Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Η ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ"


Ρεπορτάζ ; Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Την άκρη του νήματος που ενδέχεται να οδηγήσει στη σύλληψη της αποκαλούμενης «νέας γενιάς τρομοκρατών» φαίνεται ότι βρήκε απροσδόκητα η ΕΛ.ΑΣ. μετά το αιματηρό περιστατικό στη Δάφνη τα ξημερώματα της Τετάρτης. Σε συμπλοκή αστυνομικών με δύο αγνώστους που επιχειρούσαν να κλέψουν αυτοκίνητο έπεσε νεκρός ο Λάμπρος Φούντας, ο οποίος θεωρείται με βεβαιότητα από...
την Αστυνομία ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».
Η βεβαιότητα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για τη συμμετοχή του θύματος σε τρομοκρατική οργάνωση προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που βρέθηκαν στον τόπο του συμβάντος αλλά και από τη συλλογή πληροφοριών. Στην προσπάθεια για πλήρη εξιχνίαση της δράσης του Φούντα η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία και τα πλήρη στοιχεία του θύματος προκειμένου να αναφερθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δράση του αλλά και για τη γιάφκα που ενδεχομένως χρησιμοποιούσε με συνεργούς του.
Σε ανάλογες ενέργειες είχαν προχωρήσει και τον Ιούνιο του 2002, όταν από τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του προέκυψαν σημαντικές μαρτυρίες για τη γιάφκα της οδού Πάτμου και ξετυλίχθηκε το κουβάρι εξάρθρωσης της «17 Νοέμβρη».
Οι αστυνομικοί εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο 35χρονος Λάμπρος Φούντας, που έπεσε νεκρός στην οδό Κουντουριώτη ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με πλήρωμα περιπολικού, ανήκει σε ένοπλη οργάνωση της αποκαλούμενης «νέας γενιάς τρομοκρατών» και συγκεκριμένα στον «Επαναστατικό Αγώνα». Θεωρούν ότι πλέον έχει βρεθεί η άκρη του νήματος για τα άτομα που στελεχώνουν την εν λόγω οργάνωση.

Το θύμα μαζί με ακόμη έναν συνεργό του, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα καθώς κατόρθωσε να διαφύγει, επιχειρούσαν να κλέψουν ένα ΙΧ αυτοκίνητο από την οδό Κουντουριώτου στη Δάφνη, όταν έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή. Ο 35χρονος, ο οποίος είχε στο παρελθόν δραστηριοποιηθεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά ελάχιστα είχε έκτοτε απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές, ήταν κάτοικος Αμπελοκήπων, κοντά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, και γιος απόστρατου αξιωματικού.
Δίπλα στον 35χρονο, ο οποίος φορούσε δερμάτινα γάντια, βρέθηκαν ένα περίστροφο τύπου Ζάσταβα, μια χειροβομβίδα και ένας ασύρματος, ε νώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν βρέθηκε επάνω του κινητό τηλέφωνο, γεγονός που, όπως εκτιμούν οι ερευνητές της Αστυνομίας, επιβεβαιώνει ότι ήταν άριστα προετοιμασμένος για δράση πολύ μεγαλύτερη από αυτήν ενός τυπικού κλέφτη αυτοκινήτου.
Η απουσία κινητού τηλεφώνου συνδέεται με την προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων επικοινωνίας με συνεργούς του σε περίπτωση σύλληψης ή εντοπισμού από την Αστυνομία, όπως τελικά συνέβη με την τραγική για τον Φούντα κατάληξη.
Τα ευρήματα αυτά αλλά και το γεγονός ότι οι δύο δράστες έσπευσαν να πυροβολήσουν αμέσως εναντίον των αστυνομικών κίνησαν από την πρώτη στιγμή τις υποψίες της ΕΛ.ΑΣ. ότι πρόκειται για μέλη οργάνωσης «αντάρτικου πόλης», τα οποία ετοιμάζονταν να προχωρήσουν σε επίθεση. Μετά το επεισόδιο της Δάφνης πάντως οι Αρχές εξέφραζαν φόβους για πιθανό χτύπημα αντεκδίκησης από συντρόφους του θύματος.
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 4.43 τα ξημερώματα της Τετάρτης, στην οδό Κουντουριώτη στη Δάφνη. Κατά τη διάρκεια περιπολίας πληρώματος της Αμεσης Δράσης οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο ύποπτα άτομα μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο μάρκας Seat Ιbiza. Αποφάσισαν να προχωρήσουν σε έλεγχο και άναψαν τον «φάρο» του περιπολικού. Τότε οι δράστες βγήκαν από το αυτοκίνητο και άρχισαν να πυροβολούν προς την πλευρά των αστυνομικών, οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα και ανταπέδωσαν τα πυρά. Ενας εκ των δραστών τράπηκε σε φυγή ενώ ο άλλος τραυματίστηκε θανάσιμα. Σε έρευνα που έγινε στο σημείο της συμπλοκής βρέθηκαν πέντε κάλυκες των εννέα χιλιοστών, τέσσερις βολίδες και ένα περίβλημα βολίδας. Το αυτοκίνητο έφερε ίχνη διάρρηξης στις πόρτες και ανήκει σε κάτοικο της περιοχής. Σ ύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο Λάμπρος Φούντας είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 1995, κατά τη διάρκεια κατάληψης του Πολυτεχνείου και της επέμβασης της Αστυνομίας. Από τότε όμως δεν είχε σχεδόν ποτέ απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές. Οι αξιωματικοί πιθανολογούν ότι πρόκειται για μια νέα «υπόθεση Χρήστου Τσουτσουβή», ο οποίος είχε σκοτωθεί στις 15 Μαΐου 1985 σε συμπλοκή με τρεις αστυνομικούς στην περιοχή του Γκύζη, οι οποίοι έπεσαν και αυτοί νεκροί από τα πυρά του. Ο Τσουτσουβής ήταν ως τότε σχεδόν «άγνωστος» στις Αρχές Ασφαλείας αλλά στην πορεία διαπιστώθηκε ότι ήταν ο δημιουργός της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη», η οποία είχε προχωρήσει την περίοδο 1980-1986 σε σειρά δολοφονιών.
Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που μίλησαν προς «Το Βήμα» ανέφεραν: «Την τελευταία 15ετία είχαμε θέσει ορισμένες φορές υπό παρακολούθηση τον 35χρονο, στο πλαίσιο γενικότερων ερευνών και για άλλα άτομα. Είχαμε διαπιστώσει ότι έδινε “παρών” σε κάποια αντιεξουσιαστικά στέκια, χωρίς ωστόσο ποτέ να έχουν διαπιστωθεί σχέσεις του με άλλους υπόπτους για συμμετοχή σε ένοπλες ενέργειες. Ομως ακριβώς αυτή η πολύ προσεκτική παρουσία του σε αντιπαραβολή με όσα έγιναν και όσα βρέθηκαν στη Δάφνημάς δείχνει ότι ίσως ο ρόλος του ήταν πολύ πιο σύνθετος...».
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί μείζον ζήτημα τον εντοπισμό και τη σύλληψη του συνεργού του 35χρονου, ενώ αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον το πόρισμα των βαλλιστικών εξετάσεων.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: