Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Παπαϊωάννου
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)


Μπορεί το ενδιαφέρον για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους να εστιάζεται τους δύο επόμενους μήνες, Απρίλιο και Μάιο, όταν λήγουν ομόλογα συνολικής αξίας 21,4 δισ. ευρώ όμως, ακόμη και αν ξεπεράσουμε τον σκόπελο αυτόν, δεν σημαίνει ότι θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Τα χρόνια που ακολουθούν είναι εξίσου δύσκολα για την αναχρηματοδότηση του χρέους. Το ζήτημα του πώς...
και με τι επιτόκιο θα δανειστούμε, θα έρχεται και θα ξανάρχεται στην επικαιρότητα κάθε φορά που θα λήγουν κρατικοί τίτλοι. Την επόμενη τετραετία (2011-2014) λήγουν ομόλογα συνολικής αξίας 120 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 50% του εθνικού εισοδήματος (ΑΕΠ), χωρίς να υπολογίζεται η αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων, οι λήξεις των οποίων είναι της τάξεως των 9-10 δισ. ευρώ ετησίως. Τα κεφάλαια αυτά αντιστοιχούν σε δάνεια που πήραμε πριν από πέντε, δέκα ή περισσότερα χρόνια, τότε που η ανάπτυξη έτρεχε με ρυθμούς της τάξεως του 5%, τους υψηλότερους της ευρωζώνης, όπως συνηθίζαμε να ακούμε από την εκάστοτε κυβέρνηση, και η λέξη «χρεοκοπία» δεν υφίστατο στο λεξιλόγιό μας. Τώρα όμως έχει έλθει η ώρα να πληρώσουμε τον λογαριασμό, σε μια εποχή μάλιστα που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και το κόστος δανεισμού αυξάνεται.
Συνολικά εφέτος, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό, θα δανειστούμε 54 δισ. ευρώ. Από τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού ύψους 21 δισ. ευρώ και να πληρωθούν τα ομόλογα και έντοκα ύψους 33 δισ. ευρώ που λήγουν στη διάρκεια του έτους. Ηδη από την αρχή του έτους με τις δύο ομολογιακές εκδόσεις των 5 και των 10 ετών, το Δημόσιο έχει δανειστεί 13 δισ. ευρώ και επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων. Μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει δανειστεί με υψηλό κόστος. Ενώ στη διάρκεια του 2009 το μέσο κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε κοντά στο 4,2%, μέχρι στιγμής με τις δύο εκδόσεις ομολόγων και τις εκδόσεις τρίμηνων, εξάμηνων και ετήσιων εντόκων γραμματίων που έχουν πραγματοποιηθεί το 2010 το μέσο κόστος δανεισμού υπολογίζεται περί το 5,6%, δηλαδή μιάμιση μονάδα παραπάνω. Σε σύνολο δανεισμού 54 δισ. ευρώ, τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2011 όταν θα αρχίσουν να πληρώνονται οι τόκοι με περίπου 750 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα κεφάλαια που θα εξοικονομήσει το Δημόσιο από τη μείωση κατά 30% των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι λοιπόν σαφές ότι η μείωση του κόστους δανεισμού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: