Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΑΥΤΗ θα είναι η νέα δομή της κυβέρνησης του Γιώργου - Ποιά ονόματα "παίζουν"

Ποιά πρόσωπα θα είναι το νέο υπουργικό συμβούλιο που θα ανακοινώσει αύριο ο νέος Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου; Η αλήθεια είναι οτι κανείς δεν γνωρίζει, παρα τα όσα λέγονται και γράφονται.

Το σίγουρο είναι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που έχει στο μυαλό του και ο νέος επιτελικός ρόλος που θέλει να έχει το Μαξίμου (καμία σχέση με ο,τι γνωρίζαμε) και η κατάργηση των "βιλαετίων" που ήταν μέχρι τώρα τα υπουργεία.

Εμείς μέσα απο πολύ και ενδελεχές ρεπροτάζ τόσο απο τον ίδιο τον Γ.Παπανδρέου όσο και τους στενούς του συνεργάτες όλο αυτο το διάστημα προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε σε ποιά πρόσωπα θα αναθέσει ρόλο και θέση στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου (θεσμικά ή και ατύπως). Επίσης να πούμε οτι για νέο Πρόεδρο της Βουλής προορίζει - εκτος απροόπτου βέβαια - τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρη Ρέππα, ενα πρόσωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία αλλά και νέο για να φέρεισε πέρας αυτη την αποστολή και να ανανεώσει το κοινοβούλιο.
Ας δούμε ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ "παίζουν" για τη νεα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚφυσικά με κάθε επιφύλαξη και "ρίσκο" γιατι αύριο θα τα γνωρίζουμε, ούτως η άλλως. Αλλα επειδή πλέον το θέμα συζητησης είναι αυτό οφείλουμε να σας μεταφέρουμε τι πραγματικά συζητείται (και οι σχετικές διεργασίες θα ξεκινήσουν απο τι 6 το απόγευμα και μετά).
Καταρχήν το Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Είναι προφανές ότι το γραφείο αυτό θα στελεχωθεί από έμπιστους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Σχετικά, ακούγονται τα ονόματα των Νίκου Αθανασάκη, Ρεγγίνας Βάρτζελη, Τίνας Μπιρμπίλη, αλλά και του παλιού συνεργάτη του από το υπουργείο Εξωτερικών Χάρη Παμπούκη, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί προεκλογικά και μετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των προτάσεων του Προέδρου του Κινήματος. Ο Χάρης Παμπούκης είναι πολύ πιθανό να είναι ο νέος Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ως προς τη σύνθεση της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου έχει δεσμευτεί ότι αυτή θα είναι κατά βάση κοινοβουλευτική. Διότι, όπως είπε, η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική. Πάντως, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό και δεν θα χωρέσει πολλούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί δεν θα ξεπερνούν τους πέντε ή έξι και οι άλλοι θα προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα(σε συνόλο περίπου 35-36 υπουργών και υφυπουργών). Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, κράτησε και ένα παράθυρο ανοιχτό για τη συμμετοχή περισσότερων στελεχών, καθώς ανακοίνωσε μικρό αριθμό υπουργείων, άρα υπουργών, αλλά δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του σχετικά με τον αριθμό των υφυπουργών. Οι οποίοι, πάντως, όπως όλα δείχνουν, δεν θα μετέχουν στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, παρά μόνο αν το αντικείμενό τους απασχολεί τη συνεδρίαση.

Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται αυτό το διάστημα και προέρχεται κυρίως από τους αντιπάλους του κ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές, είναι αν η κυβέρνηση θα σχηματιστεί με βάση τη στάση που κράτησαν σ΄ εκείνη την αναμέτρηση. Συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ απαντούν ότι έχει ήδη δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό από τη στελέχωση των οργάνων του κόμματος, μετά τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου, όπου δεν εφαρμόστηκε λογική αποκλεισμού.

Επομένως, λένε, δεν υπάρχει κανένας λόγος και δεν θα εφαρμοστεί μια τέτοια λογική ούτε στο σχηματισμό της κυβέρνησης. Ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα κινηθεί ούτε σε λογικές τεμαχισμού του κόμματος σε ποσοστά επιρροής και να τοποθετήσει στην κυβέρνηση αριθμό στελεχών που θα ανταποκρίνεται στο ποσοστό του κ. Βενιζέλου στις εσωκομματικές εκλογές.

Τα ίδια στελέχη, για να ενισχύσουν όσα υποστηρίζουν, επισημαίνουν την κίνηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, όταν μετά την ομιλία του και χαιρετώντας τους συγκεντρωμένους, έσπευσε να πάρει, κυριολεκτικά, από το χέρι τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για να χαιρετίσουν μαζί. Βέβαια, το ίδιο έκανε και με τον υποψήφιο βουλευτή Αργύρη Αργυριάδη, ο οποίος θεωρείται «ο άνθρωπός του» στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτό ερμηνεύθηκε ως κίνηση που δηλώνει την απόφαση του κ. Παπανδρέου να τηρήσει παντού ισορροπίες.

Σύμφωνα με όσα έχει πει δημοσίως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσα, περισσότερα, έχει αφήσει να εννοηθούν, στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα μετέχουν, βέβαια, παλιά και έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και νέα, τα οποία θα είναι οι βασικές ψηφίδες του νέου προσώπου του Κινήματος.

Βέβαιο θεωρείται ότι στην κυβέρνηση θα μετέχουν δύο πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με το νέο ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος φέρεται να κινείται μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και υπουργείου Ανάπτυξης (πάντως δεν θα υπάρχει «τσάρος» της οικονομίας) και ο Γιάννης Ραγκούσης, για τον οποίο λέγεται ότι επιθυμεί είτε το υπουργείο Εσωτερικών είτε το υπό σύσταση υπουργείο Δημόσιων έργων και Μεταφορών(το Υποδομών και μάλλον προς τα εκεί θα οδεύσει).

Για το υπουργείο Οικονομίας σοβαρή είναι και η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, η οποία θεωρείται η αρχιτέκτων της οικονομικής πολιτικής που έχει παρουσιάσει ο κ. Παπανδρέου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επικράτησε άλλων διεκδικητών του υπουργείου, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, οι οποίοι διεκδικούν κάποια θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο, όπως και ο έτερος των υποψηφίων Προέδρων Κώστας Σκανδαλίδης.

ΕΑΝ τελικά ο κ. Παπανδρέου δεν αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, για τη θέση αναφέρεται το όνομα του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος φαίνεται να έχει πάρει προβάδισμα έναντι του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος χειριζόταν, μέχρι τώρα, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Για το υπουργείο Εξωτερικών «παίζει» πάντα και το όνομα του Πάνου Μπεγλίτη.

Θέσεις στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου διεκδικούν οι Βάσω Παπανδρέου, Γιώργος Φλωρίδης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σπύρος Κουβέλης, Ηλίας Μόσιαλος, Ελένη Παναρίτη, Παύλος Γερουλάνος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιάννης Διαμαντίδης κ.ά. Όπως και ο Χάρης Παμπούκης αν δεν αναλάβει επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου.

Πολλοί από εκείνους που δεν θα καταλάβουν θέση υπουργού ή υφυπουργού θα έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν στη Βουλή, το έργο της οποίας θα αναβαθμιστεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και η προσφορά στη Βουλή είναι πιθανό να αποτελέσει το κριτήριο για την αξιοποίηση στελεχών και σε κυβερνητικές θέσεις.

orfni

Δεν υπάρχουν σχόλια: