Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Οι εφημερίδες σήμερα...



Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Κορυφώνεται η αγωνία για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει φωτιά ο άξονας Αθήνας - Βερολίνου, καθώς πέραν της επικείμενης επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου στη γερμανική πρωτεύουσα, βρέθηκε χθες στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της Ντόιτσε Μπανκ, Γ. Ακερμαν. Ο στόχος είναι ένας: να προσδιοριστεί η πρακτική μορφή που θα πάρει η πολιτική... στήριξη της χώρας μας. «Να δανειζόμαστε και εμείς όπως και οι εταίροι μας», είναι η φράση που χρησιμοποιεί ο Γ. Παπανδρέου.
Κρίσιμος είναι ο ρόλος του Ζ.Κλ. ΤρισέΣε «αντάλλαγμα» η χώρα μας φαίνεται να έχει αποδεχθεί πλήρως την ανάγκη για επιπλέον πακέτο μέτρων από 4 έως 5 δισ. ευρώ, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει το ΟΚ των εταίρων της ότι δεν θα της ζητήσουν και άλλα και, το σημαντικότερο, πως θα μετατρέψουν την πολιτική στήριξη σε οικονομική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα αποδέχεται την αύξηση στον ΦΠΑ, την αύξηση στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα) και φαίνεται να συζητά πλέον και τον 14ο μισθό! Θα πρέπει όμως να είναι σαφές ότι από εκεί και πέρα οι εταίροι της θα τη στηρίξουν χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
Η διαπραγμάτευση θα γίνει στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Στις 5 Μαρτίου ο Γ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στο Βερολίνο προσκεκλημένος της Ανγκ. Μέρκελ. Μέχρι τότε δεν αποκλείεται ο Ελληνας πρωθυπουργός να έχει νέες επαφές με τον Ν. Σαρκοζί και τον Χ. Λ. Θαπατέρο. Στα ραντεβού αυτά θα κλείσει ή θα χαλάσει η συμφωνία που επιδιώκουν όλες οι πλευρές. Κρίσιμος είναι και ο ρόλος του Ζ.-Κλ. Τρισέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τους επιτελείς του πρωθυπουργού, είναι ο φορέας της πιο σκληρής γραμμής μαζί με τον Ο. Ρεν (σ.σ.: θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Αθήνα) και τον Μ. Μπαρόζο.
Η άφιξη του Γερμανού τραπεζίτη και τα διαδοχικά ραντεβού που είχε με τον Χ. Παμπούκη, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρωθυπουργό πυροδότησαν σενάρια για αγορά ελληνικών ομολόγων αξίας 15 δισ. ευρώ.
Μόλις οι επιτελείς του πρωθυπουργού είδαν τις σχετικές αναφορές σε οικονομικά sites, έδωσαν ρητή εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή, να τηλεφωνήσει στους πολιτικούς συντάκτες και να προβεί σε κατηγορηματική διάψευση. Για πολλούς, βέβαια, πρόκειται για «επαγγελματική διάψευση», καθώς είναι προφανές ότι οι εξελίξεις βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Σκληρό παζάρι
Τα σενάρια και τα ανταλλάγματα στις διαπραγματεύσεις
Η Αθήνα εμφανίζεται διατεθειμένη να πάρει επιπλέον μέτρα, θέλει όμως διαβεβαιώσεις πως δεν θα ακολουθήσει νέος κύκλος πιέσεων. Αντίθετα, επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η Ενωση θα βοηθήσει την Ελλάδα να δανειστεί με πολύ μικρότερα από τα σημερινά spreads. Τα σενάρια για το πώς μπορεί να γίνει αυτό είναι πολλά. Από εγγυήσεις μέχρι ευρωομόλογα και αγορά ελληνικών ομολόγων από κράτη ή τράπεζες της Ευρωζώνης. Το «αντάλλαγμα», βέβαια, θα είναι βαρύ.
Οι εταίροι ζητούν μικρότερο κράτος (σ.σ.: δηλαδή απολύσεις), θέτουν θέμα μονιμότητας και κλειστών επαγγελμάτων, αμφισβητούν ακόμη και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Μιλούν για αυξημένα όρια ηλικίας και δεν κατανοούν την ελληνική ιδιαιτερότητα του 14ου μισθού. Από εκεί και πέρα, ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει στις συναντήσεις που θα έχει, να αναπτύξει η Ενωση έναν πάγιο μηχανισμό διαχείρισης δημοσιονομικών κρίσεων και αντιμετώπισης κερδοσκοπικών επιθέσεων.
Η γραμμή του πρωθυπουργού είναι ότι «δεν μπορεί οι αγορές να είναι πάνω από τα κράτη». Οι συνεργάτες του έχουν ετοιμάσει ένα πλήρες κείμενο με τα «παιχνίδια» μεταξύ οικονομικών οίκων και κυβερνήσεων που έχουν δημιουργήσει τις φούσκες που απειλούν την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα. Ειδικότερα με τη Γερμανία, όπου ο Γ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στις 5 Μαρτίου, οι χειρισμοί που θα απαιτηθούν είναι λεπτοί. Ο λόγος δεν είναι βέβαια οι γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά η αίσθηση πως το Βερολίνο ωφελείται από το φθηνό ευρώ, καθώς στηρίζει τις εξαγωγές του.
Στον Λευκό Οίκο
Η πολιτική αυτή «θίγει» την Ουάσιγκτον, στην οποία ο Γ. Παπανδρέου θα βρεθεί αμέσως μετά, προσκεκλημένος του προέδρου Μπ. Ομπάμα. Ο κύκλος αυτών των ταξιδιών θα ολοκληρωθεί την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.
Στη συνέχεια, όλες οι δυνάμεις του πρωθυπουργού θα συγκεντρωθούν στο εσωτερικό, όπου θα αναλάβει ο ίδιος να «τρέξει» τους υπουργούς του που εμπλέκονται στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, για τις οποίες έχει δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες είχε διαδοχικές συνεργασίες με τον Γ. Παπακωνσταντίνου (οικονομικές εξελίξεις), τον Γ. Ραγκούση (αλλαγή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση) και τον Δ. Δρούτσα (προετοιμασία των ταξιδιών σε Γερμανία και ΗΠΑ).
Γ. Παπανδρέου
Πιο κοντά το διάγγελμα με τα μέτρα
Στόχος του διεθνούς παράγοντα είναι να πετύχει ένα νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Να πάρει, δηλαδή, θέση μπροστά από το τζάκι του Μεγάρου Μαξίμου και να ανακοινώσει επιπλέον οικονομικά μέτρα. Οι συνεργάτες του είναι διχασμένοι. Αλλοι πιστεύουν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και άλλοι θεωρούν ότι «μία φορά ήταν αρκετή».
Οσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος, υποστηρίζουν πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα πρέπει να γίνουν από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Το πότε, το πώς και το τι θα εξαρτηθεί από τις οργιώδεις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο. Τα ραντεβού, οι ανταλλαγές σημειωμάτων και τα τηλεφωνήματα παίρνουν και δίνουν.

TO BHMA:"Θα κάνετε ό,τι λέμε"
Απίστευτους διαλόγους από τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι ελεγκτές της ΕΕ με υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών αποκαλύπτει «Το Βήμα»....


Μυστικό ντιλ Γιώργου φέρνει 22 δισ. ευρώ
Σε συμφωνία κατέληξε το «παζάρι» της Αθήνας με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για την αγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 22 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα νέα σκληρά μέτρα που θα αποδώσουν 4 δισ. ευρώ.

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: