Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

"Δεν ζητώ ανοχή, ζητώ συμμετοχή"


"Από σήμερα ξεκινάμε μαζί μία μεγάλη εθνική προσπάθεια να βάλουμε τη χώρα σε μία πορεία ανάτασης και δημιουργίας" είπε ο Γ. Παπανδρέου, σε δήλωση του στο Ζάππειο Μέγαρο, σημειώνοντας ότι η μοναδική πυξίδα για κάθε απόφαση της νέας κυβέρνησης θα είναι ο πολίτης. "Σε αυτή την πορεία τίποτα δεν θα είναι εύκολο" είπε και πρόσθεσε: "Θα είμαι πάντα ειλικρινής για να μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα".

Τόνισε ότι "σήμερα αλλάζουμε πορεία για την Ελλάδα και τη ζωή όλων μας", ενώ επεσήμανε ότι "δεν ζητώ την ανοχή, ζητώ τη συμμετοχή. Γνωρίζω καλά τις τεράστιες δυνατότητες αυτού του τόπου, μαζί μπορούμε να τις απελευθερώσουμε".

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι γνωρίζει ποιες είναι οι δυνάμεις που εγκλωβίζουν τη χώρα στη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την ανομία και την σπατάλη και υπογράμμισε ότι "μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από αυτές τις δυνάμεις". Και στην προσπάθεια αυτή, πρόσθεσε, ο ίδιος δεσμεύεται να καταβάλει όλες του τις δυνάμεις.

Ζήτησε από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να πιστέψουν ότι "όλοι μαζί μπορούν να πετύχουν σε αυτή την προσπάθεια και επισήμανε ότι η επιτυχία αυτή έχει ως προϋπόθεση να μην υπάρξουν διακρίσεις, διαχωρισμοί και προκαταλήψεις".

"Ξεκινάμε τη μεγάλη πορεία για να κτίσουμε μαζί την Ελλάδα που θέλουμε, που αξίζει και μπορεί. Δεν έχουμε ούτε μέρα για χάσιμο" πρόσθεσε και κάλεσε όλους τους πολίτες "να γράψουμε μαζί, ενωμένοι, τις επόμενες σελίδες της ιστορίας". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε απευθύνοντας πρόσκληση στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου "να συμπορευτούν σε μία πορεία για δίκαιη κοινωνία, για μία Ελλάδα που θα μας κάνει όλους περήφανους".



Θρίαμβος ΠΑΣΟΚ με 10 μονάδες διαφορά

"Σας λέω: Πάμε!"

Υπό τις επευφημίες των εκατοντάδων οπαδών του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε τον κόσμο που επέλεξε στην κάλπη το ΠΑΣΟΚ. Σε σύντομη ομιλία του, έξω από τα γραφεία της Ιπποκράτους, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έδωσε ένα "αγώνας για να φέρουμε ξανά την ελπίδα το χαμόγελο στο πρόσωπο των Ελλήνων. Είμαστε εδώ, ενωμένοι, στη μεγάλη ευθύνη να αλλάξει πορεία η χώρα".

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι "σε αυτή την πορεία καλούμε όλους τους Έλληνες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Μπορούμε με τις αξίες μας να ενώσουμε τον λαό στους μεγάλους στόχους και στη νέα πορεία. Σας λέω: Πάμε!".

Συγχαρητήρια τηλεφωνήματα

Σειρά τηλεφωνημάτων προκειμένου να του εκφράσουν τα συγχαρητήρια για την εκλογική νίκη δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρη τον Γ. Παπανδρέου ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι στο επόμενο ταξίδι που θα κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις ΗΠΑ θα συναντηθούν και θα συζητήσουν όλα τα διμερή θέματα. Ε πρόκειται για μια πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου ο οποίος, όπως ανέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ήθελε να είναι από τους πρώτους που θα του έδιναν συγχαρητήρια για τη νίκη του. Ο Γ. Παπανδρέου στη συνομιλία που είχε με τον κ. Ομπάμα του επισήμανε τον ρόλο που ο ίδιος επιθυμεί να έχει η Ελλάδα στην περιοχή και συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα σε ημερομηνία, η οποία θα κανονιστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έστειλε τα "θερμά συγχαρητήριά" του στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Νικολά Σαρκοζί απέστειλε στον κ. Παπανδρέου "όλες τις ευχές του για επιτυχία στην εκπλήρωση της νέας αποστολής του". Εμμένοντας "στις φιλικές, στενές και πλούσιες σχέσεις που ενώνουν από παλιά την Ελλάδα και τη Γαλλία", ο κ. Σαρκοζί εκφράζει την "ευχή του για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, στην υπηρεσία μιας Ευρώπης, πιο ισχυρής, πιο ενωμένης και πιο αλληλέγγυας".

Λίγα λεπτά μετά τις 22.00 ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος του έδωσε συγχαρητήρια για τη νίκη του στις εκλογές και του ευχήθηκε καλή επιτυχία. Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλαβε τηλεφωνήματα από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, τη γαλλίδα πρώην υποψήφια για την προεδρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ και τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

Η πρώτη γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί έκρινε την Κυριακή ότι η νίκη του Γιώργου Παπανδρέου, επικεφαλής των Ελλήνων Σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ στις γενικές εκλογές, ότι αποτελεί "μια νέα ελπίδα κατακτήσεων για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες". Σε ανακοίνωσή της η κ. Ομπρί απευθύνει "εξ ονόματος των Γάλλων Σοσιαλιστών τις πιο θερμές ευχές προς τον Γιώργο Παπανδρέου και τους φίλους Ελληνες σοσιαλιστές, που το βράδυ της Κυριακής κατέκτησαν την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής".

Τηλεφώνημα δέχθηκε και από τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα. Σε σύντομη συνομιλία που είχαν, ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Τσίπρα ότι "και εσείς πετύχατε μία σημαντική νίκη, από αύριο σας θέλω μαζί μας στα δύσκολα". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απάντηση ότι "θα ασκήσουμε σοβαρή αντιπολίτευση στη βάση των αρχών μας".

Το χρονικό των πανηγυρισμών

Ο κ. Παπανδρέου προσήλθε νωρίς το βράδυ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος επί της οδού Ιπποκράτους, υπό τις επευφημίες εκατοντάδων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Οι οπαδοί του κόμματος είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς μπροστά στα γραφεία του κόμματος και στους γύρω δρόμους, δημιουργώντας μία πανηγυρική ατμόσφαιρα με σημαίες, κόρνες, συνθήματα και τραγούδια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνοδευόταν από τη σύζυγο του Άντα, ενώ στα γραφεία του κόμματος είχαν φθάσει κορυφαία στελέχη.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: