Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Συνέντευξη στον Μιχαήλ Γελαντάλι
(από το http://www.euro2day.gr/)

Τους τέσσερις άξονες που θα αποτελέσουν τις βάσεις για τις αλλαγές που σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ αναλύει η Λούκα Κατσέλη, περιγράφει πώς θα προσελκύσει παραγωγικές επενδύσεις και θα καταπολεμήσει τη διαφθορά στο δημόσιο, ενώ απαντά πώς θα εξασφαλιστούν οι πρόσθετοι πόροι για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Κινήματος...
Περίπου ένα χρόνο πριν, πάλι στην ΔΕΘ, και ενώ η παγκόσμια κρίση είχε ξεσπάσει ο Κ. Καραμανλής διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό, πως «οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής έβγαλαν, με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο, τη χώρα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και ενίσχυσαν δραστικά τις αντοχές της οικονομίας»... και φέτος, ένα χρόνο μετά, η χώρα μας έχει μπει πάλι σε επιτήρηση, και ο κ. Καραμανλής επανέλαβε στη ΔΕΘ ότι θα προωθήσει τις χιλιοειπωμένες μεταρρυθμίσεις που 5 χρόνια τώρα υποτίθεται ότι προωθεί.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ένα σοβαρό αξιόπιστο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Ταυτόχρονα, έθεσε συγκεκριμένες προτεραιότητες ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες τομές στο αναπτυξιακό πρότυπο, το κοινωνικό κράτος και τους θεσμούς διακυβέρνησης. Έδωσε σιγουριά για το σήμερα και όραμα για το αύριο.


Για να έρθουμε στο σήμερα και το δια ταύτα. Τα μεγέθη είναι δυστυχώς αμείλικτα. Έλλειμμα 17 δισ. ευρώ στο 6μηνο, δανεισμός που ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 43 δισ. ευρώ), μείωση εξαγωγών, υποχώρηση κατανάλωσης-παραγωγής, υποχώρηση σε ναυτιλιακό-τουριστικό συνάλλαγμα. Η κατάσταση απαιτεί ουσιαστικά μέτρα άμεσης απόδοσης…..

Ακριβώς. Γι’ αυτό και εμείς θα καταθέσουμε αμέσως ένα μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα καταθέσουμε στην ΕΕ και θα συμφωνήσουμε τον χρόνο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων μας. Από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ένα σχέδιο με τέσσερις άξονες, που αντιμετωπίζει άμεσα τα μεγάλα προβλήματα και βάζει τις βάσεις για τις μεγάλες αλλαγές.

1ο. Στήριξη του εισοδήματος. Με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Μέτρα προστασίας των δανειοληπτών. Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο.

2ο. Ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ από τον πρώτο προϋπολογισμό και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Ένεση ρευστότητας στην αγορά. Αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

3ο. Προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης και στήριξη των ανέργων.

4ο. Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.

Το σχέδιο αυτό εξειδικεύεται σε 5 νομοσχέδια που θα ψηφίσουμε στις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης.


Δραματικό το τρίπτυχο «άμεσες επενδύσεις- εισφοροδιαφυγή- παντελής απουσία επενδυτικών κινήτρων». Πώς μπορεί να γίνει ανταγωνιστική μία οικονομία, όταν ψυχορραγεί η κοινωνία, πως μπορεί να προσελκυσθούν ξένες επενδύσεις όταν το φορολογικό (και γραφειοκρατικό) περιβάλλον δεν είναι ανταγωνιστικό με αυτά άλλων χωρών (για παράδειγμα της Πολωνίας, όπου η Procter & Gamble προχωρά σε νέα επένδυση) όταν η ίδια η χώρα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα με τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς στην Ευρώπη…..

Έχετε απόλυτο δίκιο. Γι’ αυτό και μια από τις πρώτες τομές που θα βάλουμε αμέσως μπροστά ως κυβέρνηση είναι η δημιουργία συνολικά ενός ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, ώστε να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της οικονομίας μας, και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά της που διαρκώς φθίνει.

Με τη δημιουργία υπηρεσία μίας στάσης, ώστε να μπορεί κάθε επιχείρηση να λαμβάνει όλες τις απαραίτητες άδειες που χρειάζεται γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία. Σε αυτό αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος από το βήμα της ΔΕΘ.

Ταυτόχρονα, προωθούμε σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε οι θεσμοί οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης να επανακτήσουν τη χαμένη τους αξιοπιστία. Έτσι μόνο θα κινητοποιήσουμε τις καινοτόμες, δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Τότε μόνο σοβαροί επενδυτές να πάψουν να αισθάνονται αβεβαιότητα και ανασφάλεια όταν επενδύουν στον τόπο μας, και θα προωθήσουν σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις.

Οι κυβερνητικοί σας κατηγορούν, πως ακολουθείτε «πολιτική μη πολιτικής», προβάλλοντας γενικόλογα πλαίσια περί «πράσινης ανάπτυξης» τη στιγμή που το Δημόσιο και το ΙΚΑ χρειάζονται άμεσα ρευστό για την άμεση πληρωμή υποχρεώσεων, απαιτήσεων. Πως και από πού θα εξευρεθούν πόροι, εάν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο νέου δανεισμού (κάτω μάλιστα από δυσμενέστερους όρους χρηματοδότησης) για να αποπληρωθούν από μισθούς μέχρι τοκοχρεολύσια.

Η δημοσιονομική κατάσταση γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολη. Η ανάταξη όμως της οικονομίας δεν είναι εφικτή, αν δεν τολμήσουμε τις τομές και ρήξεις στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα χρήματα των πολιτών. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο μπορούμε να εξοικονομήσουμε πρόσθετους σημαντικούς πόρους για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας:

- Από τις ανείσπραχτες οφειλές ύψους σήμερα 31 δισ. ευρώ. Είναι σήμερα τρεις φορές πάνω από το 2004!

- Με αυστηρή περιστολή της σπατάλης σε όλο το δημόσιο και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία. Τα περιθώρια είναι τεράστια: τα χρέη είναι σήμερα 6 δισ., 5 φορές πάνω μέσα σε 5 χρόνια.

- Με ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρέους. Φέτος μόνο μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αν η κυβέρνηση δεν δανειζότανε τόσο νωρίς τόσο μεγάλα ποσά με τόσο υψηλά επιτόκια.

Από το 2011 θα αρχίσουν να εισρέουν πρόσθετα έσοδα με την φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, της μεγάλης περιουσίας και των μεγάλων κληρονομιών, καθώς και με την κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαριστικών ρυθμίσεων.


Πως θα μπορέσετε να οδηγήσετε τις τράπεζες να κάνουν ορθολογικότερη διαχείριση της ρευστότητας προς όφελος και των ΜΜΕ.

Δυνατότητες υπάρχουν. Για παράδειγμα, εμείς προτείναμε το πακέτο ρευστότητας των 28 δις να μην δοθεί έτσι όπως δόθηκε στις τράπεζες, γιατί δεν θα έφτανε στην πραγματική οικονομία. Γι’ αυτό και προτείναμε τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναχρηματοδότησης, ώστε να διοχετεύεται απ' ευθείας ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη, με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις.

Σήμερα εμείς λέμε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το σκέλος των εγγυήσεων ύψους 15 δισ. που είναι παγωμένο για να χρηματοδοτήσει απ’ ευθείας επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα (π.χ. και μέσω ΤΕΜΠΜΕ), πάντοτε όμως με διαφάνεια, αντικειμενικά κριτήρια και προϋποθέσεις, ώστε να αποφεύγονται πελατειακές πρακτικές.

Να περάσουμε στα της αγοράς. Τι σχεδιάζετε για Χρηματιστήριο, θεσμικό πλαίσιο και κίνητρα για αναβάθμιση της αξιοπιστίας του Συστήματος. Πως για παράδειγμα θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα πιθανό σκάνδαλο «τύπου ομολόγων» τα επόμενα δύσκολα χρόνια.

Βασικός μας στόχος είναι η Κεφαλαιαγορά να λειτουργεί αποτελεσματικά, με πλήρη διαφάνεια, ως μoχλός χρηματοδότησης και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας. Για το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να υπάρχει κανένα προϊόν και καμία περιοχή του χρηματοοικονομικού τομέα που να λειτουργεί χωρίς ρύθμιση και εποπτεία.

Σήμερα, το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) παραμένει, κατά βάση, μια μικρή περιφερειακή αγορά, με χαμηλή ρευστότητα, και άρα με υψηλό κόστος για τους επενδυτές. Απουσιάζει η στρατηγική για το ρόλο και την ανάπτυξη που μπορεί να παίξει το ΧΑ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.

Εμείς πιστεύουμε σε μια στρατηγική που θα οδηγήσει στη διασύνδεση του ΧΑ με άλλες αγορές, ώστε να αποτελέσει ένα ισχυρό περιφερειακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Με τη διασφάλιση εύκολης πρόσβαση και ισότιμης μεταχείρισης στην αγορά για όλες τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και οι μεσολαβητές. Με την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου Εταιρικής Διακυβέρνησης για όλες τις εισηγμένες εταιρείες, καθώς και στις εταιρείες του δημόσιου τομέα.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη διαφάνεια στις εταιρικές διαδικασίες, διευκόλυνση συμμετοχής των μετόχων στις Γ.Σ., αναβάθμιση της προστασίας των δικαιωμάτων των μικρομετόχων, βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας στη σύνθεση της διοίκησης, η υιοθέτηση αποτελεσματικών πολιτικών αμοιβών των ανωτάτων στελεχών, και αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης κινδύνων.

Αν όλα αυτά γίνουν, και μπορούν να γίνουν, τότε μπορούν να εμποδιστούν φαινόμενα κατάργησης της αγοράς και σκάνδαλα τύπου ομολόγων.


Πρόσφατα αναφερθήκατε στο θέμα της «φορολόγησης των κερδών από τυχερά παιχνίδια», που σχετίζεται άμεσα με τον ΟΠΑΠ. Ποια είναι η θέση σας;

Συναντηθήκαμε πρόσφατα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ. Σας υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε στη Βουλή τον Νόμο 3775 στο σύνολό του.

Πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε αφορολόγητο πλαφόν σε ένα λογικό όριο έτσι ώστε να μη θίγεται η ανακύκλωση του παιχνιδιού, να εφαρμόσουμε προοδευτική φορολόγηση των μεγάλων κερδών, έπειτα από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, και να εξετάσουμε τρόπους ελέγχου και φορολόγησης των κερδών από τον ιντερνετικό τζόγο, κέρδη τα οποία ως σήμερα παραμένουν αφορολόγητα, με αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο.

Έχετε δεσμευθεί, πως θα επανεξετάσετε το θέμα της συμμετοχής της Deutsche Telekom του ΟΤΕ. Θέση, που αφορά την υφιστάμενη συμμετοχή, το 10% που είναι υπό την αίρεση των δύο πλευρών ή υπάρχει κάτι πιο σύνθετο που επεξεργάζεστε.

Για τον ΟΤΕ η θέση μας είναι ξεκάθαρη: θα εξαντλήσουμε κάθε πολιτική, οικονομική και νομική δυνατότητα προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να επανακτήσει τον δημόσιο έλεγχο του Οργανισμού. Πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της εταιρείας και των εργαζομένων της.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: