Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΣΦΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ


Ρεπορτάζ : Γ. Σαραντάκος - Γ. Αντύπας

Το παρελθόν με το μέλλον αναμετρήθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας που διενεργήθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου, παρουσίασε καθαρά στον ελληνικό λαό το κυβερνητικό του πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση και κωδικοποίησε τα συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβει την... επομένη των εκλογών στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση αλλά και για το κοινωνικό κράτος. Ο κ. Κ. Καραμανλής, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε το «ναυάγιο» της πολιτικής του και κάθε άλλο παρά είχε τελικά τα οφέλη που προσδοκούσε από την τηλεμαχία. Επαναλάμβανε διαρκώς -ύστερα από πεντέμισι χρόνια κυβερνητικής θητείας- ότι για όλα φταίει το... ΠΑΣΟΚ και ότι το δίλημμα των εκλογών είναι μεταξύ της ανευθυνότητας και της υπευθυνότητας του δύσκολου και εύκολου δρόμου κ.λπ.
Ο πρωθυπουργός, φανερά εκνευρισμένος και υπό την πίεση των αρνητικών δημοσκοπήσεων, επέλεξε να πολώσει το κλίμα, σε μια προσπάθεια -έστω και την ύστατη ώρα- να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Η επιλογή αυτή τον οδήγησε σε μια σειρά λαθών και υπερβολών, οι οποίες έπληξαν ακόμη περισσότερο την εικόνα του. Συγκεκριμένα:
Δεν έπεισε με το επιχείρημα ότι για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας ευθύνεται η προ... πενταετίας κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Δεν έπεισε όταν χαρακτήρισε «μύθο» τα περί αύξησης του δημοσίου χρέους επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ.
Δεν έπεισε -ειδικά μετά τα όσα έγιναν στο Βατοπέδι, στο σκάνδαλο των άγονων γραμμών, στα ομόλογα κ.λπ.- ότι «στα θέματα διαφθοράς δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του». Ενώ την τεράστια οικολογική καταστροφή της Αττικής από τις πυρκαγιές την αντιμετώπισε με την υπενθύμιση ότι «σβήστηκαν και χιλιάδες».
Δεν έπεισε ότι «η κυβέρνηση έδειξε το πρόσωπο που πρέπει» στα θέματα που αφορούν το κοινωνικό κράτος.
Δεν έπεισε -κυρίως τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας- όταν ισχυρίστηκε ότι «η πολιτεία αντέδρασε με σωφροσύνη στα δραματικά επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου.
Δεν έπεισε όταν είπε ότι βάσει των δημοσκοπήσεων «δεν υπάρχει καμία δυναμική που να ενισχύει το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχει προβληματισμός σε φίλους της ΝΔ».
Ο κ. Γ. Παπανδρέου μπήκε πιο δυναμικά στην τηλεοπτική συζήτηση. Απάντησε στις προκλήσεις του πρωθυπουργού, αλλά ταυτόχρονα επέμεινε στον θετικό πολιτικό λόγο, αναφερόμενος κυρίως στο μέλλον και στα άμεσα μέτρα που θα λάβει για την έξοδο από την κρίση.
Κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό ότι «ήταν ευχάριστος για τους λίγους και ισχυρούς και δυσάρεστος για τους πολλούς» και προσέθεσε, μιλώντας για το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα: «Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι νοικοκύρεμα του κράτους από τη μία, ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας από την άλλη». Αφού προσδιόρισε τους πόρους που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση του σχεδίου του στα 2,5 με 3 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ασφάλεια για τους εργαζομένους».
Εγγυήθηκε για την αναδιανομή, το δίκαιο φορολογικό σύστημα, την καταβολή των συντάξεων, προανήγγειλε την αναθεώρηση του νόμου για την ενοικίαση εργαζομένων, την κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας, ανακοίνωσε ότι τα stage θα περιοριστούν στον ιδιωτικό τομέα, μίλησε για ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης για το Ασφαλιστικό, συνενώσεις Ταμείων και μεταβατική περίοδο στη σύγκλιση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών, σε συνδυασμό με μέτρα στήριξης της μητρότητας. Επέμεινε ακόμη στον στόχο της πράσινης ανάπτυξης και είπε πως ως κυβέρνηση θα καταργήσει το εθνικό χωροταξικό σχέδιο της ΝΔ.
Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής τόνισε πως οι αποφάσεις του ως πρωθυπουργού θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα εθνικά δίκαια. Σε ερώτηση για το αν η θέση του για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα, επεσήμανε πως «δέκα χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών υπηρέτησα και θα υπηρετώ τα ελληνικά και μόνο συμφέροντα».
Απευθύνθηκε και πάλι στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως ο απολογισμός του στην εξωτερική πολιτική ήταν πολύ φτωχός και δεσμεύτηκε πως ο ίδιος δεν θα απεμπολήσει το βέτο στην αξιολόγηση για την Τουρκία τον προσεχή Δεκέμβριο. «Θα είμαι αυστηρός», είπε χαρακτηριστικά. «Θα χειριστώ τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις προς το συμφέρον της Ελλάδας», ξεκαθάρισε και δήλωσε την επιμονή του στην πολιτική της εθνικής κόκκινης γραμμής σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό.
Στα θέματα διαφάνειας, αφού κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι επί έξι χρόνια συγκάλυψε όλες τις υποθέσεις, από το Βατοπέδι μέχρι τη Siemens, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος θα είναι άτεγκτος. «Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ, αλλά χρειάζομαι τη συμμετοχή όλων, ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο αυτοδυναμίας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Απολύτως ψευδές» χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ότι για την αναθεώρηση της άδειας του σπιτιού του απεφάνθη το ΣΧΟΠ, αναφερόμενος σε ερώτηση που τέθηκε στο ντιμπέιτ. Οπως είπε, καθυστέρησε αδικαιολόγητα η αναθεώρηση της άδειας, με ευθύνη υπηρεσιών που εποπτεύονται από τη νομαρχία.
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑΔεν λογαριάζουμε την ΕΕ όταν ο λαός ζει χειρότερα
Με τη φράση «εμπιστευτείτε μας» η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν με την ψήφο τους ένα έμπειρο και μαχητικό κόμμα, όπως το ΚΚΕ, το οποίο -όπως τους διαβεβαίωσε- δεν θα τους ξεγελάσει όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Η γ.γ του ΚΚΕ προέτρεψε τους εργαζομένους να βρίσκονται σε θέση μάχης για να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «δεν λογαριάζουμε τις Βρυξέλλες όταν ο λαός ζει ολοένα και χειρότερα».
Αναφέρθηκε στην ύπαρξη ενός «ολόκληρου συστήματος ταξικής εκμετάλλευσης» και επανέλαβε την πρόταση για 45% φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο. Εξαπέλυσε επίθεση σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, λέγοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει ενωτικό κίνημα με αυτή την εργατική αριστοκρατία».
Εξέφρασε την άποψη ότι «η θέση της ΕΕ είναι ασυμβίβαστη με τη λαϊκή ευημερία, τη φιλειρηνική θέση της Ελλάδας και την εγγύηση των συνόρων της». Τάχθηκε υπέρ της δημόσιας δωρεάν καθολικής Παιδείας. Υποστήριξε και πάλι πως το ΚΚΕ δεν έχει επιχειρήσεις που αποβλέπουν σε κέρδη, λέγοντας: «Δεν έχουμε νεόπλουτους στο κόμμα μας».
Τέλος, ανέφερε ότι η κερδοφορία είναι ασυμβίβαστη με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ζήτησε την κατεδάφιση όπου υπάρχουν αυθαίρετες βίλες.
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣΔεν ωφελούν κουμπαριές και ζεϊμπέκικα στα Ελληνοτουρκικά
Αντιφατική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ «την πολιτική της χώρας που αυξάνει τους εξοπλισμούς και μειώνει τη θητεία», ενώ για τα Ελληνοτουρκικά τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν ωφελούν τα ζεϊμπέκικα, οι κουμπαριές και τα γελάκια», αλλά είπε πως «πρέπει με τη βοήθεια της Ευρώπης να προστατέψουμε τα σύνορά μας».
Ο Γ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της ποσόστωσης για το θέμα των λαθρομεταναστών, κάνοντας λόγο για «λάθος πολιτική που ακολουθείται» και υποστηρίζοντας ότι «όχι όλοι κι όχι κανένας». Στην ενότητα της Οικονομίας ανέφερε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα «νεκρά χρήματα» που βρίσκονται στις θυρίδες για να βγούμε από την κρίση, ενώ για το περιβάλλον υποστήριξε ότι «αν δεν συμφωνήσουμε να πείσουμε τις μεγάλες δυνάμεις να συμπλεύσουν με τους μικρούς, τότε ματαιοπονούμε».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε καταφατικά στην ερώτηση αν πρέπει να φορολογηθεί η εκκλησία, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει η εκκλησία να λειτουργεί σε επιχειρηματική λογική».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: