Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Με δεμένα χέρια, κυρίως εξαιτίας της ρητής και αμετάκλητης απόφασης του κ. Κ. Καραμανλή να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ την 8η Νοεμβρίου, παρακολουθούν τις εξελίξεις της εσωκομματικής θύελλας ο πρόεδρος και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει παρέλθει ήδη μία εβδομάδα από τη συντριπτική ήττα της ΝΔ και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθούν να... βρίσκονται εγκλωβισμένα σε μία ατέρμονη συζήτηση επί των διαδικασιών, την ώρα που όλοι (υποψήφιοι και μη) επισημαίνουν την ανάγκη το κόμμα να αρχίσει να ασκεί... αντιπολίτευση.
Με δεδομένη την απόφαση του κ. Καραμανλή να μη μείνει ούτε μία ώρα στην καρέκλα του προέδρου μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου, όλο το βάρος για την εξεύρεση μίας στοιχειώδους λύσης στο οργανωτικό αδιέξοδο φέρουν ο κ. Δημ. Σιούφας και τα μέλη της επιτροπής συνεδρίου. Ωστόσο και εκείνοι, παρά την πολύωρη σύσκεψη που είχαν το βράδυ του Σαββάτου παρουσία όλων των φερόμενων ως υποψηφίων, δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε άλλο από το να αποφασίσουν για την... τήρηση του καταστατικού.
Ουσιαστικά, ύστερα από μία συζήτηση που τελείωσε στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής και θα επαναληφθεί σήμερα το μεσημέρι, η απόφαση που ελήφθη από την οργανωτική επιτροπή συνοψίζεται στο εξής: την 7η Νοεμβρίου θα εκλέγει νέος πρόεδρος της ΝΔ από το συνέδριο των 5.000 μελών.
Απέφυγε απαντήσειςΤο ερώτημα που πλέον τίθεται είναι το εάν ο πρόεδρος αυτός θα είναι μεταβατικός (πρόσωπο στο οποίο θα συμφωνήσουν όλοι οι υποψήφιοι), έχοντας δεσμευθεί ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στην επόμενη «ανοιχτή» διαδικασία και με μόνη αποστολή να οδηγήσει τη συντηρητική παράταξη στην εκλογή προέδρου απευθείας από την κομματική βάση, μέσα σε σύντομο χρόνο ή θα είναι κάποιος εκ των ήδη φερόμενων υποψηφίων ο οποίος θα έχει δεσμευθεί εκ των προτέρων για νέο συνέδριο και εκλογή απευθείας από τη βάση.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος στη δήλωσή του απέφυγε, όπως ήταν φυσικό, να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα. Περιορίστηκε μόνο να πει ότι «η οργανωτική επιτροπή έλαβε υπόψη και τις σκέψεις, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που κατέθεσαν τα τέσσερα στελέχη σχετικά με τη συμμετοχή της βάσης του κόμματος στην εκλογή προέδρου, πράγμα για το οποίο μπορεί να αποφασίσει μόνον το συνέδριο του κόμματος».
Οι θέσεις των τριών βασικών διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ έχουν ως εξής:
Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε το Σάββατο με τον κ. Κ. Καραμανλή, προτείνει δύο εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη: Ο νέος αρχηγός να εκλεγεί με βάση το καταστατικό από το συνέδριο και ταυτόχρονα να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε διαδικασία νέας εγγραφής μελών της ΝΔ, τακτικό καταστατικό συνέδριο και ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος. Η δεύτερη: Να αναλάβει τη διαδικαστική ευθύνη η οργανωτική επιτροπή, να προχωρήσει στην εκλογή από τη βάση και στο μεταξύ να συγκληθεί η Κ.Ο. έτσι ώστε η ΝΔ να μπορεί να δράσει αντιπολιτευτικά, «όπως έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό».
ΑιχμέςΟ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον κ. Καραμανλή το Σάββατο, προτείνει τη διεξαγωγή του συνεδρίου την 7η Νοεμβρίου, το οποίο θα αποφασίσει την αλλαγή του καταστατικού και στη συνέχεια εκλογή νέου προέδρου απευθείας από την κομματική βάση. Ο κ. Σαμαράς σε δηλώσεις του, μάλιστα, άφησε αιχμές κατά της κυρίας Μπακογιάννη, με αφορμή τη δεύτερη λύση που πρότεινε η πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Αντί να πάμε στους πολλούς, να πηγαίνουμε όλο και σε πιο λίγους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος προτείνει η εκλογή προέδρου να γίνει από τη βάση σε τρεις εβδομάδες από το έκτακτο συνέδριο και αφού έχει προηγηθεί η εκλογή μεταβατικού προέδρου που δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ στη συνέχεια.
Στο όλο θέμα έχει εμπλακεί και ο κ. Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος ωστόσο δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου το Σάββατο. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας θεωρεί -σύμφωνα με δήλωσή του- ότι οι προτάσεις που διατυπώθηκαν σχετικά με τον τρόπο εκλογής προέδρου «δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της διορισμένης οργανωτικής επιτροπής».
«Κατά συνέπεια» -προσέθεσε- «μόνα όργανα που μπορούν να επικυρώσουν αποφάσεις πολιτικής διαβούλευσης είναι, με βάση το καταστατικό, είτε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, που είναι το αντιπροσωπευτικό όργανο με την πιο νωπή λαϊκή εντολή, είτε η Κεντρική Επιτροπή».
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: