Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΤΑ 'ΜΕΝΟΥ' ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕ...ΤΑ 150 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ


Ρεπορτάζ: Mιχάλης Ιγνατίου (απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)

Μία πρώτη κίνηση για επενδύσεις Ελληνοαμερικανών εκατομμυριούχων στην Ελλάδα με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της ήταν το δείπνο που παρατέθηκε προς τιμή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, το βράδυ της 9ης Μαρτίου...


Στη δεξίωση που προηγήθηκε του δείπνου συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό την ετοιμότητά του να υποστηρίξει τη μάχη που δίνεται σ’ όλο τον κόσμο για να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας και να βοηθηθεί η οικονομία της. Το θέμα της αλλαγής της εικόνας της Ελλάδας συζήτησαν και οι ομογενείς με τον κ. Παπανδρέου και τους συνεργάτες του.

Οι επιχειρηματίες κατέθεσαν «φρέσκιες ιδέες» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ένας εκ των συμμετασχόντων, ο οποίος τόνισε πως διέκρινε αποφασιστικότητα για να εξέλθει η Ελλάδα της κρίσης.
Το «μενού» Γιώργου με... τα 150 δισ. $

Ο πρωθυπουργός, που είχε την υπομονή να ακούσει τις σκέψεις όλων των επιχειρηματιών, έγινε και δέκτης των παραπόνων τους. Οσοι είχαν επιχειρήσει να επενδύσουν στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια έφυγαν τρέχοντας χάνοντας τα χρήματα που επένδυσαν. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Τζον Κατσιματίδη της Red Apple Co., ο οποίος όπως είπε στον κ. Παπανδρέου «κάηκε» επενδύοντας στην Ελλάδα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τον τόνο στη συζήτηση έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος «προβοκάρισε» τους επιχειρηματίες λέγοντας -απευθυνόμενος και ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό- ότι μερικοί εξ αυτών έχασαν στις χρηματαγορές της Νέας Υόρκης μέχρι και 200 εκατομμύρια δολάρια χωρίς να ενοχληθούν.

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους επιχειρηματίες να υποστηρίξουν και να στηρίξουν την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην πολύ δύσκολη και πολύ κρίσιμη στιγμή που περνά η χώρα και τόνισε πως θεωρεί ότι δεν είναι πρόβλημα για τον καθένα εκ των παρισταμένων να επενδύσουν 20-30 εκατ. Επίσης, τους ζήτησε να χρησιμοποιήσουν τις επαφές που έχουν στα ανώτατα κλιμάκια οικονομικών οργανισμών και τραπεζών για να δημιουργηθεί θετικό επενδυτικό κλίμα. Η αρχιεπισκοπική έκκληση βοήθησε τη συζήτηση, η οποία ήταν ειλικρινής και ανθρώπινη αν και μερικοί εκ των παρευρισκομένων περιλαμβάνονται στους πλέον σημαντικούς και σκληρούς παίκτες της Γουόλ Στριτ.

Οι επιχειρηματίες που προσκλήθηκαν ασχολούνται με τη χημική βιομηχανία, τα σούπερ μάρκετ, τα πετρέλαια, με αγοραπωλησίες ακινήτων, με κατασκευαστικά έργα, με τη ναυτιλία, με τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, με ξενοδοχεία, μηχανήματα κλιματισμού, κατασκευές, γούνες, εστιατόρια, ομόλογα, hedge funds, τράπεζες, τον αθλητισμό και τον κινηματογράφο.

ΤΖΟΝ ΚΑΤΣΙΜΑΤΙΔΗΣ
Του είπα να κάνει υπουργό επενδύσεων

Ο τζον Κατσιματίδης δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ήταν καταλυτική η ομιλία του Αρχιεπισκόπου. «Η παρέμβασή του έπαιξε θετικό ρόλο», είπε. Ο ομογενής επιχειρηματίας πρότεινε να συνεχιστούν οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση. Ετσι ορίστηκε ως σύνδεσμος των επιχειρηματιών με το Μαξίμου ο ιερέας Αλέξανδρος Καρλούτσος και ο πρόεδρος της Dow Chemicals Αντριου Λιβέρης. Ο κ. Κατσιματίδης που επένδυσε στην Ελλάδα το 1991 και έφυγε απογοητευμένος, πρότεινε τη δημιουργία θέσης στο υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο τις επενδύσεις.

«Πολλοί Ελληνοαμερικανοί», είπε στο «Εθνος της Κυριακής», «έχουν καεί επειδή στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες έχουν το δικό τους ‘κλαμπ’ και θεωρούν ανεπιθύμητους τους ξένους. Γι’ αυτό κι είναι δύσκολο για έναν Ελληνοαμερικανό να επενδύσει στην Ελλάδα. Ομως αγαπούμε τη γενέτειρα και θέλουμε να βοηθήσουμε. Του εισηγήθηκα να δημιουργήσει χωριστή θέση στο υπουργικό συμβούλιο, με αρμοδιότητα μόνο τις επενδύσεις και την εξάλειψη των εμποδίων της γραφειοκρατίας και να λογοδοτεί αποκλειστικά στον πρωθυπουργό».

Στην εφημερίδα «Greek News» ο κ. Κατασιματίδης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός τους ανέφερε «ότι πρόσφατα συνελήφθησαν δέκα άτομα για διαφθορά κι ότι προτίθεται να φέρει νέους ανθρώπους στην κυβέρνηση, για να γίνει αποδοτικότερη». Είναι σημαντικό ότι μετά τη συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας αισιοδοξεί ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και σύντομα θα βρεθεί σε καλύτερη θέση διεθνώς. «Με ενθάρρυνε ο τόνος των δηλώσεων του πρωθυπουργού», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Είμαστε λύση...

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, που βαδίζει στ’ αχνάρια του πατέρα του Αγγελου Τσακόπουλου, ιδρυτή της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤ, προσήλθε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να ακούσει και να προσφέρει τις ιδέες του. Σε e-mail που έστειλε στο «Εθνος της Κυριακής», αναφέρει:

«Οι Ελληνες του εξωτερικού αποτελούσαν πάντοτε κομμάτι της λύσης των οποιωνδήποτε προβλημάτων της γενέτειρας».

Ο νεαρός επιχειρηματίας, που θεωρείται ένας εκ των πλέον σοβαρών της κτηματομεσιτικής αγοράς της Καλιφόρνιας, θεωρεί τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα απαραίτητα. Δήλωσε συγκεκριμένα:

«Το μέγεθος της λανθασμένης παρουσίασης στοιχείων από προηγούμενες κυβερνήσεις είναι τεράστιο και η έλλειψη εμπιστοσύνης από τα χρηματοπιστωτικά στοιχεία σημαντική. Ο νέος πρωθυπουργός με αποφασιστικότητα ανακοίνωσε δύσκολα μέτρα λιτότητας για την αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού και τη μείωση του κυβερνητικού χρέους».

Ο κ. Τσακόπουλος είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ο ελληνικός λαός θα υποφέρει ακόμα πιο πολύ εάν τα νέα μέτρα, που χαρακτηρίζει αναπόφευκτα, δεν επιλύσουν τα προβλήματα της οικονομίας. Απαντώντας σε ερώτηση για τα swaps που πρόσφερε στην Ελλάδα η Goldman Sachs, ο ομογενής επιχειρηματίας τόνισε ότι «προκάλεσαν τεράστια ζημιά οι συμβουλές αυτές, που στόχευαν να αποκρύψουν τις μεγάλες κρατικές δαπάνες από τον προϋπολογισμό». Πρόσθεσε επίσης ότι «για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι αγορές, αλλά και οι κυβερνήσεις, απαιτείται διαφάνεια. Τόσο οι εταιρείες αυτές όσο και η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν αυτά τα τρικ», κατέληξε ο κ. Τσακόπουλος.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε

Ο Πανίκος Παπανικολάου, πρόεδρος της JF Constructing, που συμμετέχει και στο «ελληνικό λόμπι» πιστεύει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Ομογένειας επιθυμεί να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και του λαού της σ’ αυτήν τη χειρότερη κρίση που περνά η οικονομία. Είπε σχετικά στο «Εθνος της Κυριακής»:

«Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μας λέει την αποφασιστικότητά του να αλλάξει κάποια κακώς κείμενα στην Ελλάδα. Είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τις τρέχουσες αλλαγές. Ανταλλάξαμε κάποιες εποικοδομητικές ιδέες για το πώς μπορούν τα πράγματα στην Ελλάδα να γίνουν καλύτερα από πλευράς προσέλκυσης ομογενών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρωθυπουργός φάνηκε να έχει αποφασιστικότητα και καλή θέληση για να προχωρήσουν τα πράγματα. Από την πλευρά μας τονίσαμε στον πρωθυπουργό ότι αυτήν τη στιγμή αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Είπαμε ότι πιστεύουμε πως εμείς ως άτομα αλλά και ολόκληρη η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τη γενέτειρα».

ΤΖΕΪΜΣ ΤΣΕΪΝΟΣ
Δεν σας χτύπησα

Ο Τζέιμς Τσέινος που αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο χωρών και χρηματαγορών, δήλωσε στον κ. Παπανδρέου ότι επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους. Ενας εκ των παρευρισκομένων είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ο κ. Τσέινος που προεδρεύει του πλέον επιθετικού και κερδοφόρου hedge fund με την επωνυμία Kynicos (!), βοήθησε τον πρωθυπουργό να αντιληφθεί πώς παίζουν τα παιχνίδια τους οι κερδοσκόποι, κάνοντας ειδική αναφορά στις μεθόδους που χρησιμοποιούν. Διευκρίνισε επίσης ότι ο ίδιος δεν «χτύπησε» την Ελλάδα ούτε κερδοσκόπησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

ΤΖΟΝ ΚΑΛΑΜΟΣ
Ολα ιδιωτικά

Ο κ. Τζον Κάλαμος πρόεδρος της Calamos Investments, ο οποίος ελέγχει αμοιβαία κεφάλαια 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν ίσως ο μόνος εκ των παρευρισκομένων που δεν άφησε να τον κυριαρχήσουν τα καλά αισθήματα που προκαλεί η ελληνική καταγωγή στους ομογενείς. Είπε ότι υπάρχουν προβλήματα με τη δομή του ελληνικού κράτους. «Είναι τεράστιο το κράτος», τόνισε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση. «Μίλησε σαν σκληρός Ρεπουμπλικάνος», δήλωσε ένας εκ των επιχειρηματιών. Ο κ. Κάλαμος είναι ένας εξ αυτών που θα μπορούσε να «εξυπηρετήσει» την Ελλάδα επενδύοντας λογικά στο ελληνικό χρέος.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: