Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Θα παραμείνει Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και θα πάρει "επάνω του" ΟΛΗ την εξωτερική μας πολιτική - Τι ταξίδια έχει στο πρόγραμμα του...

Το ενδεχόμενο τελικά να αναλάβει για 6-7 μήνες και το Υπουργείο των Εξωτερικών ο Γ.Παπανδρέου είναι ισχυρότερο καθώς υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις οτι σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα για τα εθνικά μας θέματα, θα έπρεπε ο ίδιος να δώσει τον τόνο και να μην υπάρχει «διγλωσσία» και αμφίσημα μηνύματα. Φυσικά θα οριστεί – σε αυτή την περίπτωση – αναπληρωτής υπουργός των εξωτερικών ο οποίος στη συνέχεια θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού των εξωτερικών (όταν αφήσει τη θέση ο Γ.Παπανδρέου).
Πρώτο ταξίδι του Γ.Παπανδρέου θα είναι στην Κύπρο γιατί «θέλει να κλείσει παλιές πληγές με το σχέδιο Ανάν» - είχε μεταβεί στην Κύπρο για το μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη πρόσφατα. Θέλει να πάει στην Κύπρο τώρα ως Πρωθυπουργός για να στείλει απο εκεί μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης κοιτάζοντας στο μέλλον(μην ξεχνάμε οτι επίκειται νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και τον Δεκέμβριο η ΕΕ θα κρίνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας).
Μια σύσκεψη κορυφής στην οποία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βέτο, έναντι της Τουρκίας.
Ανοιχτές παραμένουν επισκέψεις όπως εκείνη στην Κοπεγχάγη, τον Δεκέμβριο, όπου θα διεξαχθεί η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Περιβάλλον (θα αντικατασταθεί η συνθήκη του Κυότο) και στην οποία έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστούν οι θέσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ο κ. Παπανδρέου έχει προσκληθεί να παραστεί και στο Συνέδριο των Σουηδών Σοσιαλιστών, πρόσκληση στην οποία, αρχικά, είχε απαντήσει θετικά, αλλά ως πρωθυπουργός πλέον καθιστά δύσκολη τη μετάβασή του στη Στοκχόλμη.
Δυσκολίες υπάρχουν και για τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία, στις 24 και 25 Νοεμβρίου, όπου το PRD, μέλος της Διεθνούς, θα διεκδικήσει με μεγάλες αξιώσεις τη νίκη στις εκλογές του Μαϊου 2010. Μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες, ενδεχομένως, να μην επιτρέψουν στον κ. Παπανδρέου να μη πάρει μέρος σε ορισμένες δραστηριότητες της Διεθνούς, αλλά δεν σκοπεύει, σε καμία περίπτωση, λένε οι συνεργάτες του, να εγκαταλείψει την προεδρία της και θα εξαντλήσει τη θητεία του.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει, επίσης, να αποφασίσει σύντομα, αν θα μετάσχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεσογείου της Διεθνούς, που θα συνεδριάσει στη Βαρκελώνη και στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Διεθνούς για τον αφοπλισμό, η οποία θα συνεδριάσει στις 21 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Οι πιθανές δυσκολίες του κ. Παπανδρέου να ανταποκριθεί στις προσκλήσεις συμμετοχής σε διεθνή φόρα, δεν απέτρεψε τους σοσιαλιστές ηγέτες να στείλουν τηλεγραφήματα, με τα οποία του εύχονται επιτυχία στις εκλογές. Μεταξύ αυτών είναι οιΓκόρντον Μπράουν, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, Ζοζέ Σόκρατες, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, Μαντλίν Ομπρί, Σογκολέν Ρουαγιάλ, οι ηγέτες όλων των σοσιαλιστικών κομμάτων των βαλκανικών χωρών και πολλοί ηγέτες από όλο τον κόσμο.

orfni.

Δεν υπάρχουν σχόλια: