Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΔΝΤ: «ΣΤΟ 3,1% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ 2010"


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία κατά το 2010, τοποθετώντας στο 3,1% την ανάπτυξη, αλλά προειδοποιώντας ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται. Στις τελευταίες προβλέψεις του το ΔΝΤ... είχε τοποθετήσει στο 2,5% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2010.
Έπειτα από μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά το 2009 (-1,1%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ), τη μεγαλύτερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, "η παγκόσμια οικονομία γνωρίζει και πάλι ανάπτυξη, και οι οικονομικές συνθήκες έχουν σαφώς βελτιωθεί, αναφέρεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπό τον τίτλο "Παγκόσμιες Οικονομικές Προβλέψεις".
Η ανάκαμψη προέρχεται από τις επιδόσεις των ασιατικών οικονομιών, από μια σταθεροποίηση σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς και μια διστακτική ανάκαμψη σε άλλες, αναφέρεται στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει των γενικών συνελεύσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη.
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα γνωρίσουν μια πολύ ισχυρότερη ανάπτυξη (5,1%) σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες (1,3%). Στην ασιατική οικονομία η ανάπτυξη θα φθάσει το 7,3%, έναντι 1,5% για την αμερικανική οικονομία, 1,7% για την ιαπωνική οικονομία και 0,3% για την οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή, διότι τα χρηματοπιστωτικά συστήματα παραμένουν τραυματισμένα, ότι η υποστήριξη του δημόσιου τομέα πρέπει προοδευτικά να τερματισθεί και τα νοικοκυριά τα οποία είδαν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων να καταρρέει θα συνεχίσουν την ανασυγκρότηση των οικονομιών τους.
Η έκθεση προβλέπει ότι η βελτίωση των προοπτικών στην αγορά εργασίας θα καθυστερήσει, καθώς η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται και αναμένεται "να κορυφωθεί πλήττοντας πάνω από το 10% του ενεργού πληθυσμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες".
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: