Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)


Φόρους για όλους. Αλλά το κυριότερο είναι οι «παγίδες» για τούς κατά σύστημα φοροφυγάδες που κρύβει το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και θα τεθεί την Τρίτη προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά τη δοκιμασία...
που πέρασαν όλοι οι μισθωτοί, ειδικά του δημόσιου τομέα, με τις περικοπές των αποδοχών τους η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο θέλει να στείλει μήνυμα «δικαιοσύνης». Για αυτόν τον λόγο προχώρησε μέσω της φορολογικής κλίμακας σε οριακές έστω ελαφρύνσεις της φορολογίας.
Την ίδια στιγμή όμως επιβάλλει σκληρά τεκμήρια ακόμη και για την κύρια κατοικία προκειμένου να «παγιδεύσει» κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες- που ξεπερνούν τις 600.000- οι οποίοι δηλώνουν επί σειρά ετών (και προ κρίσης) εισοδήματα χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Τα τεκμήρια, ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων διαφόρων επαγγελματικών ομάδων όπως οι ιδιοκτήτες ταξί που εξακολουθούν να διαμαρτύρονται, η επιβολή ταμειακών μηχανών παντού ακόμη και στις λαϊκές αγορές περιλαμβάνονται στο πλέγμα των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.
Ενώ όμως οι προθέσεις της κυβέρνησης για δικαιότερο φορολογικό σύστημα αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο των 200 σελίδων, τις εντυπώσεις έκλεψε η απόφαση να αυξηθεί η φορολογία επί των αποζημιώσεων (άνω των 30.000 ευρώ) εργαζομένων που απολύονται.
Επιπροσθέτως το υπουργείο δεν απέφυγε και αυτή τη φορά «χονδροειδή λάθη». Η διάταξη για τη φορολογία των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) που πλέον θα αθροίζονται με τα άλλα εισοδήματα και υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα οδηγεί σε υπερφορολόγηση των κερδών. Και αυτό καθώς η σχετική διάταξη (άρθρο 13 του νομοσχεδίου) δεν προβλέπει την αφαίρεση του παρακρατούμενου στην πηγή φόρου. Προφανώς η διάταξη θα τροποποιηθεί.
Εντονες αντιδράσεις προκαλεί και η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στα βραχυπρόθεσμα κέρδη από μετοχές καθώς θεωρείται ότι « αποτελεί χαριστική βολή για τους Έλληνες επενδυτές που έχουν απομείνει στη χρηματιστηριακή αγορά ».
«Το Βήμα» σήμερα παρουσιάζει αναλυτικά τις αλλαγές και τις επιβαρύνσεις που επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: