Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Προς γερμανικά δάνεια με σφραγίδα Μέρκελ

Στην Αθήνα ο Josef Ackermann της Deutsche Bank

Στην Αθήνα, βρίσκεται απο την Πέμπτη, ο επικεφαλής της Γερμανικής Τράπεζας Deutsche Bank, κ. Josef Ackermann, ο οποίος είχε επαφές με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομίας αλλά και την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως έλεγε Έλληνας τραπεζίτης, η έλευση του Ackermann ενδεχομένως να σχετίζεται και με μια πρόταση που κομίζει η γερμανική τράπεζα, ύστερα από εντολή φυσικά της γερμανικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, επειδή δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χορηγήσει δάνειο στο ελληνικό Δημόσιο, την δουλειά φαίνεται ότι μπορεί να αναλάβει μια ιδιωτική τράπεζα η οποία δύναται να χορηγήσει δάνειο 20-25 δισ. ευρώ, εν όψει της αναχρηματοδότησης των ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο – Μάιο.

Εξάλλου, μια τέτοια λύση είναι ενδεδειγμένη διότι η Ευρώπη "αποφεύγει" και ενδεχόμενα αιτήματα από Πορτογαλία- Ισπανία, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα κατέφευγαν στην ΕΚΤ.

Η λύση, όμως, της χορήγησης δανείου από την Deutsche Bank προϋποθέτει το εξής, όπως λέει Έλληνας τραπεζίτης: μια εντολή από την γερμανική κυβέρνηση με παροχή εγγύησης από το Γερμανικό Δημόσιο, δηλαδή την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως καταλαβαίνουμε, η αποστολή του Ελβετού στην καταγωγή τραπεζίτη είναι ίσως να κομίσει και μήνυμα από την γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να λυθεί το θέμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις Γερμανού βουλευτή, αναφέρει ότι η κρατική γερμανική KFW εξετάζει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όλα αυτά όταν δημοσίευμα των Financial Times Deutschland εμφανίζει ως απρόθυμες τις γερμανικές τράπεζες να συμμετάσχουν σε μία νέα έκδοση του ελληνικού Δημοσίου.

Εξάλλου, με καθυστέρηση μιας εβδομάδας και πλέον, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε νέες θέσεις short –ποντάρουν στην πτώση - που έχουν αναλάβει hedge fund εναντίον του ευρώ.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: