποχώρηση του κ. Λιάπη ανοίγει έναν χορό αποχωρήσεων των γαλάζιων βουλευτών από τα κομματικά ψηφοδέλτια. Πρόκειται για βουλευτές που είναι έτοιμοι να κλείσουν τον κύκλο τους είτε λόγω απογοήτευσης είτε επειδή διαβλέπουν ότι θα είναι άσκοπη μια προσπάθεια επανεκλογής τους. Στο κομματικό παρασκήνιο συζητούνται αρκετά ονόματα βουλευτών που εμφανίζονται προβληματισμένοι και εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας οικειοθελούς εξόδου. Δημοσίως, πάντως, ο Αν. Καραμάριος απείλησε χθες ότι μπορεί να κινηθεί στα βήματα του κ. Λιάπη, συνδέοντας άμεσα την παραμονή του στο ψηφοδέλτιο των Δωδεκανήσων με τον αποκλεισμό του Αρ. Παυλίδη. «Προτιμώ να πάω σπίτι μου παρά να είμαι στο ψηφοδέλτιο με πρόσωπο που πλήγωσε την παράταξη», διεμήνυσε ο κ. Καραμάριος, ο οποίος αντιδρούσε έντονα και στο σχέδιο για πρόωρες κάλπες.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: