Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Πεταλωτής: Δεν υπήρχε αναδίπλωση για τους μισθούς

"Δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει κάποια αναδίπλωση. Δεν μιλήσαμε για "πάγωμα" μισθών. Εμείς, με το σχέδιο του προϋπολογισμού, ορίζουμε τα όρια άσκησης της εισοδηματικής πολιτικής και μετά και από διευκρινιστική δήλωση του υπουργείου Οικονομικών ορίστηκε ότι εισοδηματική πολιτική του Δημοσίου για το 2010 είναι αύξηση 1,5% για υπαλλήλους με βασικό μισθό 2.000 ευρώ".

Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν υπήρξε “αναδίπλωση” της κυβέρνησης σχετικά με το “πάγωμα” των μισθών. Ο Γ. Πεταλωτής επισήμανε ότι στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού, “υπήρχε ανάγκη διευκρίνισης,η οποία έγινε”.

Συμπλήρωσε δε ότι δεν υπάρχει θέμα “ανεπάρκειας ενημέρωσης”, ότι η κυβέρνηση συζητάει και όπου υπάρχει ανάγκη διευκρίνισης και υπάρχει περίπτωση να υπάρχει σύγχυση, γίνεται και η ανάλογη διευκρίνιση. “Η διευκρίνιση έγινε γιατί διαπιστώθηκε η ανάγκη να μην υπάρξει σύγχυση και να διευκρινιστεί το θέμα της εισοδηματικής πολιτικής”, τόνισε.

Επιπλέον,ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η λέξη “πάγωμα” δεν εκφράζει την αντίληψη της κυβέρνησης. “Υπάρχει εισοδηματική πολιτική, υπάρχουν όρια που μπαίνουν σε αυτή, το να απομονώνεται μια λέξη, μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν κυρίως αναπτυξιακό χαρακτήρα, και να παίρνει έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα,αδικεί την πολιτική της κυβέρνησης”, δήλωσε.

Ερωτηθείς γιατί η διευκρίνιση έγινε μετά την τοποθέτηση του Γραμματέα της ΚΟ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή,στη Βουλή,ο κ. Πεταλωτής είπε ότι “ο κ. Παπουτσής επισήμανε την ανάγκη της διευκρίνισης με την ομιλία του στη Βουλή και η διευκρίνιση αυτή έγινε”. “Κανένα θέμα δεν υπάρχει με τον κ. Παπουτσή”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έπραξε καλώς ανεβάζοντας τους τόνους.

Απαντώντας στο εάν η κυβέρνηση έλαβε κάποια “μηνύματα” από την κοινοβουλευτική ομάδα για “αντιδράσεις” μεταξύ των βουλευτών, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι “η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποτελείται από βουλευτές που παρακολουθούν τις διαδικασίες, συμμετέχουν στην διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής και δεν έχει καμία σχέση με τη διευκρίνιση που έγινε”. “Δεν υπάρχει καμία διάσταση ανάμεσα σε βουλευτές και κυβέρνηση”, πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

Επιπλέον,κληθείς να σχολιάσει την “κριτική” που δέχτηκε η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη για το νομοσχέδιό της,στο σχετικό ΚΤΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι “οι Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας εργάζονται,συμμετέχουν στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων και δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ζήτημα όταν εκφράζονται απόψεις μέσα σε ένα ΚΤΕ”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι και για τους μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ υπάρχει η διαδικασία της “ωρίμανσης”, της αύξησής τους κατά περίπου 2% και πρόσθεσε ότι αριθμός των υπαλλήλων που υπολογίζεται ότι δεν θα πάρουν αύξηση ανέρχεται περίπου στους 40.000.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση επιδιώκει μια ανάλογη πολιτική και στον ιδιωτικό τομέα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση μεριμνά και για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και πως η μεθοδολογία θα εξειδικευτεί στο μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα πάρει κάποια διαρθρωτικά μέτρα, όπως ζητούν οι Βρυξέλλες, για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι και μέσα από τον προϋπολογισμό υπάρχουν μέτρα που στοχεύουν στην περικοπή της “τεράστιας” σπατάλης του ελληνικού δημοσίου, στην είσπραξη φόρων που δεν έχουν εισπραχθεί εδώ και πολλά χρόνια και προβλέπεται και σειρά μέτρων,“ώστε να προλάβουμε αυτόν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ώστε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε αυτή τη στιγμή”.

“Για αυτό ακριβώς υπάρχει και η μείωση του ελλείμματος μέσα από τον προϋπολογισμό κατά 3,6 μονάδες, που σημαίνει ότι γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά προκειμένου να περισώσουμε και την αξιοπιστία μας στην ΕΕ. Και τον έλληνα πολίτη,καθώς επίσης και τα οικονομικά μας”.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για διαρθρωτικές αλλαγές, με αφορμή και την έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό που ξεκινά τη Δευτέρα,ο Γ. Πεταλωτής χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως “πολύ μεγάλο ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης που δεν έχει κλείσει και γίνεται οξύτερο”. "Θα ληφθούν όλες οι γνώμες μέσα από δημόσια διαβούλευση ώστε να υπάρξει ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα”, πρόσθεσε.

“Ξεκινώντας ο διάλογος θα τεθούν και οι όροι του”, είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν υπάρχει ατζέντα για τον διάλογο.Πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνηση, πέρα από το διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι ανοικτή και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: