Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Ρύθμιση ανάσα για τους φακελωμένους του Τειρεσία

του ΓΙΩΡΓΟΥ Ι. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση των χρεών προς τις τράπεζες, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στην περίπτωση που ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κερδίσει τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και παρουσίασε την προηγούμενη Κυριακή το «ΘΕΜΑ», δημιούργησε αίσθηση σε κόμματα και πολίτες. Το ν/σ προβλέπει ότι υπό προϋποθέσεις κάθε δανειολήπτης μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη καινα του χαριστεί ακόμα και το 90%.


Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου | Ιωάννινα | 18 Σεπτέμβρη 2009  by ΠΑΣΟΚ.

Η ρύθμιση των χρεών αφορά όλα εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους από στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Πρέπει όμως ναέχουν περάσει τουλάχιστον 1224 μήνες από τότε που κάποιος πλήρωσε την τελευταία δόση, καθώς το δάνειο πρέπει να έχει περάσει σε οριστική καθυστέρηση. Το «ΘΕΜΑ» σήμερα υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων αναλύει το ν/σ, το οποίο εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 100.000 νοικοκυριά.

  1. Τι πρέπει να κάνω για να υπαχθώ στη ρύθμιση και το κράτος να μου χαρίσει τα χρέη από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες; Η διαδικασία θα είναι σχετικά εύκολη. Πρώτα θα πρέπει να πάτε στην τράπεζα για να ρυθμίσετε το χρέος σας. Στην περίπτωση που η τράπεζα σας πει ότι το ποσό είναι άμεσα απαιτητό, τότε θα μπορείτε να προσφύγετε στο ειρηνοδικείο της περιοχής σας. Εκεί, αφού προσκομίσετε τις φορολογικές σας δηλώσεις μαζί με το Ε9 των προηγούμενων ετών, που θα αποδεικνύουν ότι τα εισοδήματα των τελευταίων ετών είναι χαμηλά και εφόσον δεν έχετε κάποιο ακίνητο στο όνομά σας, θα μπορεί να διατάξει την τράπεζα να διαγράψει έως και το 90% του οφειλόμενου ποσού.
  2. Στη συνέχεια τι γίνεται; Το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να το πληρώσετε σε διάστημα από 3 έως 5 έτη. Στην περίπτωση που σταματήσετε να πληρώνετε έστω και μια δό ση τότε η τράπεζα θα ενημερώσει τον δικαστή, ο οποίος μπορεί να διατάξει την ακύρωση της διαδικασίας και ολική επαναφορά των χρεών.
  3. Χρωστάω στην τράπεζα από καταναλωτικό δάνειο 40.000 ευρώ και το μηνιαίο μου εισόδημα είναι 600 ευρώ. Ταυτόχρονα έχω ιδιόκτητη πρώτη κατοικία 70 τετραγωνικών μέτρων, μικρής αξίας. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Ο δικαστής εκτός απροόπτου θα σας εντάξει στη διαδικασία που προβλέπει το νομοσχέδιο και δεν θα προχωρήσει σε εκποίηση του ακινήτου. Αν υποθέσουμε ότι διαγράφεται το 90% του δανείου, τότε θα οφείλετε στην τράπεζα 4.000 ευρώ.
    Αν οριστεί ότι το ποσό αυτό πρέπει να αποπληρωθεί στην 3ετία, θα πληρώνετε κάθε μήνα στην τράπεζα 111 ευρώ. Εάν ορίσει την 5ετία, θα πληρώνετε 66 ευρώ τον μήνα.
  4. Εάν κατά τη διάρκειατης πενταετίας βρωάλλη δουλειά με μηναία εισοδήματα 1.400 ευρώ, τότε γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Μπορώ να το αποκρύψω; Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Η τράπεζα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, κάθε 8 μήνες θα ελέγχει τα εισοδήματά σας. Εάν ανακαλύψει ότι έχετε βρει δουλειά με καλό εισόδημα θα προσφύγει και πάλι στη Δικαιοσύνη για να ανακόψει τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση το νομοσχέδιο ορίζει τι ο δικαστής είναι υποχρεωμένος να επαναφέρει μέρος ή ολόκληρο το ποσό των χρεών.
  5. Εάν όμως κατά τη διάρκεια της πενταετίας χάσω τη δουλειά μου και τα 600 ευρώ ή αρρωστήσω, τότε τι γίνεται;
    Μπορείτε και πάλι να προσφύγετε στο δικαστήριο. Ο δικαστής, αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα, θα μπορεί να σας απαλλάξει οριστικά από τα χρέη σας και να μην πληρώσετε ούτε ένα ευρώ.
  6. Εχω στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ αποπληρωμής 20ετίας, με το οποίο αγόρασα πρώτη κατοικία 120 τ.μ. Η μηνιαία δόση είναι 908 ευρώ και η εμπορική αξία του ακινήτου ήταν 200.000 ευρώ. Πλήρωνα κανονικά τις δόσεις μου για τα πρώτα 3 χρόνια, αλλά εδώ και έναν χρόνο δεν έχω πληρώσει ούτε μια δόση γιατί είμαι άνεργος. Τι πρέπει να κάνω; Καταρχήν η κύρια κατοικία του οφειλέτη, κατά τη διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη, προστατεύεται. Αρα δεν μπορεί η τράπεζα να προχωρήσει σε πλειστηριασμό.
    Τώρα εσείς με το δάνειο 20ετίας των 150.000 ευρώ οφείλετε στην τράπεζα μαζί με τους τόκους 220.000 ευρώ. Ομως έχετε ήδη πληρώσει 33.000 ευρώ, άρα το υπόλοιπο χρέος σας είναι 187.000 ευρώ. Εάν προσφύγετε στο δικαστήριο, δικαστής θα διατάξει ότι θα πρέπει να πληρώσετε έως και το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Αρα εάν το αγοράσατε 200.000 ευρώ και εάν υποθέσουμε ότι η αξία του παραμένει η ίδια (αυτό θα το αποφασίσει ο δικαστής με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων) και σήμερα θα σας υποχρεώσει να πληρώσετε έως 170.000 ευρώ. Δηλαδή η δόση σας θα υποχωρήσει από τα 908 στα 708 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό διαγράφεται.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: