Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Ανατροπές από Γιώργο...


Σαρωτικές αλλαγές στο κράτος και το κόμμα, με μικρότερη κυβέρνηση, προκήρυξη των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο και ασυμβίβαστο κομματικού και κρατικού αξιώματος εξήγγειλε χθες ο Γ. Παπανδρέου.
Στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άνοιξε τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα και ζήτησε ισχυρή εντολή για να κάνει πράξη τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.
Ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε με μία ρητή δέσμευση: «Η κυβέρνησή μου, λαού θέλοντος, θα έχει μικρότερο αριθμό μελών και θα λειτουργεί συλλογικά».

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη δημιουργία ισχυρού πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο θα παρακολουθεί τους υπουργούς με βάση στόχους και χρονοδιαγράμματα και θα αξιολογεί τις επιδόσεις τους. Ακόμη αποκάλυψε πως...

το οικονομικό επιτελείο θα έχει τη συνδρομή ξένων και Ελλήνων ειδικών, ώστε να υπάρχει για κάθε θέμα η καλύτερη δυνατή λύση.

Τα υπουργεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τον διαχωρισμό του υπουργείου Οικονομικών από το Οικονομίας, τη δημιουργία ισχυρού υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και την ίδρυση υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα υπαχθούν η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία.

Με αφορμή ερώτηση για το αν θα προχωρήσει και σε συγχωνεύσεις αποκάλυψε ότι θα φτιάξει υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα έχει την ευθύνη των δημοσίων έργων και θα αφομοιώσει το υφιστάμενο υπουργείο Μεταφορών.

«Η δημόσια διοίκηση θα στελεχωθεί από τους άριστους και όχι τους αρεστούς», συνέχισε και ανακοίνωσε πως «όλες οι θέσεις πολιτικής ευθύνης, από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ, θα ανακοινωθούν και θα ζητηθεί από όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν τα βιογραφικά τους»!

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε πως «η επιλογή θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί οι ανάγκες πιέζουν». «Τέλος στη λογική του ρεβανσισμού, τέλος στη λογική που θέλει το κράτος λάφυρο αυτού που κερδίζει τις εκλογές», διακήρυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ανακοίνωσε ακόμη πως θα επιβληθεί ασυμβίβαστο κράτους - κόμματος σε ό,τι αφορά τα αξιώματα. «Αν κάποιο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κριθεί άξιο για μια κρατική θέση θα πρέπει να παραιτηθεί από το κομματικό όργανο», τόνισε.

Κάλεσμα
«Αλλού αυτά είναι αυτονόητα», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου, «για την Ελλάδα, όμως, είναι μια μικρή επανάσταση»! «Για να γίνουν όλα αυτά», επισήμανε, «χρειάζεται ισχυρή αυτοδυναμία και στέρεη κυβέρνηση». «Καλώ τους πολίτες να μας δώσουν τη δύναμη», προσέθεσε, «δώστε μου τη δύναμη να αποδείξω ότι η χώρα μας μπορεί διαφορετικά»!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στον πρωθυπουργό την κατηγορία ότι κρύβεται, επειδή δεν δέχθηκε τρίτο debate και δεν έδωσε συνεντεύξεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Με βλέπετε, είμαι εδώ μπροστά σας», απάντησε σε σχετική ερώτηση, «ο κ. Καραμανλής είναι αυτός που κρύβεται τα τελευταία έξι χρόνια»!

Με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η επιτροπή ξένων ειδικών που ανακοίνωσε σημαίνει ότι οι υπουργοί θα είναι υπό ξένη επιτροπεία, ο Γ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως «θέλω τις καλύτερες προτάσεις για τη χώρα μου, τις αποφάσεις όμως τις παίρνουμε εμείς, κανείς άλλος».

ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΙ
Δική μου ευθύνη η σύνθεση της κυβέρνησης

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα για τις σχέσεις του με τους υπουργούς του, γιατί αποκαλύπτουν τη φιλοσοφία του και το πώς θα πολιτευθεί ως πρωθυπουργός. Ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν οι προτάσεις που θα κάνει στα στελέχη για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση θα είναι αδιαπραγμάτευτες.

«Είμαι άνθρωπος της διαβούλευσης, αλλά αναλαμβάνω τις ευθύνες μου για τις δικές μου αποφάσεις», είπε, «και ως πρωθυπουργός έχω την ευθύνη για τον σχηματισμό της κυβέρνησης». «Υπεύθυνα θα αναλάβω όλες μου τις ευθύνες», προσέθεσε για όσους δεν κατάλαβαν ότι δεν προτίθεται να συζητήσει και να διαπραγματευθεί το κυβερνητικό σχήμα με κανέναν.

Με αφορμή άλλη ερώτηση για τον ρόλο του πρωθυπουργικού γραφείου ο Γ. Παπανδρέου προσδιόρισε και τα όρια των νέων υπουργών. «Το πελατειακό σύστημα είναι η κυβέρνηση κατακερματισμένη σε φέουδα υπουργών», εξήγησε και περιέγραψε ένα «ισχυρό γραφείο πρωθυπουργού για να παίρνει και να παρακολουθεί την υλοποίηση των επιτελικών αποφάσεων».

«Το πρωθυπουργικό γραφείο πρέπει να παρακολουθεί την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ο κάθε υπουργός θα παρακολουθείται και θα αξιολογείται», διεμήνυσε.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ
Κλειστά χαρτιά για τα πρόσωπα

Αν και ήταν αναλυτικός σε ό,τι αφορά τις θεσμικές αλλαγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την πρώτη κυβέρνησή του. Εθεσε, όμως, έναν κανόνα: «Εχω τονίσει κατ επανάληψη την ανάγκη ανανέωσης και της αξιοποίησης έντιμων στελεχών που μπορούν να συνεχίσουν την προσφορά τους».

Η συγκεκριμένη αποστροφή θορύβησε πολλά κορυφαία στελέχη, τα οποία μετά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας πήραν ακόμη ένα μήνυμα που περιορίζει τα περιθώρια συμμετοχής τους στην κυβέρνηση.

«Θα είναι μια κυβέρνηση με εμπειρία, βούληση, φαντασία και ικανότητα», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τους δημοσιογράφους να περιμένουν λίγες μέρες. «Για τα ονόματα, λαού θέλοντος, την επομένη των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Αυτοδυναμία ή νέα αναμέτρηση

Ο Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε πως αν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν προκύψει αυτοδυναμία, θα οδηγήσει τη χώρα σε νέα αναμέτρηση. «Εχω ζητήσει πολλές φορές συνεργασία και υπήρξε άρνηση, γι αυτό ζητάω αυτοδυναμία», είπε και προσέθεσε ότι «θέλω να κάνω τομές και γι αυτό χρειάζεται ισχυρή εντολή».

Σημείωσε, πάντως, ότι θα κάνει ανοίγματα μετά τις εκλογές, αλλά ως αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε, έτσι, ότι είναι αποφασισμένος να κυβερνήσει ακόμη και με 151 βουλευτές. «Αν πάρω την εντολή, όποια κι αν είναι αυτή, θα προχωρήσω», τόνισε, αλλά έσπευσε να επαναλάβει το διακύβευμα: «Θα έχω μεγαλύτερη δύναμη πυρός με ισχυρή αυτοδυναμία, αυτό ζητάω»!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μειώσεις για εισοδήματα κάτω των 30.000

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για την οικονομική πολιτική του.

Κατ' αρχάς εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στο πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. «Το νοικοκύρεμα μπορεί να γίνει με σκληρά, αλλά δίκαια μέτρα», προσέθεσε, «έχουμε εμπειρία, δυνατότητες και στελέχη να διαπραγματευθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση το πρόγραμμα προσαρμογής του 2010».

Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε μια σοβαρή συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζεται από τις περισσότερες χώρες σε συνθήκες ύφεσης.

Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στη φορολογική πολιτική. «Ο Ελληνας πολίτης αισθάνεται ότι το σύστημα είναι άδικο και ότι τα χρήματά του δεν πιάνουν τόπο», επισήμανε και προανήγγειλε «μειώσεις για τους κάτω των 30 χιλιάδων ευρώ».

«Οι ισχυροί θα πληρώσουν με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα, θα φορολογήσουμε τα μερίσματα ως εισόδημα, αυτό δεν είναι ούτε ευχάριστο ούτε δυσάρεστο, είναι δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά όταν του ζητήθηκε να αναφέρει ένα δυσάρεστο μέτρο, επειδή η κυβέρνηση τον κατηγορεί ότι λέει μονάχα τα ευχάριστα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε και την ευχή «να υπάρχει το μαξιλάρι δανεισμού που λέει το υπουργείο Οικονομίας για να βγάλουμε τον χρόνο χωρίς να ζητήσουμε άλλα λεφτά».

Είπε «όχι» στην άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και κάλεσε τους δημοσιογράφους να σκεφθούν «αν είχε αρθεί η μονιμότητα τι όργιο θα έκανε η ΝΔ». «Δυστυχώς επιστρέψαμε στη λογική της Πλατείας Κλαυθμώνος», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποίησε στο συγκεκριμένο θέμα.

Κατόπιν ερωτήσεων διευκρίνισε ότι δεν θα αλλάξει το σύστημα φορολόγησης των τόκων, ότι δεν θα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και πως δεν προτίθεται να επιβάλει έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, γιατί διαφωνεί με τη λογική των αποσπασματικών μέτρων.

Είπε, τέλος, ότι θα σταματήσει με κάθε τρόπο την αυθαίρετη δόμηση και την άναρχη ανάπτυξη, θα καταργήσει τον τελευταίο χωροταξικό νόμο και θα φροντίσει για το πράσινο της Αττικής με την ενοποίηση όλων των σχετικών χώρων.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Ψαλίδι σε ακραίους μισθούς

Στο πλαίσιο του νέου ήθους και ύφους διακυβέρνησης ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ακόμη πως «εκεί που υπάρχουν υπερβολικοί και ακραίοι μισθοί σε δημόσιους οργανισμούς θα γίνει σοβαρή αναθεώρηση για να πετύχουμε μία δίκαιη και αποτελεσματική αμοιβή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε ονομαστικά για τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά τον Στ. Δήμα, τον Τ. Αράπογλου και Δ. Μηλιάκο.

«Ολοι θα αξιολογηθούν, θα βρούμε τους καλύτερους για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας», ήταν η απάντησή του.

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Βάση το γερμανικό μοντέλο

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόθεσή του να εισηγηθεί μια παραλλαγή του γερμανικού συστήματος, το οποίο συνδυάζει μονοεδρικές και λίστα στις περιφέρειες.

Δεσμεύθηκε πως ο νέος εκλογικός νόμος «θα έχει παρόμοια αναλογικότητα» με τον υφιστάμενο και πέταξε το γάντι στα υπόλοιπα κόμματα, και κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι «αν συμφωνήσει αυτός θα είναι ο εκλογικός νόμος που θα ισχύσει στην αναμέτρηση του 2013».

Ο Γ. Παπανδρέου στάθηκε και στο θέμα της απαγόρευσης δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων. «Είχαμε προειδοποιήσει ότι θα είχαμε όργιο φημών, χάος και παραπληροφόρηση», σημείωσε και προανήγγειλε «έναν νόμο χωρίς απαγορεύσεις».

Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είπε ότι θα αναθεωρήσει την πρακτική της φυγομαχίας που ακολούθησε ο Κ. Καραμανλής και ότι θα αποκαταστήσει το διεθνές κύρος της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του πολίτη διευκρίνισε ότι η αντιμετώπιση του εγκλήματος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγεί σε καταστρατήγηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΘΝΟΣ


nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: