Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Συνέντευξη Παπανδρέου part 1: Χρήσιμος και Αρεστός

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Είναι η πρώτη φορά που στρέφονται τα φώτα στον Γιώργο Παπανδρέου με προσδοκίες Πρωθυπουργίας, αυτό κάνει τη συνέντευξη του στα πλαίσια της ΔΕΘ εξόχως ενδιαφέρουσα. Παρατήρησα αρκετά σημεία, στα οποία και θα σταθώ σε επόμενα κείμενα. Θα ήθελα να αρχίσω με την απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου σε μία ερώτηση που ήταν στη λογική που είχα βάλει στο πρόσφατο κείμενο μου για τις μεταρρυθμίσεις.

Είχα αναφέρει ότι μία από τις μεγάλες παθογένειες των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι η κυκλικότητα του εκλογικού κύκλου, η λογική της στείρας πολιτικής επικράτησης επί του αντιπάλου, η οποία στερούσε τη διάθεση για ρήξεις και μεταρρυθμίσεις. Ο Κώστας Καραμανλής είχε πλειοδοτήσει στο motto χρήσιμος και όχι αρεστός, δεν έπειθε κανέναν γιατί οι πρωτοβουλίες του είχαν σχέση με την εκλογική του επιβίωση, δεν ήταν όμως πρωτότυπος.

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να ακούμε για χρήσιμους και όχι αρεστούς πολιτικούς, εν είδη λαϊκισμού, τόσο πολύ μας έχει γίνει αυτό βίωμα που ξεχνάμε να κάνουμε το λογικό συσχετισμό: ο χρήσιμος δεν είναι και αρεστός;

Όποιος αναστρέφει τη λογικότητα αυτής της σκέψης είτε δεν έχει διάθεση για μεταρρυθμίσεις, είτε έχει αποτύχει και χρησιμοποιεί άλλοθι «χρησιμότητας».

Στην αντίστοιχη ερώτηση για το αν θέλει να είναι χρήσιμος ή αρεστός ο Γιώργος Παπανδρέου επανέφερε τη λογική, θέλει να είναι χρήσιμος και επομένως αρεστός, θέλει τόνισε κα εφαρμόσει τις τομές που έχει σκεφτεί για τη χώρα και έτσι να τον εμπιστευτεί ξανά ο Ελληνικός λαός.

Ήταν απάντηση μεταρρυθμίσεων, απάντηση πολιτικού και όχι πολιτικάντη και λαϊκιστή, απάντηση λογική, απάντηση ενός ανθρώπου που πιστεύει στις δυνάμεις του και στο όραμα του.

Χρήσιμός, αρεστός και πάνω από όλα ειλικρινής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: