Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Ξενογιαννακοπούλου: Εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης με συστηματική αξιολόγηση και βελτίωση

Η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης κατά της "νέας γρίπης" συνεχίζεται, με συστηματική αξιολόγηση και βελτίωσή του, δήλωσε από το Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιήθηκε η έκτακτη σύνοδος υπουργών Υγείας, με θέμα τις εξελίξεις με την πανδημία του ιού Η1Ν1.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ξενογιαννακοπούλου, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποδίδει προτεραιότητα στα θέματα της υγείας των πολιτών και της πανδημίας της γρίπης ειδικότερα.

Τόνισε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης με συστηματική αξιολόγηση και βελτίωσή του, βάσει των εξελίξεων και των επιστημονικών δεδομένων.

Τόνισε επίσης τη σημασία ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα μας με τελικό σκοπό και την αποτελεσματική φαρμακοεπαγρύπνηση και υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και συντονισμένης ενημέρωσης για την ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας των πολιτών, ιδιαίτερα στα θέματα του εμβολιασμού.

Όσον αφορά τα συμπεράσματα της συνόδου, αυτά προβλέπουν ενίσχυση δράσεων, τόσο από πλευράς κρατών μελών όσο και από πλευράς Κομισιόν στους τομείς διαθεσιμότητας των εμβολίων, στρατηγικής εμβολιασμού, κανονιστικής διαδικασίας, ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες , διεθνούς παγκόσμιας συνεργασίας και πολυτομεακών θεμάτων.

Η Ελλάδα συμφώνησε ότι η συστηματική και ενισχυμένη συνεργασία για την ανταλλαγή στρατηγικών και επιχειρησιακών πληροφοριών για πολυτομεακά θέματα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

Τέλος, συμφωνήθηκε να εξετασθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόταση της Ελληνίδας Υπουργού Υγείας για θέσπιση ενισχυμένων μηχανισμών σε θέματα φαρμακοεπαγρύπνησης και διαχείρισης κινδύνου, μέσω στενής συνεργασίας των αρμοδίων φορέων, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ).
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: