Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΟΙ "ΠΡΑΣΙΝΕΣ" ΜΠΙΖΝΕΣ ΤΟΥ Τ.Τ.


Ρεπορτάζ : Χρήστος Ιωάννου
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)


«Πράσινες» business ήθελε να κάνει η προηγούμενη, διορισμένη από τη Ν.Δ., διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ίδρυσε κοινή εταιρεία, την Post Bank Green Institute Α.Ε., με έναν ιδιώτη (50%-50%). Επέλεξε για συνέταιρο τον Κυριάκο Γριβέα, «μέσω του νομικού προσώπου C&C International», όπως δήλωσε...
στην «Κ.Ε.» ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας, Αγγ. Φιλιππίδης, χωρίς όμως να το ανακοινώσει ως ώφειλε και χωρίς να απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε άλλους πιθανούς υποψήφιους (για λόγους διαφάνειας και μόνο, γιατί δεν ήταν υποχρεωμένη εκ του νόμου η διοίκηση να το πράξει).
Το συνεταιριλίκι-δώρο έσκασε αρχικά σαν βόμβα στη νέα διοίκηση του Τ.Τ. (μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση άλλαξε τη διοίκηση), η οποία όμως γρήγορα διαπίστωσε πως ο συνέταιρος δεν είναι όποιος όποιος, αφού είχε κάνει τα δέοντα ανοίγματα στην πράσινη ανάπτυξη.
Ο Κ. Γριβέας είχε αναπτύξει συνεργασία με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αδελφό του σημερινού πρωθυπουργού, και τη μη κυβερνητική οργάνωση «Ινστιτούτο για την Κλιματική Αλλαγή και Ενεργειακή Ασφάλεια» (Ι4CENSE), στην οποία ιδρυτής και επικεφαλής είναι ο αδελφός του Πρωθυπουργού. Οι δύο τους συνδιοργανώνουν συνέδρια κάθε χρόνο για να προωθήσουν την πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Τώρα, ο επικεφαλής της νέας διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Κλ. Παπαδόπουλος, δηλώνει στην «Κ.Ε.» πως θα αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Post Bank Green Institute Α.Ε., δηλαδή τον Κ. Γριβέα, και στη θέση του θα τοποθετήσει τον Δ. Ζήση (ίσως λόγω της παρέμβασης της «Κ.Ε.»).
Μένει, όμως, να αποδειχθεί ότι ο Κ. Γριβέας παραμένει ακόμα και σήμερα βασικός μέτοχος, κάτι που η σημερινή διοίκηση του Τ.Τ. αποφεύγει συστηματικώς να διευκρινίσει, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις.
Η ιστορία
Η ιστορία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2009, όταν η διοίκηση του Αγγ. Φιλιππίδη, έλαβε απόφαση για την ίδρυση τριών θυγατρικών. Η μία εξ αυτών συστάθηκε άμεσα τον Αύγουστο (οι άλλες δύο δεν έχουν συσταθεί μέχρι σήμερα) και έλαβε την επωνυμία Post Bank Green Institute Α.Ε., για να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Το καταστατικό έχει διάφορες δραστηριότητες από παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, διοργανώσεις συνεδρίων, μέχρι εμπορία ρύπων και επενδύσεις -μέσω θυγατρικών- στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.
Αυτά δεν έγιναν άμεσα γνωστά, ως όφειλε να κάνει μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, όπως το Τ.Τ. Δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανακοίνωση, πράγμα σπάνιο ακόμα και για τον πρώην πρόεδρο, Αγγ. Φιλιππίδη, όταν επί των ημερών του η τράπεζα ανακοίνωνε μέχρι και τη συμμετοχή της σε συνέδρια και εκθέσεις.
Η ίδρυση της νέας εταιρείας γνωστοποιήθηκε στο επενδυτικό κοινό τον Νοέμβριο του 2009, δηλαδή τρεις μήνες μετά τη σύστασή της, όταν το Τ.Τ. ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ήταν 500.000 ευρώ με τη συμμετοχή του Τ.Τ. να ορίζεται σε 50%.
Αυτά που δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα είναι ότι:
* Το υπόλοιπο 50% των μετοχών απέκτησε ένα νομικό πρόσωπο, η εταιρεία C&C International, συμφερόντων του επιχειρηματία Κ. Γριβέα.
* Ο ίδιος επιχειρηματίας ορίστηκε και διευθύνων σύμβουλος με αποκλειστικό δικαίωμα υπογραφής για τα πάντα.
* Ως έδρα της νέας εταιρείας ορίστηκε η Μεταμόρφωση της Αττικής, που αποτελεί έδρα και των άλλων επιχειρήσεων του Κ. Γριβέα.
Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Στο διοικητικό συμβούλιο του «πράσινου ινστιτούτου» (Green Institute) βρέθηκε ο Εμμανουήλ Κελαϊδάκης, μέλος διοικητικού συμβουλίου της Εγνατίας Οδού Α.Ε. (διορίστηκε από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά). Ο ίδιος διετέλεσε και μέλος του Ινστιτούτου «Κων. Καραμανλής», καθώς επίσης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Εναλλακτική Ενέργεια Α.Ε. (σ.σ.: είναι η εταιρεία που ήρθε στη δημοσιότητα με αφορμή τη μίσθωση οικοπέδου ιδιοκτησίας της οικογένειας του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου).

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: