Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Πέρσι τους κάλυψε, φέτος τους αποκεφαλίζει

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται έως και δέκα βουλευτές της Ν.Δ., καθώς κορυφαίες κυβερνητικές διαβεβαιώνουν ότι ο Κ. Καραμανλής είναι έτοιμος για μαζικούς αποκλεισμούς από τα γαλάζια ψηφοδέλτια. Με αυτήν την κίνηση, κατά τις ίδιες πηγές, προσδοκά σε ανάκαμψη της κυβερνητικής και της προσωπικής του εικόνας, στην αφετηρία της προεκλογικής εκστρατείας.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί για την κίνηση αυτή το βήμα της ΔΕΘ, σε μια προσπάθεια να κλείσει τις μεγάλες πληγές που άνοιξαν για τη Ν.Δ. έναν χρόνο νωρίτερα από το ίδιο βήμα, όταν είχε καλύψει όλα τα γαλάζια στελέχη για όλα τα γαλάζια σκάνδαλα. Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να αποκηρύξει όσα στελέχη «πλήγωσαν την παράταξη». Με αυτήν τη δημόσια αποδοκιμασία θα επιβεβαιώσει ότι επίκεινται «καρατομήσεις», αλλά θα αφήνει ανοικτό το εύρος των αποκλεισμών. Σε μια τέτοια εξέλιξη, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν ορισμένοι από τους «μελλοθάνατους» βουλευτές να οδηγηθούν εντός των ημερών μόνοι τους σε παραίτηση.

Νέες... συστάσεις
Το κλίμα χθες στη Ν.Δ. έκανε χειρότερο η παραίτηση του Μιχ. Λιάπη, η οποία έδωσε την ευκαιρία για να ανοίξει ένας νέος κύκλος προτροπών και συστάσεων προς το Μαξίμου για «καθαρά ψηφοδέλτια». Είναι προφανές ότι η καμπάνα χτυπά εκ νέου για τους λεγόμενους «βατοπεδινούς» βουλευτές (Γ. Βουλγαράκης, Π. Δούκας, Ευάγγ. Μπασιάκος, Αλ. Κοντός) και τον Αρ. Παυλίδη. Κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, στην ίδια λίστα είναι πιθανόν να προστεθούν όλα τα γαλάζια στελέχη που ενεπλάκησαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε σκανδαλώδεις υποθέσεις ή που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο γαλάζιο «αντάρτικο», προκαλώντας πληγές στην εικόνα της κυβέρνησης.

Στην απόφαση για αποκλεισμούς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ωθούν τον Πρωθυπουργό και οι μυστικές δημοσκοπήσεις του Μαξίμου, οι οποίες εξακολουθούν να δείχνουν ότι η βάση της Ν.Δ. είναι οργισμένη από τα γαλάζια σκάνδαλα, με αποκορύφωμα το Βατοπέδι. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι βουλευτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, αλλά προς την κατεύθυνση των καρατομήσεων δείχνουν δημοσίως ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί.

«Καθαρά ψηφοδέλτια»
«Οι πολίτες δεν συγχωρούν εκείνους που πλήγωσαν την παράταξη και την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού», ήταν το μήνυμα της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πετραλιά, ενώ ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παν. Καμμένος τόνισε ότι η Ν.Δ. «πρέπει να προχωρήσει με καθαρά ψηφοδέλτια και εκείνοι οι οποίοι πλήγωσαν την παράταξη να απομονωθούν πολιτικά».

Οξύτερος όλων ήταν ο Βασ. Μιχαλολιάκος, αναφέροντας ότι «ο Καραμανλής οφείλει να πετάξει στα σκουπίδια εκείνους που μας έκαναν να μοιάζουμε με τους άλλους», ενώ ο Μ. Χαρακόπουλος προέτρεψε όλους τους εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα να παραιτηθούν και «να διευκολύνουν τον Πρωθυπουργό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: