Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Επίπλαστη, εύθραυστη η ενότητα Σκληρό χτύπημα από τον ξάδελφο ...αλλά και αποδράσεις προς ΛΑΟΣ



Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ
Η επόμενη μέρα του διαγγέλματος Καραμανλή για πρόωρες εκλογές στις 4 Οκτωβρίου σημαδεύτηκε από τις πρώτες ρωγμές στο «ενιαίο» μέτωπο, με το οποίο υποτίθεται ότι θα δινόταν η κρίσιμη μάχη, όπως δήλωναν οι κορυφαίοι υπουργοί (Ντόρα, Μεϊμαράκης κ.ά.) που βγήκαν στα παράθυρα. Τα πρώτα μηνύματα όμως δεν είναι ευχάριστα, η ενότητα μετά το Βατερλό είναι επίπλαστη και εύθραυστη.

Ο εξάδελφος του πρωθυπουργού και πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης με δήλωση-φωτιά ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος σ' αυτές τις εκλογές αφήνοντας αιχμές κατά του Κώστα Καραμανλή αλλά και όσων τον συμβούλευσαν (Σουφλιάς, Ντόρα, Μεϊμαράκης, Λούλης κ.ά) να πάει σε πρόωρες εκλογές τώρα. «Δεν μπορώ να συμμετάσχω σ' αυτό τον παραλογισμό. Με τι επιχειρήματα θα ζητήσουμε και πάλι την ψήφο του λαού, όταν χθες (αναφερόταν στο διάγγελμα Καραμανλή) εμφανιστήκαμε να ομολογούμε ότι αποτύχαμε τα χρόνια που κυβερνάμε; Δεν μπορώ να συμπράξω με αποφάσεις που -κατά τη γνώμη μου- αποτελούν ιστορικό λάθος για τη χώρα και ατόπημα για την παράταξη».

* Πρώην βουλευτές της Ν.Δ. δραπετεύουν προς τον ΛΑ.Ο.Σ. Η αρχή έγινε με τους Δημήτρη Κωνσταντάρα (είχε εκλεγεί στην Α' Αθήνας) και τον Γ. Γαρουφαλιά (Λάρισα). Προσχώρησαν στον ΛΑ.Ο.Σ. επισήμως χθες. Οι ίδιοι έχουν αρκετές πιθανότητες να επανεκλεγούν αφού με τον ΛΑ.Ο.Σ. θα χρειαστούν λιγότερες ψήφους ενώ ο Καρατζαφέρης που θέλει να αποτινάξει από πάνω του το «ακραίο» θα κατεβεί με ψηφοδέλτια που έχουν αρκετούς νεοδημοκράτες δίνοντας την αίσθηση της διείσδυσης στον διπλανό ένοικο της πολυκατοικίας, τη στιγμή που εκείνος (η Ν.Δ.) θέλει να τον πετάξει έξω. Ο ΛΑ.Ο.Σ. πολιορκεί έντονα και την Ελενα Κουντουρά.

* Οι δελφίνοι Σαμαράς και Αβραμόπουλος που ήταν κατά των πρόωρων εκλογών έκαναν χθες τούμπα. «Την ώρα του προβληματισμού είχα άποψη και μάλιστα διαφορετική» είπε ο υπουργός Πολιτισμού θυμίζοντας το «έστω και μισό επιχείρημα» που ζητούσε για να τον πείσουν γιατί πρόωρες τώρα. «Την ώρα της μάχης, είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή για τη νίκη της Ν.Δ.» τόνισε. «Η Ν.Δ. θα αποδειχθεί και πάλι η αξιόπιστη και σοβαρή δύναμη, που θα κυβερνήσει τον τόπο» δήλωσε και ο υπουργός Υγείας. Θα είναι οι πρώτοι όμως μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη, που στηρίζει σήμερα σε όλους τους τόνους τον Κώστα Καραμανλή, που θα πάρουν θέση στην κούρσα διαδοχής που αναμένεται πολύ σκληρή.

Στον Πρόεδρο, με βήμα ταχύ Στον Πρόεδρο, με βήμα ταχύ * Ενας υπόγειος πόλεμος μαίνεται γύρω και από τα «καθαρά» ψηφοδέλτια. Ο Δούκας δηλώνει «θα είμαι υποψήφιος τελεία και παύλα». Ο Βουλγαράκης κάνει κανονικά τον προεκλογικό του αγώνα, το ίδιο και ο Παυλίδης. Αρκετά στελέχη όμως (Πετραλιά, Καμμένος, Χαρακόπουλος, Καραμάριος, Μιχαλολιάκος κ.ά) καλούν τον πρωθυπουργό να αφήσει απέξω όλους όσοι έβλαψαν το κόμμα. Τις προθέσεις του ο Καραμανλής θα τις δείξει στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ. Οι «κομμένοι» δεν θα μείνουν ήσυχοι στα σπίτια τους, θα κάνουν ζημιά σε μια κρίσιμη μάχη που και η τελευταία ψήφος είναι χρήσιμη.

«Βόμβα» Λιάπη

Την ώρα που ο Κώστας Καραμανλής ολοκλήρωνε την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ζητήσει πρόωρες εκλογές, ο εξάδελφος Λιάπης έστελνε στα e-mail των πολιτικών συντακτών τη δήλωσή του με την οποία ανακοίνωνε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος σ' αυτές τις εκλογές με τις οποίες διαφωνούσε, τις είχε χαρακτηρίσει πράξη ευθανασίας. «Η Ελλάδα μπαίνει σε περιπέτεια. Η Ν.Δ. σε παρατεταμένη κρίση» τόνισε. «Για λόγους λοιπόν ηθικής και πολιτικής τάξεως δεν μπορώ να συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές».

Ανέφερε ότι είχε στείλει και επιστολή στον Καραμανλή με τους προβληματισμούς του προειδοποιώντας για τη ζημιά που θα είχε και ο ίδιος. «Τότε είχε συμφωνήσει» γράφει. «Τώρα όμως κάποιοι με πολλαπλές διασυνδέσεις και προφανείς ιδιοτελείς λόγους, τον μετέπεισαν...».

Αρκετά στελέχη επιχείρησαν να υποβαθμίσουν αυτή την κίνησή του. Τον κατηγόρησαν ότι φοβόταν μήπως ο Κώστας Καραμανλής, με τον οποίο έχουν πολύ ψυχρές σχέσεις, δεν θα τον έβαζε στα ψηφοδέλτια μετά την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της «Siemens» (ιδιωτικό ταξίδι με τον Χριστοφοράκο) ή ότι δεν θα ξαναέβγαινε βουλευτής στη Β' Αθήνας. Ο Λιάπης όμως για τον στενό πυρήνα του καραμανλισμού είναι ο ανιψιός του ιδρυτή που τον είχε μαζί του στο Παρίσι και τον συνόδευε στο ιστορικό ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα το 1974 μετά την πτώση της χούντας.

Πλήγμα επιφέρει στη Ν.Δ. και μάλιστα σοβαρό. Το ξέρει ο γραμματέας της Ν.Δ. Λ. Ζαγορίτης, γι' αυτό και απέφυγε να προκαλέσει μια νέα αντίδραση Λιάπη. Τον χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό στέλεχος της παράταξης, τον οποίο τιμούμε γιατί έχει προσφέρει διαχρονικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: