Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΜΠΑΡΟΖΟ: "ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ"


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

Διχασμένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο να παρεμβαίνει λέγοντας στη Γερμανία ότι είναι προς το συμφέρον της να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. «Είμαι βέβαιος», συνέχισε ο Μπαρόζο «ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην επίλυση της κρίσης»...


Την Παρασκευή, ο Μπαρόζο είχε ζητήσει από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο οποίος θα αποτελούνταν από ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

Αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει τώρα «να λύσει με επείγουσα διαδικασία» το ελληνικό πρόβλημα και αυτό «ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα των κρατών-μελών» πρόσθεσε ο ίδιος, υπαινισσόμενος τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το
αποτέλεσμα των οποίων είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον του κυβερνώντος γερμανικού συνασπισμού.

Ο ΄Ολι Ρεν

Την ίδια ώρα πάντως ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν αφήνει να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια ταχεία παρέμβαση για την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας και ο Ιταλός πρωθυπουργός τονίζει ότι η αν η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη να βοηθήσει χώρα μέλος της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε κρίση, τότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει Ένωση.

Το θερμόμετρο των διαβουλεύσεων για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ανεβαίνει καθώς πλησιάζει η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις 25 και 26 Μαρτίου.

Χαρακτηριστκό είναι το γεγονός ότι η αδιαλλαξία της κυβέρνησης Μέρκελ και η επιμονή της για το ΔΝΤ έχουν φέρει σε αδιέξοδο όλη την ευρωζώνη, προκαλώντας ορατά ρήγματα στον γαλλογερμανικό άξονα, καθώς το Παρίσι τονίζει ότι η λύση στην ελληνική κρίση χρέους πρέπει να δοθεί εντός της ζώνης του ευρώ.

«Η ΕΕ έχει τα μέσα (να θέσει σε λειτουργία) μία ταχεία και συντονισμένη βοήθεια», τονίζει ο Όλι Ρεν, σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί στο φύλλο της κυριακάτικης εφημερίδας Welt am Sonntag.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να κάνει μία συγκεκριμένη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση. Τα χρηματοοικονομικά μέτρα βοήθειας μπορεί να υλοποιηθούν σύντομα, αλλά θα συνεπάγονται αυστηρές υποχρεώσεις» της Ελλάδας έναντι των εταίρων της, σημειώνει.

«Είναι σημαντικό την προσεχή εβδομάδα η ΕΕ να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα αναφορικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για μία συντονισμένη και υπό όρους ενέργεια, αν αυτό χρειασθεί και κριθεί αναγκαίο» συμπληρώνει ο Φινλανδός επίτροπος.
Η Μέρκελ

Ωστόσο, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική στήριξη και το ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής: «Δεν βλέπω ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα αυτή τη στιγμή και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε αυτό. Γι'αυτό θα ζητούσα να μην προκαλέσουμε αναστάτωση στις αγορές, εγείροντας προσδοκίες για το συμβούλιο της Πέμπτης...Το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης την Πέμπτη γιατί η Ελλάδα λέει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια αυτή τη στιγμή».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Bild, λέει ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα αποδεχτεί τη διμερή οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει έαν το Βερολίνο θα συμμετάσχει σε αυτόν το μηχανισμό.

«Για τη βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει συλλογικό όργανο. Με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία θα προχωρήσουμε σε συντονισμένη διμερή ενίσχυση και σε εθελοντική βάση» σημειώνει και προσθέτει ότι η Αθήνα διαθέτει επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει δάνειο από το ΔΝΤ.

« Η Ελλάδα μεταξύ άλλων (....) έχει την έννομη δυνατότητα να επωφεληθεί της βοήθειας του ΔΝΤ» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Διχασμένη η γερμανική κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη για τη βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ η Μέρκελ δείχνει σταδιακά να αλλάζει στάση και να δηλώνει «ανοικτή» σε «διάφορες επιλογές» σχετικά με τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Ενδεικτική των «δύσκολων» σχέσεων Μέρκελ-Σόιμπλε είναι η φημολογία (σε δημοσίευμα του Spiegel) ότι ο Σόιμπλε έχει δώσει εντολές στο προσωπικό του υπουργείου του να μην επικοινωνεί με στελέχη της καγκελαρίας, αν προηγουμένως δεν έχει δώσει την έγκριση του, φημολογία η οποία ανάγκασε την καγκελαρία να προχωρήσει σε διαψεύσεις.
Ο Μπερλουσκόνι

Η Ιταλία είναι «απολύτως υπέρ» της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μία ακόμα ένδειξη του πόσο διχασμένες είναι οι χώρες της
ευρωζώνης ως προς το τι πρέπει να πράξουν για την ελληνική οικονομική κρίση.

«Είμαστε απολύτως υπέρ», είπε ο Μπερλουσκόνι ερωτηθείς για το αν η Ιταλία θεωρεί ότι η Ε.Ε πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα.

Μιλώντας στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης στην Μπολόνια, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η ελληνική οικονομική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

«Δεν το έχουμε συζητήσει αυτό ακόμη», είπε ο Μπερλουσκόνι.

/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: