Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΙ 4,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ


Πρόσθετα έσοδα ύψους 4,5 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την αύξηση της φορολογίας κατά 3,7 δισ. ευρώ και το «κυνήγι» κατά της φοροδιαφυγής προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Στο τελικό σχέδιο, το οποίο διαμορφώθηκε κατόπιν των αυστηρών συστάσεων των Βρυξελλών, προβλέπονται πρόσθετες... περικοπές δαπανών για μισθούς, κατανάλωση και επιχορηγήσεις του Δημοσίου της τάξεως των 600-700 εκατ. ευρώ. Από τον ανωτέρω κανόνα εξαιρούνται οι δαπάνες για Παιδεία και Υγεία, όπου έχει γίνει εξορθολογισμός τους, και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ 2010), οι οποίες αυξάνονται κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009, δηλαδή περίπου κατά 8,4%.
Το 2009 οι δαπάνες του ΠΔΕ προβλέπεται να«κλείσουν» στα 9.500 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ για το 2010 το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού αναφέρει ότι θα φθάσουν στις 10.300 εκατ. ευρώ. Με το ΠΔΕ για το 2010 θα δοθεί έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και στην επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προβλεπόμενες για το 2010 δαπάνες (10.300 εκατ. ευρώ) πιθανόν να αυξηθούν κατά τη διάρκεια του επομένου έτους, όπως έγινε δύο φορές και για το ΠΔΕ του 2009. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Οκτώβριος 2009), οι πληρωμές του ΠΔΕ τρέχοντος έτους έφθασαν τα 8.739 εκατ. ευρώ (87,2%) και ενώ θα απαιτηθούν κατά πάσα πιθανότητα πρόσθετοι πόροι, αφού πρέπει να «κλείσει» το Γ΄ ΚΠΣ. Από τα 8.739 εκατ. ευρώ των πληρωμών ως το τέλος του Οκτωβρίου, τα 6.170 εκατ. ευρώ αφορούν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και τα 2.118 εκατ. ευρώ το εθνικό σκέλος. «Μυστική αλληλογραφία» φαίνεται ότι υπήρχε μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat). Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα στοιχεία που αναφέρονταν στη «μυστική αλληλογραφία» ήταν σε αντίφαση με τα στοιχεία που διαβιβάζονταν στη Εurostat μέσω της επίσημης αλληλογραφίας.
Ούτως ή άλλως, το εξαμελές κλιμάκιο της Εurostat που βρισκόταν στην Αθήνα για ελέγχους σχετικά με τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και θα υποβάλει σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο Οικονομικών και φυσικά στη διοίκηση της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι πριν από το τέλος του 2009 ένα νέο κλιμάκιο της Εurostat θα έρθει και πάλι στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγξει τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην ευρωπαϊκή υπηρεσία για τους δήμους.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: