Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

"ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ" ΣΤΗΝ ΡΗΓΙΛΛΗΣ...



Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)

Περίοδο ισχυρών εσωκομματικών αναταράξεων διανύει η Νέα Δημοκρατία, δυσκολεύοντας την προσπάθεια πολιτικής της ανάκαμψης που ξεκίνησε χθες από το προσυνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς. Στην πορεία της ΝΔ προς το 8ο Συνέδριο του Ιουνίου, οπότε θα γίνει ιδεολογικό ξεκαθάρισμα, αλλά και θα προχωρήσει η «αυτοκάθαρση», επικρατεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Οι διαγραφές...
«αμαρτωλών» στελεχών που προαγγέλλονται από τη Ρηγίλλης όλη την προηγούμενη εβδομάδα- μετά και τις δημόσιες επισημάνσεις του κ. Σαμαρά- ενίσχυσαν τη «γαλάζια» εσωστρέφεια. Παράλληλα έφεραν ξανά στο προσκήνιο πρόσωπα, κυρίως πρώην υπουργούς, τα οποία «ακυρώθηκαν» την τελευταία περίοδο των κυβερνήσεων Καραμανλή και θεωρούνται «ανεπιθύμητα» για μεγάλο τμήμα της κομματικής βάσης. Αν και για τη νέα ηγεσία θεωρείται επιβεβλημένη, παρά τα όποια προβλήματα, η επιλογή των διαγραφών, πολλά κορυφαία στελέχη που δεν ανήκουν στην ηγετική ομάδα υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει βάση ώστε να δικαιολογείται η λήψη της απόφασης για καρατομήσεις. «Ο Σαμαράς δεν χρωστάει σε κανέναν και δεν παίζει αλλά το εννοεί ότι θα γίνει αυτοκάθαρση» απαντάνε βασικοί συνομιλητές του και συνεχίζουν: «Να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία και να αφοσιωθούμε στην αντιπολίτευση». Στενοί του συνεργάτες χαρακτηρίζουν ειλημμένη απόφαση την απομάκρυνση από το κόμμα όλων όσοι προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους, με το σκεπτικό ότι τα συγκεκριμένα στελέχη δεν ανήκουν σε ευρύτερες ομάδες, άρα δεν πρόκειται να μεγιστοποιηθεί η εσωκομματική κρίση. «Με όσα είπε στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ για την αυτοκάθαρση, ο κ. Σαμαράς έθεσε το γενικό πλαίσιο. Οταν έχει κάτι να πει ή θεωρήσει επιβεβλημένο να κάνει τα επόμενα βήματα, θα το κάνει και θα το ανακοινώσει ο ίδιος» λέει ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος .
«Ολα ανοιχτά μετά τις 17 Απριλίου»
Ηδη έχουν αρχίσει να ρίχνονται οι τροχιοδεικτικές βολές από τη Ρηγίλλης και είναι προφανές για όσους γνωρίζουν καλά τον κ. Σαμαρά ότι από τη στιγμή που εμφανίστηκε δημοσίως αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, θα το έκανε, έστω και εάν δεν επρόκειτο να προκληθεί. Το χρονικό ορόσημο για τη Ρηγίλλης είναι η 17η Απριλίου, οπότε και θα γίνει το προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο. «Από εκεί και μετά όλα είναι ανοικτά» λένε ηγετικά στελέχη και παρέχεται η διαβεβαίωση ότι στο εξής «θα υπάρχουν κυρώσεις και για όποιον αμφισβητεί έστω και μέρος της κεντρικής γραμμής της ΝΔ», αλλά και «για όποιον επιμείνει στις διαφωνίες του μετά τη λήψη αποφάσεων από αρμόδια κομματικά όργανα».
Αν και οι διαγραφές από το κόμμα δεν θα θίγουν τους πυρήνες της ισχύουσας εσωκομματικής αντιπολίτευσης, πολλά θα κριθούν στο εξής από τις αντιδράσεις που θα προκύψουν από κορυφαία αυτόνομα στελέχη. Το κεντρικό ερώτημα που τίθεται από πρώην υπουργούς είναι εάν οι όποιες διαγραφές οδηγήσουν σε εκτόνωση ή αν απλώς κλείσουν έναν κύκλο εσωτερικών αναμετρήσεων για να ανοίξουν τον επόμενο. Πολλοί είναι προβληματισμένοι και έλεγαν ότι η διαχείριση της υπόθεσης θα έπρεπε να γίνει παρασκηνιακά και όχι δημοσίως και κυρίως (π.χ. Ευ. Μεϊμαράκης ) ότι δεν έπρεπε να ανοίξει τέτοιο θέμα στην παρούσα χρονική περίοδο, κατά την οποία παρατηρούνται πολλά «φάλτσα» στελεχών.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: