Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Μαραθώνιο debate




ο Καραμανλής έλεγε...
ότι θα καταπολεμήσει την διαφθορά
Τι έκανε πραγματικά; Δες το video.
youtube.com/pasokwebtv
Οι ερωτήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ήταν ίσως το μόνο σημείο που έδωσε κάποια ζωντάνια στο μαραθώνιο ντιμπειτ των πολιτκών αρχηγών, που διήρκεσε πανω από τρεις ώρες χωρις να δώσει κάποια σημαντική είδηση.

Ο πρωθυπουργος Κώστας Καραμανλής επέμεινε στο δίλλημμα " υπευθυνοτητα ή λαϊκισμος" χαρακτηρίζοντας συνεχώς νεφελώδεις τις προτάσεις του Γιωργου Παπανδρέου. Κατά τα άλλα, κάλυψε πλήρως τον Γιώργο Σουφλια για την υπόθεση του σπιτιού στην Ανάβυσσο, ενώ χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις καταγγελίες Τσιτουρίδη για διαπλοκή στο Μαξίμου.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έδωσε έμφαση στην αναδιανομή του πλούτου υπέρ των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, αποφεύγοντας να σηκώσει τους τόνους. Ο κ. Παπανδρέου εγγυήθηκε τις συντάξεις, λεγόντας ότ αν χρειαστεί θα δανειστεί, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα αναθεωρηθεί ο νόμος για την ενοικίαση των εργαζόμενων.



Τα κυριότερα σημεία του debate


Ερωτήσεις- απαντήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών


Ερωτηση Καραμανλή προς Παπανδρέου: Οι παροχές ξεπερνούν τα 10 δις.
Απάντηση Παπανδρέου: Μιλάτε εσείς που εκτινάξατε τα χρέη. Το προγραμμα μας ειναι 2,5 με 3 δις ευρώ.

Ερώτηση Παπανδρέου προς Καραμανλή: Γιατι δεν δέχθηκε τη στηριξή μου για την παταξη της διαφθορας
Απαντηση Kαραμανλή: Βεβαίως θα ήθελα τη συμπαράσταση της αντιπολίτευσης, αλλά θυμηθείτε την στάση της στο θέμα του βασικού μετόχου.

Παπαρήγα προς Καραμανλή: Φόροι στα είδη πολυτελείας, μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη.
Απάντηση Καραμανλή: Λάθος να εκπέμπουμε μήνυμα μείωσης των φόρων. Πρέπει να λαμβάνουμε υποψιν τις αντοχές της οικονομίας.

Τσίπρας προς Καραμανλή: Τα stage είναι νόμιμα,είναι και ηθικά;
Καραμανλής: Δηλαδή να πετάξουμε τα λεφτά, να μην αξιοποιήσουμε τα προγράμματα.

Καρατζαφέρης προς Παπανδρεου: Η ερώτηση αφορά ρεπορταζ δημοσιογράφου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπανδρέου έχει πει ότι ειναι καλύτερα να δώσεις μερικά στρέμματα γης, για να εχεις καλές σχεσεις με τους γείτονες.
Απάντηση Παπανδρέου: Περίμενα σοβαρότητα από τον κ. Καρατζαφέρη. Εχω απαντήσει με την πολιτικη μου στο υπουργειο εξωτερικών. Δεν έδωσα σπιθαμή γης.

Χρυσόγελος προς Παπανδρέου: Θα στραφείτε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Παπανδρέου: Εχετε δικαιο, πρεπει να στραφούμε σε τέτοιες πηγές. Το πρόγραμμά μας καλύπτει το προγραμμα των οικολόγων -πράσινων.


Χρυσόγελος προς Καραμανλή: Οι πυρκαγιές δεν έγιναν μάθημα
Απάντηση Καραμανλή: Δεν ξεσπουν φωτιές μόνο στην Ελλάδα, κάηκε η Καλιφόρνια, κάηκε η Αυστραλία.

Καρατζαφέρης προς Καραμανλή: Πως καταφέρατε να είστε πίσω απο το ΠΑΣΟΚ. Φταιει ο ΛΑΟΣ
Καραμανλής: Δεν υπάρχει δυναμική του ΠΑΣΟΚ. Μένω σταθερος στις απόψεις μου ποιος είναι μετριοπαθής και ακραίος.

Τσιπρας προς Παπανδρέου για υπόθεση Κούνεβα και εργασιακές σχέσεις.
Παπανδρέου: Δεν θα υπαρχει ανασφάλιστη εργασία.

Παπαρήγα προς Παπανδρεου για κοιτασματα πετρελαίου στο Αιγαίο και τη στάση της Τουρκιας.
Παπανδρέου: Θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει αξιοποιήσει το Ελσίνκι. Θα ειμαι αυστηρός στην αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο.

Παπανδρέου προς Καραμανλη: Ειναι πραγματικοί οι αριθμοί για την οικονομία;
Καραμανλής: Τους αριθμους τους γνωριζετε, αλλα εκείνο που κάνετε ειναι να παρουσιάζετε ενα νεφελώδες πρόγραμμα για να παραπλανήσετε τον κόσμο.

Καραμανλής προς Παπανδρέου: Ποια είναι η ενιαία φορολογική κλίμακα, ποια ειναι τα χαμηλά εισοδήματα;
Παπανδρέου: Εχουμε πει κατι απλό, χρειάζεται ενα νέο σύστημα αναδιανομής προς τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και όχι χαριστικές ρυθμίσεις για τους ισχυρούς. Δεν θα αλλάξουμε την κλιμακα, θα υπάρξει ενιαίος τρόπος.


Tι απαντησαν οι αρχηγοί στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Κ. Καραμανλής

Εγινε μεγάλη προσπαθεια συμμαζέματος του δημόσιου τομέα. Πραγματι η προσπαθεια αυτή θέλει συνέχεια. Πρέπει λόγω της κρίσης να ληφθούν μέτρα τώρα. Είναι αναγκη μια και καλή να θεραπεύσουμε τα διαρθρωτικά βάρη. Δεν γίνεται αυτό με τα ευχολόγια της αντιπολίτευσης. Οι έλληνες πολίτες με εχουν τιμήσει δυο φορές. Λέω ευθέως ότι χρειάζονται δύσκολες πολιτικές. Ειμαι διατεθειμένος να τις πάρω.
Ακούσαμε διάφορα νεφελώδη απο τον κ. Παπανδρέου. Μύθος τα περι αύξησης του δημοσίου χρέους επί ΝΔ.

(Προγράμματα stage) Aπολυτα νόμιμη διαδικασία. Εχει να κάνει κυρίως με εκπαίδευση και κατάρτιση. Είναι ένα βήμα προς την απασχόληση.

( συμβασιούχοι) Μπορει σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει καθυστερηση πληρωμών.

( Ελληνοτουρκικές σχέσεις) Η πολιτική μας ξεκάθαρη. Στηρίζουμε τον ευρωπαϊκο προσανατολισμο της Τουρκίας, στο βαθμό που εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της.

( Ελληνοαμερικανικές σχέσεις) Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, έχουμε καλές σχέσεις συνεργασια. Αλλά δεν έχουμε την ίδια γνώμη σε όλα τα θέματα, όπως η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οι αγωγοι έγιναν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

( για εξοχική κατοικιά Σουφλιά) Ατυχές το παραδειγμα για το Σουφλιά. Υπήρξε μια ανεξήγητη καθυστέρηση από τις υπηρεσίες.

(Πυρκαγιές): Να θυμόμαστε ποσες φωτιές έχουν σβησει.

( Επεισοδια Δεκεμβρίου): Η πολιτεία αντέδρασε με σωφροσύνη. Πρεπει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές πολιτικές. Δεν μπορει 30 άνθρωποι να κλείνουν το δρόμο. Δεν μπορει το άσυλο να γίνει κέντρο τυφλής βίας. Δεν μετράω καίρια κοινωνικά ζητήματα δημοσκοπικά.
΄
( Βατοπαίδι, πλουτισμός υπουργών) Οσες υποθέσεις είχαν σκια πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης. Στο Βατοπαίδι πράγματι δεν είχα εκτιμήσει το μέγεθός της. Κρίση στη δικαιοσύνη δεν κάνω.

(Καταγγελίες Τσιτουρίδης για διαπλοκή στο Μαξιμου) Απαράδεκτα τα συγκεκριμένα λόγια. Δεν συγκυβερνά η διαπλοκή, όσο καιρό είμαι εγώ στην κυβέρνηση.


Γ.Παπανδρέου

Θα είναι δυσάρεστος για τους πολλούς ο κ. Καραμανλής. Το θέμα είναι που πηγαν τα λεφτά. Πηγαν στις πελατειακές σπατάλες, το λένε οι διεθνείς οργανισμοί. Πρωτο πράγμα το νοικοκύρεμα του κράτους. Ειμαι αποφασισμένος να χτυπήσω τη διαφθορά.

Εγω , προσωπικά, έχω επαφές με Αλμούνια και Μπαρόζο. Ξέρω να διαπραγματεύμαι. Το προγραμμά μας είναι ρεαλιστικό, ωστε σε μια τριετία και να μειώσουμε το χρεος και να τονώσουμε την ανάπτυξη

(Ασφαλιστικό): Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρις ασφάλεια του πολιτη. Εγγυώμεθα ότι θα καταβάλλονται οι συντάξεις, ακομη και αν χρειαστει να δανειστούμε. Υπάρχει ένα όργιο αισχοκέρδειας και διαφθοράς στα νοσοκομεία.

Υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας. Θα αναθεωρησουμε το νόμο για την ενοικίαση των εργαζομένων.

(αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη): Θέμα εθνικής σημασίας, οι διαπραγματεύσεις όμως θα συνεχιστούν.

( ελληνοτουρκικά) Σήμερα έχουμε χάσει το κύρος μας σε διεθνές επίπεδο. Εγω δεν απεμπολώ το βέτο στην αξιολόγηση της Τουρκίας.

(Σκοπιανο) Θα μείνουμε στην κόκκινη γραμμή, που εμείς θέσαμε.

(Περιβάλλον): Θα αποσύρουμε το χωροταξικό σχεδιασμό, δεν μπορεί η ανάπτυξη να συνεχίσει να βασίζεται στο τσιμέντο. Το υπουργειο Περιβάλλοντος πρέπει να είναι και Ενεργειας.

( Πανεπιστήμια) Δεν έχω αλλάξει γνώμη για τα ιδιωτικά ιδρύματα. Πρέπει όμως να αξιολογούνται με υπεύθυνο τρόπο. Στην παιδεία χρειάζονται μεγάλες αλλαγές, στο δικό μας προγραμμα προέχει η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας. Εκει είναι το μεγάλο πρόβλημα.

( Διαφθορά) Δεν υπήρξε τολμη απο τον Καραμνλή, παρέγραψε τις υποθέσεις. Δεν θα αφήσω τέτοιες υποθέσεις εκκρεμούν.




Α. Παπαρήγα

Υπαρχει ενα ολοκληρο σύστημα ταξικής εκμετάλλευσης. Εμεις προτεινουμε 45% φορολογία του κεφαλαίου, αλλά διαφωνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Δεν λογαριάζουμε τις Βρυξέλλες, που υπηρετούν το κεφάλαιο. Ο λαός πρέπει να βρεθεί σε θέση μάχης. Να αντεπιτεθεί.

( Εξωτερική πολιτική).Ο Ομπάμα θα κάνει τη δουλειά του για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

(Περιβάλλον) Η κερδοφορία ασυμβίβαστη με την προστασία του περιβάλλοντος. Η "πρασινη βιομηχανία" δεν θα απολύει; Το ερώτημα είναι, ανάπτυξη απο ποιόν και για ποιόν.

(Παιδεία): Δημόσια, καθολική, δωρεάν παιδεία. Αυτό που ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες είναι να μάθουν τα παιδιά να σκύβουν το κεφάλι, να αποβλακώσουν τους μαθητές.

(Αυθαίρετα): Να κατεδαφιστούν οι αυθαίρετες βίλες. Να μην χτυπήσουμε όμως τα λαϊκά στρώμματα, που βρήκαν σωσίβιο σε ένα αυθαίρετο.


Α. Τσιπρας

Οι αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού δεν είναι ουσιαστικές. Που πήγε ο πλούτος; Στις τσέπες λίγων. Η εξοδος απο την κρίση θέλει ουσιαστικές αυξήσεις και δημόσιες επενδύσεις.

Καθόλου κακή λέξη η συνεργασία. Πανω όμως στις συκγκεριμενες προτάσεις μας εισπράξαμε άρνηση από το ΠΑΣΟΚ.

(Πορείες, διαδηλώσεις) Δεν αυτό το πρόβλημα του εμπορικού κόσμου, αλλά η πιστωτικη ασφυξία. Η κοινωνία θα βγει στο δρόμο, δεν μπορεί να είναι απαθής.

(Δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ) Υπήρχε αυξημένη προσδοκία, κάναμε λάθη και απογοητεύσαμε τον κόσμο. Εχουμε πάρει τα μαθήματά μας. Είμαστε ενωμένοι, παρά τις διαφωνίες μας.

(Εξωτερική πολιτική): Η κυβέρνηση δεν πήρε πρωτοβουλίες, έμεινε εγκλωβισμένη στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Ελλάδα και Τουρκία εχουν μπει σε μια εξωφρενική κούρσα εξοπλισμών, ενώ η οικονομία βουλιάζει. Πρέπει να υπαρξει προσπάθεια μείωσης των εξοπλισμών, με βάση το διεθνές δικαιο.

(Περιβάλλον) Ολοι μιλουν για πράσινη ανάπτυξη. Πρεπει να προσδιορίσουμε όμως τι είναι; Αν προσανατολισμός είναι το κέρδος, τότε θα δημιουργήσουμε μια φούσκα. Εμεις συγκρουστήκαμε με τα συμφέροντα.

(Ασυλο) Πολυ σημαντικό θέμα, συζητείται εκ του πονηρού. Ο νόμος επιτρέπει στις αρχές να επεμβαίνουν όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή. Ευθύνη της πανεπιστημιακης κοινότητας να προστατεύσει το άσυλο και να απομονώσει τους βάνδαλους.



Γ. Καρατζαφέρης

Ποτε δεν είπα να διωξουμε τους λαθρομετανάστες, αλλά να υπάρξει ποσόστωση. Να βρούμε ποσοι μας χρειάζονται, ποιές ειδικότητες.

Με τα υπάρχοντα λεφτά δεν βγαίνουμε από την κρίση. Πρέπει να τα βγάλουμε από τα σεντούκια. Να φέρουμε τα χρήματα απο τις ελβετικές τράπεζες.

Να μην βάλουμε ταφόπλακα στο θέμα των ταυτοτήτων, όπως έκανε ο Καραμανλής.

Ο κ. Σημίτης σε δύσκολες στιγμές μπορεί να φανεί χρήσιμος, λόγω της εμπειρίας του.

(Εξωτερική πολιτική) Δεν ωφελούν οι κουμπαριές και τα ζεϊμπέκικα. Πρεπει να σηκώσουμε το ανάστημα στο ΝΑΤΟ. Χάσαμε τον Πούτιν, είμαστε υπάλληλοι των ΗΠΑ.

(Περιβάλλον): Σοβαρό θεμα το περιβάλλον, ομως οτι και να κανουμε ματαιοπονούμε αν δεν υπογράψουν το Κιότο οι τρεις μεγάλες δυνάμεις.

(Κουκουλοφόροι): Διάλογος, να ακούσουμε όλες τις σκοτεινές πτυχές, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε την πόλη ανοχύρωτη. Αυτά τα παιδιά έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Πρέπει να τους ακούσουμε. Οποιος κρύβει το πρόσωπό του, κάτι έχει να κρύψει.

( Εκκλησιαστική περιουσια) Εκκλησία σημαίνει είναι ναός, μπιζνες δεν χωρούν. Η Εκκλησία μπορεί να αρκεστεί στις θρησκευτικές ανάγκες. Να αποδοθεί στο κράτος και από εκεί στους άκληρους.


Ν. Χρυσόγελος

Στη σημερινή κρίση, απαιτούνται καινούργια εργαλεία. Η απάντηση είναι αλλαγη κατεύθυνσης προς την πράσινη οικονομία.

Οι μετανάστες θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν το ασφαλιστικο σύστημα και τις γειτονιές. Να σκεφθούμε τους έλληνες που πήγαν σε άλλες χώρες.

(Σκοπιανό): Η θέση μας είναι ξεκάθαρη από τις αρχες του 1990. Πιστεύουμε σε μια συμβιβαστική λύση με σύνθετη ονομασία. Τα θέματα μειονοτήτων και γλωσσών είναι νομικά, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

(Περιβάλλον) Η πραγματική ευκαιρία είναι να απεξατηθούμε και από το πετρέλαιο και απο το λιγνίτη. Πρεπει να κόμματα να εφαρμοζουν την περιβαλλοντική πολιτική στην πράξη, όχι στα λόγια.

(Παιδεία) Τα παιδιά δεν αγαπούν το σχολείο, πρέπει να αλλάξουμε το σχολειο. Να μην περιορίζουμε την εκπαίδευση στο εξεταστικό σύστημα.

( για δηλώσεις Τρεμόπουλου για Μακεδονία) Δεν θα ξαναμπούμε σε ιστορικές συζητήσεις, δεν αφορούν τους πολιτικούς.


Τοποθετήσεις αρχηγών με την ολοκλήρωση του ντιμπέιτ

Καραμανλής: Ο Παπανδρέου τάζει λαγούς. Εχουμε δυο δύσκολα χρονια μπροστά μας. Να μην αφεθούμε στις σειρήνες του λαϊκισμού.

Παπανδρέου: Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ με συμφέροντα και αντιλήψεις. Χρειάζομαι τη συμμετοχή των πολιτών, τη ψηφο αυτοδυναμιας.

Παπαρήγα: Το ΚΚΕ το μόνο κομμα που έχει ριζική αντίθεση στο μεγάλο κεφάλαιο.

Καρατζαφέρης: Εγω έχτισα ένα κόμμα, δεν το κληρονόμησα. Ξέρω να διοικώ από 18 χρονών. Δεν τα βρηκα έτοιμα.

Τσιπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκπροσωπήσει την ξεχασμενη κοινωνία.

Χρυσόγελος: Να αποφασισουν οι πολιτες σε τι περιβάλλον θελουν να ζήσουν και να μη δώσουν λευκή επιταγή στα δύο μεγάλα κομματα.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: