Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

47 νεκροί από 8,8 R στη Χιλή - Τσουνάμι κοντά στο επίκεντρο

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Χιλή, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν - μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Χιλής με πληθυσμό περίπου 670.000 κατοίκων - και σε βάθος 55 χιλιομέτρων.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού που έπληξε την περιοχή Κονσεπσιόν, στο κέντρο της Χιλής, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ.

Ο σεισμός έχει προκαλέσει τσουνάμι, το οποίο μπορεί να αποβεί καταστροφικό στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο. "Οι παρατηρήσεις για το επίπεδο της θάλασσας δείχνουν ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα τσουνάμι. Μπορεί να είναι καταστροφικό κατά μήκος των ακτών κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και θα μπορούσε να απειλήσει πιο απομακρυσμένες ακτές", αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Στο Τόκιο εξάλλου, η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για τον κίνδυνο τσουνάμι στις ακτές του Ειρηνικού, μετά τον σεισμό που έγινε στη Χιλή.

Νωρίτερα, το Κέντρο ανακοίνωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί τσουνάμι - εκτός από τις ακτές της Χιλής και του Περού - και στην Κολομβία, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα και την Ανταρκτική. "Ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να ενεργοποιήσει ένα καταστροφικό τσουνάμι, που μπορεί να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο, μέσα σε λίγα λεπτά και πιο απομακρυσμένες ακτές, σε λίγες ώρες", ανακοίνωσε το Κέντρο.

Από τον σεισμό προκλήθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τμήματα της χιλιανής πρωτεύουσας Σαντιάγο. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και το Ίντερνετ έχουν διακοπεί. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters, η ισχυρή δόνηση ταρακούνησε τα κτίρια στην πρωτεύουσα για χρονικό διάστημα από 10 ως 30 δευτερόλεπτα. Το πρακτορείο μεταφέρει εικόνες από την πρωτεύουσα, με ανθρώπους να τρέχουν έξω από τα σπίτια, έντρομοι.

Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει πλήξει τη χώρα τον 20ο αιώνα ήταν το 1960, όταν σεισμός 9,5 Ρίχτερ με επίκεντρο την πόλη της Βαλντίβια, στοίχισε τη ζωή 1.655 ανθρώπων.
Πρώτες εικόνες από την τηλεόραση της Χιλής



Η είδηση όπως μεταδόθηκε από το CNN


nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: