Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Στο καλό κύριε Καραμανλή!..


Του Γιώργου Χαραλαμπόπουλου*
υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας
http://www.haralabopoulos.gr/

Πριν ξεκινήσω, επιτρέψτε μου να χαιρετίσω, από τη θέση αυτή, με σεβασμό και αγάπη, τον άνθρωπο που, για μένα, υπήρξε και θα παραμείνει σ’ όλη μου τη ζωή φάρος αγωνιστικότητας, πολιτικής συνέπειας, ήθους και εντιμότητας.
Να χαιρετίσω τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο. Πατέρα, σ΄ευχαριστώ που είσαι σήμερα εδώ. Παρών για άλλη μία φορά στη μάχη.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Αυτές τις μέρες βλέπουμε παντού μεγάλες αφίσες με τον κ. Καραμανλή με το αυτάρεσκο σύνθημά του: «Απόφαση Ευθύνης».
Θα πρέπει να συγχαρούμε τον απερχόμενο πρωθυπουργό για αυτή την αφίσα. Γιατί πράγματι, στα 6 χρόνια που κυβέρνησε η μόνη «απόφαση ευθύνης» που πήρε ήταν η απόφαση να φύγει.
Να αποδράσει κι αυτός και η αποτυχημένη κυβέρνησή του υπό το κράτος της κατάρρευσής του. Να αποδράσει από τις ευθύνες του.
Στο καλό κύριε Καραμανλή!
Θα σας θυμόμαστε για τη θορυβώδη ρητορεία με...

τις κάλπικες υποσχέσεις σας,
Θα σας θυμόμαστε για το ξεπούλημα της περιουσίας του κράτους,
Θα σας θυμόμαστε για τη λεηλασία των εργαζομένων και των συνταξιούχων από τους κουμπάρους και τους στενούς συνεργάτες
Θα σας θυμόμαστε για τη διαφθορά και τη διαπλοκή των κυβερνήσεών σας,
Θα σας θυμόμαστε για το σπάταλο, κομματικό κράτος που δημιουργήσατε,
Θα σας θυμόμαστε για τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, για τη συμπίεση των εισοδημάτων, για το πισωγύρισμα της κοινωνίας,
Θα σας θυμόμαστε για την αποδόμηση του κράτους πρόνοιας, για τη διάλυση των νοσοκομείων,
Θα σας θυμόμαστε για την ανασφάλεια που δημιουργήσατε στους πολίτες,
Θα σας θυμόμαστε για το φόρτωμα της οικονομίας με νέο χρέος 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Θα σας θυμόμαστε για την εγκατάλειψη της υπερήφανης εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.
Δεν θα σας θυμόμαστε, δυστυχώς για εσάς, ούτε για ένα σοβαρό έργο, ούτε για μία μεγάλη στιγμή. Φεύγετε και αφήνετε πίσω σας έξι χαμένα χρόνια.
Όσοι λίγοι θα σας θυμούνται στο μέλλον θα σας θυμούνται ως τον πρωθυπουργό της ήσσονος προσπάθειας, τον πρωθυπουργό των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και των χαμένων ευκαιριών. Τον πρωθυπουργό με τα παχιά λόγια και το μηδενικό έργο. Τον πρωθυπουργό που το έπαιζε «τζάμπα μάγκας» για να καταρρεύσει στα δύσκολα και να το βάλει στα πόδια.
Και όπως θα έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπαδρέου «ιδού τώρα κύριε Καραμανλή ο δρόμος για το χρονοντούλαπο της ιστορίας».
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Ήρθε η ώρα να βάλουμε τον τόπο σε τροχιά δημιουργίας. Όραμά μας είναι να πάμε την Ελλάδα μπροστά.
Να χτίσουμε μια Ελλάδα δυνατή, που μπορεί να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή θέση στον κόσμο.
Μια Ελλάδα που σέβεται, αναγνωρίζει και επενδύει στην αξία των ανθρώπων της, του πλούτου της, της κληρονομιάς της.
Μια Ελλάδα που θα κάνει τη φωνή του Έλληνα δυνατή σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Μια Ελλάδα που θα κάνει:
Τον εθνικό μας πλούτου, τους ανθρώπινους και φυσικούς μας πόρους, μόνιμο μοχλό ανάπτυξης.
Το κοινωνικό κράτος συνεχή πηγή σιγουριάς για τον πολίτη.
Την παιδεία μας, μία από τις πιο ανταγωνιστικές στην Ευρώπη.
Και το ελληνικό κράτος, εστία ασφάλειας, δημιουργίας και ανάπτυξης.
Δεν οραματιζόμαστε το ανέφικτο.
Οραματιζόμαστε το αυτονόητο.
Το αυτονόητο που δικαιούται ο ελληνικός λαός.
Στην οικονομία εφαρμόζουμε άμεσα σχέδιο 100 ημερών για τη στήριξη της αγοράς, την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης. Στόχος μας; Να κρατήσουμε την αγορά ζωντανή, να δώσουμε ζωή στην οικονομία. Έτσι θα δημιουργήσουμε τη βάση για το επόμενο απαιτούμενο βήμα: της ανάπτυξης, με ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε πλούτο.
Στο κράτος εφαρμόζουμε άμεσα μέτρα για την θωράκιση της αυτονομίας της πολιτικής και τη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα, το κάθε ευρώ του Έλληνα πολίτη. Έτσι θα χτίσουμε τα θεμέλια για την απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας στο κράτος και σε όλους τους λειτουργούς του. Έτσι θα οικοδομήσουμε και την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, το Ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας, τον Πολιτισμό, ώστε το κράτος, αλλά και η αγορά να υπηρετούν τον πολίτη, με ποιοτικές υπηρεσίες, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά του.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Μας λένε ότι η επιλογή είναι ανάμεσα στον εύκολο και τον δύσκολο δρόμο. Κάνουν λάθος. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Το ερώτημα είναι, θα συνεχίσουμε στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο ή θα κάνουμε νέες επιλογές που μας πάνε μπροστά ως χώρα, πάνε μπροστά τους πολίτες, τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις μας, τους εργαζομένους;
Η πρόταση που ακούσαμε απ΄ τον κύριο Καραμανλή ήταν και είναι καταστροφική για τη χώρα. Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους. Και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης.
Χρειάζεται αντίθετα να στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα, τον τζίρο της αγοράς. Να μπει μπροστά η μηχανή. Γι’ αυτό και θα θέσουμε σε άμεση εφαρμογή, στις πρώτες 100 ημέρες, ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Ένα σχέδιο με τέσσερις άξονες, που αντιμετωπίζει άμεσα τα μεγάλα προβλήματα και βάζει τις βάσεις για τις μεγάλες αλλαγές.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι
Αυτοί οι άξονες στοχεύουν στην άμεση ανακούφιση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, στην αναθέρμανση της αγοράς, την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η ανάταξη όμως της οικονομίας δεν είναι εφικτή αν δεν τολμήσουμε τομές και ρήξεις στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα χρήματα των πολιτών, τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τους δημόσιους πόρους.
Και εδώ χρειάζεται να βάλουμε μια τάξη. Να ξέρει ο πολίτης για τι πληρώνει φόρους. Να ξέρει που πηγαίνουν τα λεφτά του. Ότι πηγαίνουν στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, το περιβάλλον, την ανάπτυξη.
Πολλοί μιλούν για ανάπτυξη. Εμείς μιλάμε για μια ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας. Προς όφελος των εργαζομένων, προς όφελος των πολλών. Μία ανάπτυξη που μεγαλώνει την πίτα. Που τη μοιράζει δίκαια.
Έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα.
Το ονομάζουμε επιγραμματικά Πράσινη Ανάπτυξη.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου.
Πιστεύω πως έχω τις γνώσεις και την πείρα. Δουλεύω τριάντα χρόνια σε προγράμματα αξιοποίησης των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και των γυναικών, για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Και γνωρίζω, από τη διεθνή εμπειρία μου, πως μπορούμε με την καινοτομία και την αξιοποίηση της δημιουργικότητας του ανθρώπινου κεφαλαίου μας να παράγουμε νέο πλούτο. Η ανεργία δεν χτυπιέται με ασπιρίνες. Αντιμετωπίζεται μακροπρόθεσμα με τη δημιουργία νέων πρωτοπόρων συνθηκών εργασίας.
Η νέα ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με τις παλιές ξεπερασμένες συνταγές. Απαιτεί νέες ιδέες, γνώση, εμπειρία και αποφασιστικότητα.
Αυτή η ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να αισθάνεται ο πολίτης, ο εργαζόμενος, σιγουριά και ασφάλεια. Να απελευθερώσει τις δυνάμεις του, τις δημιουργικές, να μπορεί να δουλέψει με κέφι. Χωρίς άγχος. Γι’ αυτό, για μας, η κοινωνική συνοχή, η αλληλεγγύη, ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες , είναι ένα κράτος που διασφαλίζει αποτελεσματικά το δικαίωμα στην Παιδεία, το δικαίωμα στην Υγεία, το δικαίωμα στην Ασφάλιση, στην ασφάλεια την ίδια του πολίτη και στο περιβάλλον. Η Αστυνομία στην υπηρεσία του πολίτη, της γειτονιάς και της οικογένειας.
Μα πάνω απ’ όλα απαιτεί και κράτος δικαίου. Απαιτεί αξιοπιστία. Απαιτεί διαφάνεια.
Απαιτεί την επιστροφή στις παλιές μας αρχές και τις αξίες μας. Απαιτεί ήθος και συνέπεια.
Φίλες και Φίλοι,
Είμαστε σήμερα όλοι εδώ, όλοι παρόντες στη μεγάλη μάχη να βροντοφωνάξουμε:
Ήρθε η ώρα του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο λαός γνωρίζει καλά τις δυσκολίες. Η σημερινή βαθιά κρίση είναι όμως και μια ευκαιρία. Είμαστε όλοι εδώ σήμερα για να πούμε ότι υπάρχει ελπίδα. Ότι στις 4 Οκτώβρη αρχίζει μια νέα εποχή. Ότι είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε τα μανίκια, να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πάμε την Ελλάδα μπροστά.
Να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τις επόμενες γενιές στα μάτια. Να δουλέψουμε για τον λαό. Μαζί με το λαό. Μόνο μαζί μπορούμε και μαζί θα πετύχουμε.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Σύντροφοι των αγώνων κατά της Χούντας,
Συναγωνιστές στη μάχη για την Αλλαγή του ’81,
Πρωτοπόροι και πάλι τώρα στο μεγάλο αγώνα για την κοινωνία και την ανάπτυξη,
Μέσα από την καρδιά μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη σημερινή συγκινητική παρουσία σας. Για το σημερινό μεγάλο παρόν.
Σας ευχαριστώ που με τιμάτε, που με στηρίζετε.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Μας έμειναν λίγες μέρες ως τις εκλογές. Τώρα χρειάζεται αγώνας πόρτα-πόρτα. Για να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ τις τύχες της χώρας. Για να εμπιστευτούμε τη διακυβέρνηση στον Γιώργο Παπανδρέου.
Εμπρός στη μάχη. Μαζί θα νικήσουμε και θα προχωρήσουμε.
Γεια σας και με τη νίκη.

-----------------------
*H κεντρική ομιλία στο Classical Athens Imperial



Δεν υπάρχουν σχόλια: