Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΘΡΙΑΜΒΡΟΣ ΜΕ ΤΟΜΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ...


Ρεπορτάζ : Αντώνης Καρακούσης

Ο χθεσινός, πέραν πάσης προσδοκίας, εκλογικός θρίαμβος του ΠαΣοΚ με δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από την απερχόμενη Νέα Δημοκρατία και η εξασφαλισθείσα άνετη πλειοψηφία των 160 εδρών, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ιστορικών διαστάσεων βύθιση της συντηρητικής παράταξης, δίδουν στον κ. Γ. Παπανδρέου δύναμη και ορμή, επιτρέποντας στον ίδιο να κινηθεί με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Η στρατηγική νίκη του... ΠαΣοΚ και η επικράτηση συνολικά της Κεντροαριστεράς δημιουργούν προϋποθέσεις μεγάλων τομών και αλλαγών στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Κατά τα φαινόμενα, θα εξελιχθούν απ' την αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης και θα λάβουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας. Πρότυπο θεωρείται η εμπειρία του ισπανού πρωθυπουργού κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος με την εκλογή του το 2004 προχώρησε σε ευρύ κύκλο μεταρρυθμιστικών αλλαγών, από το οικογενειακό δίκαιο έως τις σχέσεις με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εδώ και καιρό συστηματικά προετοιμαζόταν για αυτή την εκλογή, ενεργεί ήδη με κατεπείγοντα τρόπο. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης έχει σε μεγάλο βαθμό προσδιορισθεί και δεν αποκλείεται η σύνθεσή της να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα το απόγευμα.
Οπως μεταδιδόταν χθες τη νύχτα από ανώτερα στελέχη του ΠαΣοΚ, ο κ. Παπανδρέου θα σπεύσει να αναλάβει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες, σηματοδοτώντας από τις πρώτες ημέρες την έναρξη της νέας προσπάθειας, η οποία, όπως προσθέτουν τα ίδια στελέχη, θα είναι ολιστική, θα δημιουργεί πεδία αλλαγών σε όλες τις κρίσιμες ζώνες και θα δίνει την αίσθηση επανεκίνησης της χώρας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ήδη στους συνεργάτες του ότι δεν πρέπει να πάει ούτε μία ημέρα χαμένη. Κατά τα φαινόμενα, έχει κάνει τις πρώτες κρίσιμες επιλογές στη ζώνη της οικονομίας και έχει δώσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα οδηγίες για κινήσεις και πρωτοβουλίες εντός και εκτός της χώρας, σε μια προσπάθεια να κερδηθεί από την αρχή η μάχη της εμπιστοσύνης.
Στον τομέα της οικονομίας θα εκπεμφθούν τις επόμενες ημέρες σήματα πειθαρχίας και σταθερότητας, ικανά να εξοπλίσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για ενεργοποίηση και κινητοποίηση. Παράλληλα θα υπάρξουν συμβολικές κινήσεις, που θα σηματοδοτούν την καταπολέμηση της σπατάλης στο κράτος.
Αντιστοίχως, στη ζώνη της πολιτικής από τις πρώτες πράξεις θα είναι αυτή της ανακοίνωσης όλων των αποφάσεων μέσω του Διαδικτύου, ώστε να γίνει πράξη η αρχή της διαφάνειας. Παραλλήλως ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει δώσει σήματα σε συγκεκριμένα στελέχη ότι ένα από τα πρώτα νομοθετήματα θα είναι αυτό του εκλογικού νόμου. Ο κ. Παπανδρέου έχει αναγγείλει ότι θα φέρει το ταχύτερο στη Βουλή τον νέο εκλογικό νόμο, με την πρόθεση μάλιστα να ψηφισθεί από 200 βουλευτές, ώστε οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν με νέους όρους και κυρίως σε μονοεδρικές περιφέρειες. Για τον σκοπό αυτόν θα διεκδικήσει τη συναίνεση και άλλων κομμάτων του Κοινοβουλίου. Ηδη τη διεκδίκησε χθες από τον κ. Αλ. Τσίπρα, όταν ο τελευταίος του τηλεφώνησε προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Πιθανότητα θα τη διεκδικήσει και από τον επόμενο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας
Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει πια την ευκαιρία και τη δύναμη να ηγεμονεύσει στην πολιτική ζωή της χώρας και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για καινούργια αρχή. Θα βοηθηθεί σε αυτή την προσπάθεια και από τη διεθνή ακτινοβολία και τη δυνατότητα επαφών και επικοινωνίας που έχει στο εξωτερικό. Το χθεσινό πρώτο συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είναι εν προκειμένω απολύτως ενδεικτικό.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: