Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009

Κόντρα στη Βουλή για τη μοριοδότηση στα stage

«Η κατά 50% προσαύξηση της μοριοδότησης των εργαζομένων στα προγράμματα stage ήταν αντισυνταγματική και το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έβγαζε σχετική απόφαση σε περίπτωση προσφυγής. Ήταν δυνατόν να περιμένουμε να βγει μια βεβαία απόφαση για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα;», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρόχώρησε σε αυτή τη δήλωση προκειμένου να αποκρούσει τις επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης - σφοδρές, όχι τόσο ως προς το πρόσωπό του, όσο ως προς την κυβέρνηση συνολικότερα - για την απόφαση στέρησης των απασχολούμενων στα stage, του δικαιώματος μοριοδότησης της εργασιακής τους εμπειρίας, για την πρόσληψή τους στο Δημόσιο.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Γιακουμάτος, Αθ. Γιαννόπουλος, Θ. Καράογλου, Αρ. Ντινόπουλος, Ελ. Αυγενάκης, Αθ. Μπούρας και Ελ. Βόζεμπεργκ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Π. Παναγιωτόπουλο, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «κοινωνική αναλγησία», «κομματικό ρεβανσισμό» και «αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας», υπογραμμίζοντας πως «η πρώτη κυβέρνηση που έδωσε το δικαίωμα σε εργαζόμενους στα stage να εργαστούν στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ήταν η κυβέρνηση Σημίτη, με σύμφωνη υπογραφή του Γ. Παπανδρέου».

«Εσείς το κάνατε δύο φορές. Από πλευράς μας, υπήρξε όντως ένα μπαράζ διορισμών προεκλογικά. Όποιος έφταιξε να πάει στον εισαγγελέα. Όχι, ωστόσο, να διασύρονται οι εργαζόμενοι και μια ολόκληρη παράταξη. Είπατε να ελεγχθούμε. Ναι, τολμήστε το. Όμως, ολόκληρος ο πολιτικός ρεβανσισμός στις πλάτες αυτών των ανθρώπων;», σχολίασε ο Γ. Γιακουμάτος.

«Συμφωνούμε με την κατάργηση των προγραμμάτων στο Δημόσιο, από δω και πέρα. Δεν μπορείτε όμως να καταργήσετε την μοριοδότηση. Δεν μπορείτε να μην μετατρέψετε σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, τις συμβάσεις πολλών απ’ αυτά τα παιδιά που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», ανέφερε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Η μοριοδότηση δεν είναι κομματική ενίσχυση, αλλά δικαία διαδικασία αναγνώρισης της κτηθείσας εργασιακής εμπειρίας».

«Μην συνδέσετε την προσωπική σας διαδρομή μ’ αυτή την αθλιότητα», συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. «Η σκληρή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Θ. Πάγκαλο σας παρέσυρε. Η κυβέρνηση κάνει τυφλή επίδειξη δύναμης στις αδύναμες πλάτες δεκάδων χιλιάδων παιδιών σε ολόκληρη τη χώρα, όταν επί δεκαετίες, το ΠΑΣΟΚ είχε μετατρέψει τον δημόσιο τομέα σε μια τεράστια χοάνη ικανοποίησης αιτημάτων των κάθε λογής πρασίνων κλαδικών».

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Αστ. Ροντούλης ζήτησε εξάμηνη παράταση των συμβάσεων για την οικονομική εξομάλυνση των απασχολουμένων, όπως επίσης και εισαγγελική δίωξη για όσους «έβαλαν τις παράνομες υπογραφές». Ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ) δεν διέκρινε κομματικό ρεβανσισμό εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά εφαρμογή των επιταγών της ΕΕ για γενίκευση της μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (εφόσον τα stage θα συνεχιστούν εκεί), καθώς και εκμετάλλευση της αγωνίας των ενδιαφερόμενων εκ μέρους της ΝΔ. Αντίστοιχα, ο Μ. Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ), χαρακτήρισε τη ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, «δώρο στην εργοδοσία - σκληρό νεοφιλελευθερισμό με θύματα της δυνάμεις της εργασίας».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Ανδρέας Λοβέρδος, παρατήρησε πως η προτεινόμενη, εκ μέρους της Αριστεράς, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αποτελεί «ενδιαφέρουσα άποψη, που δεν οδηγεί, ωστόσο, πουθενά».

«Δεν οδηγεί πουθενά να απαγορεύσεις σε ένα κέντρο διασκέδασης να δουλεύει μεσημέρι το Παρασκευοσαββατοκύριακο και να προσλάβει εργαζόμενους για τις ημέρες αυτές. Το ζήτημα είναι εάν υπάρχει στην πράξη καταστρατήγηση της νομοθεσίας, που διέπει τις μορφές ελαστικής απασχόλησης. Και όντως υπάρχει πρόβλημα εδώ. Γι’ αυτό μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, θα έχουμε έτοιμο ένα σύστημα νέων εγγυήσεων για όλες τις μορφές ελαστικής απασχόλησης κι από το νέο έτος θα ετοιμάσουμε τις ρυθμίσεις για την επανασύσταση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Η κατάργηση των μορφών ελαστικής απασχόλησης, όμως, είναι αδύνατη και δεν μας εκφράζει, γιατί υπάρχουν ανάγκες».

Όσον αφορά τους πρώην εργαζομένους στα stage, αυτοί έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση στις νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που θα συνάψει το Δημόσιο, ακριβώς για να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, που κάλυπταν εν μέρει, οι ίδιοι στο παρελθόν.

«Η νομοθετική πρωτοβουλία Ραγκούση, που σχετίζεται με το θέμα μας, κάνει αναφορά σ’ αυτούς που έχουν μια εμπειρία, είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Για έναν stagiaire, που είναι μέσα στη διάρκεια της μαθητείας του, δεν χάνεται το πλεονέκτημά του, έναντι αυτού που είναι άνεργος», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: