Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Γ. Πεταλωτής: Οι 4 άξονες του κυβερνητικού έργου


Γ. Πεταλωτής: Οι 4 άξονες του κυβερνητικού έργου

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης κατά το πρώτο τουλάχιστον διάστημα της θητείας της παρουσίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στην αίθουσα τύπου. Οι άξονες του κυβερνητικού έργου είναι τέσσερις:

Πρώτος άξονας: Η ανατροπή των παθογενειών στη Δημόσια Διοίκηση και το κράτος, μέσω της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της αξιολόγησης και της αναβάθμισης του ρόλου της Βουλής και η δημιουργία ενός νέου πολιτικού θεσμικού πλαισίου.

Δεύτερος άξονας: Πλήρης και ουσιαστική αναβάθμιση των δημοσίων αγαθών: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί επιτέλους μια στέρεη σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με το κράτος ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση των πολιτικών μας σε όλα τα θέματα. Τόσο στα θέματα της απλής καθημερινότητας, όσο και στα μείζονα ζητήματα των θεσμών, που έχουν όμως άμεση αντανάκλαση στην καθημερινότητα του πολίτη.


Τρίτος άξονας: Ιδιαίτερο βάρος της κυβέρνησης για να βγει η χώρα από την απομόνωση, να βγει η Ελλάδα ξανά στον κόσμο, να αποκτήσει τη θέση που της πρέπει στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι. Εξάλλου, η ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, σηματοδοτεί αυτή την πρακτική και αυτή τη θεώρηση. Ήδη, έχει προγραμματιστεί η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο, στις 19 Οκτώβρη όπως και ήδη συμμετείχε και με την ιδιότητά του ως Υπουργός Εξωτερικών στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, στην Κωνσταντινούπολη, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Τέταρτος, βασικός, άξονας: Η πολλή δουλειά -ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω αυτή την απλοϊκή έκφραση- αλλά με πολύ μεγάλη βαρύτητα και σημασία για εμάς. Δουλειά με μετριοπάθεια, με γνώση, αλλά και έντονη αποφασιστικότητα. Ήδη, η κυβέρνηση άρχισε να δουλεύει, προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της. Απαιτείται συναίνεση και κοινωνική κριτική, κοινωνικός έλεγχος.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: