Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΠΑΣΟΚ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΤΤΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Καρελιάς

Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται θριαμβευτικά στην εξουσία, ενώ η Ν.Δ. οδηγείται στη βαρύτερη ήττα της 35χρονης ιστορίας της. Ο Γιώργος Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός πετυχαίνοντας την απόλυτη προσωπική του δικαίωση, ενώ ο Κώστας Καραμανλής οδηγείται σε προσωπική συντριβή και παραίτηση, μόλις δύο χρόνια μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Η Αριστερά στο... σύνολό της υπέστη μείωση των δυνάμεών της, καθώς τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασαν περίπου μισή μονάδα από τα ποσοστά των εκλογών του 2007. Αντίθετα, αξιοσημείωτη αύξηση παρουσίασε το ποσοστό του ΛΑΟΣ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν κατάφεραν, μετά την Ευρωβουλή, να εκπροσωπηθούν και στην εθνική Βουλή, καθώς έμειναν κάτω από το όριο του 3%.
Το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίστηκε από δύο αλληλένδετα στοιχεία:
1 Την πρωτοφανή καθίζηση της Ν.Δ., το ποσοστό της οποίας έπεσε στο ιστορικά χαμηλότερο σημείο του (το προηγούμενο ήταν το 36% του Γεωργίου Ράλλη το 1981). Η συντριβή αυτή ήταν, μεταξύ άλλων, που οδήγησε τον κ. Καραμανλή να ανακοινώσει, χωρίς κανένα δισταγμό, την αποχώρησή του από την ηγεσία.
2 Την εκτόξευση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ σε μη αναμενόμενο ύψος, μόλις δύο χρόνια μετά την εκλογική του ήττα. Χθες το ΠΑΣΟΚ πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του. Τις δύο πιο μεγάλες είχε πετύχει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981 και το 1993. Παρόμοια, σε ποσοστό, με τη χθεσινή νίκη ήταν και αυτή του 2000 επί Κώστα Σημίτη. Σε πολλούς νομούς το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ άγγιξε τα ιστορικά υψηλά του, γεγονός που διαψεύδει τις προεκλογικές εκτιμήσεις των δημοσκόπων ότι δεν υπήρχε ρεύμα.
Το χθεσινό αποτέλεσμα οδήγησε στην «αποστρατεία» τον δεύτερο πολιτικό της οικογένειας Καραμανλή και στην πρωθυπουργία τον τρίτο της οικογένειας Παπανδρέου. Υστερα από δώδεκα χρόνια στην αρχηγία, ο Κώστας Καραμανλής υποχρεώνεται να οδηγήσει το κόμμα του σε συνέδριο για την εκλογή του αντικαταστάτη του. Αντίθετα, ο Γιώργος Παπανδρέου οδηγείται στην πρωθυπουργία, ύστερα από μόλις πέντε χρόνια στην αρχηγία και απανωτές εκλογικές ήττες. Μάλιστα, το εύρος της νίκης του και η ευρεία αυτοδυναμία, η οποία ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και προσδοκία, τον απαλλάσσουν από το άγχος των κοινοβουλευτικών συσχετισμών και του επιτρέπουν να σχηματίσει την κυβέρνησή του χωρίς να δεσμεύεται από εσωκομματικούς συσχετισμούς.
Ο δικομματισμός υπέστη μικρή μείωση της δύναμής του σε σχέση με τις εκλογές του 2007, αλλά από αυτό δεν επωφελήθηκε η Αριστερά. Από τις απώλειες της Ν.Δ. ευνοήθηκε μόνο το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη. Πάντως, στο χώρο της Αριστεράς το αποτέλεσμα αντιμετωπίστηκε με διαφορετική οπτική:
* Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που το ΚΚΕ βλέπει να μειώνεται, έστω ελαφρώς, το εκλογικό ποσοστό του. Ανοδο είχε σημειώσει στις εκλογές του 2000, του 2004, του 2007 και στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου.
* Ελαφρά πτώση σημείωσε και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, όμως στο χώρο αυτό αντιμετώπισαν το εκλογικό αποτέλεσμα ως νίκη, κυρίως επειδή ακόμη και μέσα στην προεκλογική περίοδο είχαν εκφραστεί φόβοι για τη μη είσοδό του στη Βουλή. Επιπλέον, το χθεσινό αποτέλεσμα θεωρείται και προσωπική επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος επικεφαλής του χώρου.
Η νέα εκλογική επιτυχία του ΛΑΟΣ καθιστά πλέον τον κ. Καρατζαφέρη υπολογίσιμο μέγεθος στο χώρο της Δεξιάς και αναμένεται με ενδιαφέρον η «συγκατοίκησή» του με τον νέο αρχηγό της Ν.Δ.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πλησίασαν στην πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό, παρά την καλή προεκλογική παρουσία τους και το στιγμιότυπο με το βρώμικο νερό του Ασωπού ποταμού, που παρουσίασε στο ντιμπέιτ ο εκπρόσωπός τους Νίκος Χρυσόγελος.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: