Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΙΣΗ "ΚΑΘΑΡΣΗ"


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Κάτω από τον πήχη, που ο ίδιος είχε «βάλει ψηλά», πέρασε και στο θέμα της κάθαρσης των ψηφοδελτίων της ΝΔ ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Οι πολυσυζητημένοι αποκλεισμοί των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα, δεν ήταν τελικά τίποτε περισσότερο από μερικές οικειοθελείς αποχωρήσεις βουλευτών (η πρώτη του κ. Ρουσόπουλου σε χρόνο πολιτικά και εκλογικά ανύποπτο) και τρεις ουσιαστικά «καρατομήσεις», η μία εκ των... οποίων μάλιστα έγινε με... αναδρομική ισχύ για πράξεις και παραλείψεις που αφορούν την περίοδο πριν (!!!) από τις εκλογές του 2007. Σύμφωνα με τις λίστες που η Ρηγίλλης έδωσε αργά χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα, εκτός ψηφοδελτίων μένουν μόνον οι κ. Δούκας και Παυλίδης (κάτι που είχε ήδη προεξοφληθεί) αλλά και ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος δεν κατείχε υπουργικό αξίωμα μετά τις εκλογές του 2007 και κατά συνέπεια δεν μπορεί να «χρεωθεί» λάθη ή παραλείψεις που «κόστισαν» στην κυβέρνηση.
Οι ισορροπίεςΟ πρωθυπουργός έκανε μεν μία καρατόμηση με... αναδρομική ισχύ, αλλά δεν τόλμησε να αγγίξει το σύνολο των στελεχών του που -όπως ο ίδιος έχει δηλώσει κατ επανάληψη- πλήγωσαν την παράταξή του και τους ψηφοφόρους της ΝΔ και, μέσα από ένα «κύκλο» παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που ο ίδιος είχε το τελευταίο διάστημα, επέλεξε να διατηρήσει τις εσωκομματικές του ισορροπίες.

Εκτός των ψηφοδελτίων της ΝΔ οι Σ. Τσιτουρίδης, Π. Δούκας και Αρ. Παυλίδης
Στα ψηφοδέλτιά του παρέμειναν οι κ. Κοντός και Μπασιάκος, που ήταν επικεφαλής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την περίοδο του σκανδάλου του Βατοπεδίου.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε «μισή κάθαρση» είναι βέβαιον ότι θα κοστίσει στη ΝΔ και εκλογικά, καθώς οι προσδοκίες της κομματικής βάσης ήταν -και σε αυτό το ζήτημα- πολύ πιο υψηλές, από το τελικό αποτέλεσμα.
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι δεκάδες βουλευτές και ιστορικά στελέχη της ΝΔ είχαν επισημάνει ακόμη και πριν από το καλοκαίρι την ανάγκη ο κ. Καραμανλής να λάβει γενναίες αποφάσεις και να αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια το σύνολο των στελεχών που οδήγησαν τη ΝΔ στο να χάσει το ηθικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ.
Τα στελέχη που δεν είναι πλέον στους συνδυασμούς της ΝΔ, αλλά και εκείνοι που παρά τις καταγγελίες και το αρνητικό -εσωκομματικά- κλίμα παρέμειναν με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού παρουσιάζονται παρακάτω.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: