Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

52,3% κρίνει αποτελεσματική τη διαχείριση της κρίσης

Θετική η αξιολόγηση της κοινής γνώμης για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία παρά τα έκτακτα μέτρα, δείχνει δημοσκόπηση της Τothepoint για τα ΝΕΑ του Σαββάτου. Θετικά κρίνουν την κυβέρνηση οι Έλληνες και για την εξωτερική πολιτική. Αρνητικές οι γνώμες για ανεργία, ασφαλιστικό, αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και κοινωνική πολιτική. "Φτωχές" οι επιδόσεις για την ΝΔ στα ίδια ζητήματα, με πρώτη την ανεργία και δεύτερο το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με την έρευνα ποσοστό 52,3% κρίνει "μάλλον αποτελεσματική ή αποτελεσματική" την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης της χώρας από την κυβέρνηση, ενώ το 42,3% την κρίνει "μάλλον αναποτελεσματική ή αναποτελεσματική". Όσον αφορά το χειρισμό των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, ποσοστό 45,2% εκφράζουν θετική γνώμη, ενώ 33,4% αρνητική και μάλλον αρνητική.

Μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικών και μάλλον αρνητικών αξιολογήσεων έναντι των θετικών συγκεντρώνει η κυβέρνηση σε κοινωνική πολιτική (θετικά κρίνεται από το 41,7%, αρνητικά από ποσοστό 46,5%), ασφάλεια του πολίτη (θετικά από 39,1%, αρνητικά από το 52,8%) και ασφαλιστικό (θετικά 31,8%, αρνητικά κατά 53,3%).

Τις αρνητικότερες επιδόσεις έχει η κυβέρνηση όσον αφορά την ανεργία, με το 70,9% να την κρίνει "αναποτελεσματική και μάλλον αναποτελεσματική" και μόνο 21,4% να την κρίνει "αποτελεσματική και μάλλον αποτελεσματική" στην αντιμετώπισή της.

Ως προς την αξιολόγηση της ΝΔ, τις πλέον αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση στον τομέα της ανεργίας, όπου κρίνεται ως "αναποτελεσματική ή μάλλον αναποτελεσματική" από το 76,2% των ερωτηθέντων. Μόνο 16,8% κρίνουν "αποτελεσματική και μάλλον αποτελεσματική" την πολιτική της για την ανεργία.

Ως προς το φλέγον θέμα της οικονομίας, αρνητική γνώμη για την οικονομική πολιτική της ΝΔ έχει το 71,1% των ερωτηθέντων, ενώ φτωχές είναι οι επιδόσεις και στην εξωτερική πολιτική, με το 59,3 % να κρίνει την εκεί πολιτική της επίσης ως "αναποτελεσματική ή μάλλον αναποτελεσματική".

Αρνητικές επιδόσεις συγκεντρώνει η ΝΔ και στην πολιτική της για το ασφαλιστικό, με 72,7% να την κρίνουν "αναποτελεσματική ή μάλλον αναποτελεσματική" και μόνο 19,1% να την κρίνει θετικά. Ως προς την ασφάλεια του πολίτη, ποσοστό 71,3% κρίνουν μη αποτελεσματική την πολιτική της ΝΔ και ως προς την κοινωνική πολιτική την ίδια άποψη έχει το 69,4%.

Αξιολόγηση των θεσμών

Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στους θεσμούς, με "εντυπωσιακό" αποτέλεσμα ότι την πρώτη θέση κατέχει ο στρατός. Τα συνδικάτα, τα κόμματα και τα ΜΜΕ συγκεντρώνουν εξαιρετικά αρνητικά ποσοστά εμπιστοσύνης.

Αναλυτικά, "μεγάλη ή απόλυτη εμπιστοσύνη" έχει ποσοστό 57,5% των ερωτηθέντων στο στρατό. Δεύτερη έρχεται η κυβέρνηση, με ποσοστό εμπιστοσύνης στο 40.3%, τρίτη η Εκκλησία με 38,4%, τέταρτη η Δικαιοσύνη με 34,6% (ποσοστό 36,1% έχει "καθόλου ή λίγη εμπιστοσύνη στο θεσμό) και πέμπτο το Κοινοβούλιο με 30% (στο οποίο δεν έχει εμπιστοσύνη το 37,5%).

Ακολουθούν, οι ΜΚΟ (τις οποίες δεν εμπιστεύονται το 39,2%), τα ΜΜΕ (τα οποία δεν εμπιστεύονται το 59,8%), τα κόμματα (δεν τα εμπιστεύονται το 52,7%) και τα συνδικάτα (δεν τα εμπιστεύεται ποσοστό 56,3%).

Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη πανελλαδικά σε δείγμα 1.596 ατόμων από τις 11/2 ως τις 20/2.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: